Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Snižování úrokových sazeb Fedem: Vše co o něm potřebujete vědět

Filip Martoch
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Federální rezervní banka vydala koncem loňského roku dlouho očekávanou prognózu a ve Spojených státech se blýskalo na snížení úrokových sazeb. Na začátku roku 2024 však inflace donutila centrální banku tyto plány téměř opustit.

V současnosti investoři očekávají až tři snížení úrokových sazeb do konce roku. Tento optimismus pramení z několikaměsíčního poklesu inflace a nezanedbatelného růstu nezaměstnanosti. Ekonomové uvedli, že Fed nyní upřednostňuje prevenci ztráty pracovních míst před potlačováním inflace.

Na sedmi po sobě jdoucích zasedáních během téměř jednoho roku Fed držel sazby na nejvyšší úrovni za posledních 23 let. Tato politika zpomalila ekonomiku a omezila růst cen, ale riskuje také vyvolání propouštění a recese.

Podle nástroje CME FedWatch Tool je šance na snížení sazeb v září více než 90% a více než 50% pro dvě další snížení v listopadu a prosinci. Míra inflace klesla z vrcholu přes 9 % na 3 %, přesto ale nedosáhla 2 % vytyčených Fedem. Míra nezaměstnanosti vzrostla z 3,7 % na 4,1 %.

federální rezervní systém USA
Federal reserve building, Washington DC. USA.

Pravděpodobná reakce trhu

Po snížení úrokových sazeb je očekáván optimismus zejména u akcií s menší kapitalizací indexu Russell 2000, který se už teď znatelně projevuje na vodách Wall Street. Menší společnosti k přežití potřebují kapitál a vyšší náklady na něj jim značně ztěžují podnikání. Snížení sazeb by jim tedy mělo pomoci.

V pátek začíná výsledková sezóna se zprávami od velkých bank, což by mohlo ovlivnit vysoce hodnocený americký akciový trh, pokud firmy nesplní vysoká očekávání. V tom případě by snížení úrokových sazeb mohlo pomoci stabilizovat negativní dopady na index S&P 500 od kterého je očekáváno, že zvýší své zisky o 10,6 % letos a o 14,5 % v roce 2025.

Snížení úrokových sazeb je potřebné pro rozhýbání ochlazujícího postpadnemického růstu americké ekonomiky i regulaci nezaměstnanosti

Snížení úrokových sazeb je potřebné pro rozhýbání ochlazujícího postpadnemického růstu americké ekonomiky i regulaci nezaměstnanosti a pokud ho Fed bude schopen udržovat na únosné míře ve vztahu k inflaci mělo by v následujících měsících popohnat růst mnoha zejména menších akcií, ležících mimo finanční sektor.

Snížení úrokových sazeb s sebou ovšem nenese pouze pozitiva a je dost možné, že snížení úrokových sazeb posílí už tak přehnaný optimismus býčích investorů a poslouží jako další palivo pro nafouknutí technologické bubliny.

Filip Martoch

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Investování a akciovému trhu se věnuji několik let
Mám svou vlastní cestu jak dosáhnout výsledků
Spravuji instagramový účet o trzích stockswatch: https://www.instagram.com/st0ckswatch/
Mám zkušenosti s daněním akcií a derivátů – můžu poradit

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.