Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Obava z dolarové rally se blíží rozuzlení

Publikováno

Zdroj: DepositPhotos.com

peníze počítač dolary

Jakmile Fed začal minulý rok avizovat zpřísnění měnové politiky, začalo se zvedat risk-off prostředí, což v jednoduchosti znamená, že na trhu převládá větší poptávka po konzervativnějších aktivech než po více rizikových. Trhy jsou aktuálně dost volatilní, některé jdou dokonce přímo proti sobě. Z růstu dolarového indexu lze některé skutečnosti lépe vyčíst, pojďme si tedy některé z nich ukázat v tomto článku.

Proč dolarový index roste a jaký má vliv na trhy?

Dolarový index nebo také US dollar index (USDX nebo DXY) měří sílu USD vůči koši zahraničních měn (EUR, JPY, GBP, CAD, SEK, CHF) obchodních partnerů USA.

V novinových titulcích se často dočtete, že americký dolar posiluje nebo oslabuje. To je v podstatě nic neříkají informace, protože neuvádí zahraniční měnu, vůči které USD posiluje či oslabuje. Případně se může jednat právě o vývoj dolarového indexu, který měří výkon USD vůči váženému koši zahraničních měn.

Index roste, když USD posiluje vůči koši zahraničních měn. Naopak klesá, když USD vůči koši měn oslabuje.

Dolarový index aktuálně roste, protože se investoři obávají jestřábích výroků několika politiků Federálního rezervního systému, kteří vyzývají k rychlejšímu tempu zvyšování úrokových sazeb, aby omezili rychlou inflaci.

Naposledy zveřejněný zápis z březnového zasedání Fedu ukázal, že „mnozí“ účastníci jsou připraveni v příštích měsících zvyšovat úrokové sazby v krocích po 50 bazických bodech.

Nedávné zisky dolarového indexu se zdají být po zbytek měsíce poměrně udržitelné, protože trhy se vyrovnávají s myšlenkou mnohem agresivnějšího postupu Federálního rezervního systému ve druhém čtvrtletí,“ uvedl Simon Harvey, vedoucí oddělení FX analýz společnosti MonFX.

Poptávka po USD natolik vzrostla, že aktuálně dochází k otestování nejdůležitější úrovně, která na dolarovém indexu v současné době existuje (V minulosti dosahoval dolarový index i vyšších hodnot). Ta se nachází v oblasti kolem 103,8 bodů. Nyní je velmi důležité dolarový index sledovat, protože podle toho, jak se na rezistenční úrovni zachová, se určí další vývoj na finančních trzích. Dolarový index atakuje úroveň, které naposledy dosáhl v březnu roku 2020 a předtím ještě v roce 2017. Dále si všimněte, že se za poslední dva roky velmi výrazně zvýšily zobchodované objemy. To naznačuje, že investoři jsou opatrní už od samého počátku pandemie covid-19.

Zdroj: tradingview.com
1W graf USDX
1W graf USDX

Jakmile by došlo k průrazu rezistenční úrovně, mohlo by to znamenat, že ekonomický vývoj v USA nebude zrovna slibný. Na akciových, nemovitostních ale i kryptoměnových trzích by došlo ke stahování likvidity právě do držení USD. Kdyby došlo k odražení se od rezistenční úrovně směrem dolů, mohlo by dojít alespoň ke krátkodobé rally na finančních trzích. Na řadu by přišlo pravděpodobně risk-on prostředí (investoři by začali preferovat rizikovější aktiva). Aby bylo lépe představitelné, jaký vliv má posilování a oslabování USD, proložil jsem graf USDX s grafem BTCUSD viz níže.

Zdroj: tradingview.com
1W graf USDX
1W graf USDX

Na sloučeném grafu je vidět, že když dolarový index oslaboval, tak bitcoin zahájil býčí růst na nová maxima. Jakmile ale dolarový index začal posilovat, docházelo na bitcoinu k medvědímu trhu, a to do té doby, než začal dolarový index opět oslabovat. Dolarový index je tedy velmi dobrý ukazatel na to, abychom byli schopni “předpovědět” trend na ostatních trzích. Bitcoin obzvlášť reaguje na vývoj dolarového indexu. Momentálně je fakt téměř nemožné, jakým směrem se bude hýbat.

Ekonomika USA klesá

Výsledek americké ekonomiky je šokující. Přestože se počítalo s výrazným poklesem růstu ze závěru minulého roku, tak pouze 6 z 69 analytiků oslovených Bloombergem sázelo na negativní výsledek. Ekonomika USA tedy klesá a stagflační scénář dalšího vývoje je tak nabíledni.

Americká ekonomika v prvních 3 měsících roku nečekaně ztrácí 1,4 % při očekávání růstu o 1,1 %. V Q4 2021 americká ekonomika rostla o 6,9 %. Pokles HDP reflektuje snížení vládních výdajů a útrat lokálních vlád. Importy, které se při kalkulaci HDP odečítají, naopak vzrostly. Americký vývoz se v 1Q propadl, ovšem po velmi silném předchozím čtvrtletí. Největší negativní příspěvek přichází ze strany velice silného dovozu. Ten se v prvním čtvrtletí znovu zvedl skoro o 18 procent.

Tato čísla indikují možnou recesi ekonomiky v USA. Recese je v makroekonomii definována jako pokles reálného hrubého domácího produktu (HDP) po dvě nebo více následující čtvrtletí v roce (analogicky dvě po sobě jdoucí čtvrtletí s ekonomickým poklesem).

Během roku 2020, kdy vypukla pandemie covid-19, HDP prudce kleslo. To hlavně kvůli nemožnosti dovozu a vývozu. Šedě vyznačené pruhy naznačují nebo dokonce označují nástup recese v USA. Je možné, že recese USA opravdu přichází, jelikož v grafu ještě není zakalkulován rusko-ukrajinský konflikt spojený s relativně velkými náklady.

Zdroj: fred.stlouisfed.org
Vývoj HDP v USA
Vývoj HDP v USA

Letošní výkon hospodářství ukáže, nakolik se na poptávce projevuje vysoká inflace včetně drahých energií, pokles akcií a bohatství domácností nebo nejistota firem v souvislosti s pomalejší Čínou a Evropou. Každé zpomalení je nepříjemné, neboť příští rok se zapojí do hry efekt utahování politiky Fedu a ekonomice by tím spíše hrozil pokles.

Reakce finančních trhů je poměrně klidná. Akcie jen drobně zaváhaly, výnosy dluhopisů po nárůstu drží pozice a eurodolar nevykazuje podstatné změny.

Vývoj 10letých vládních dluhopisů USA

V USA se čeká podstatný růst sazeb centrální banky a inflace je stále vysoká, a tak lze očekávat minimálně krátkodobé pokračování růstu výnosů. V případě podstatného zpomalení ekonomiky se ale mohou rychle upravovat také očekávání investorů a americký dluh, považovaný za jedno z nejbezpečnějších útočišť na světových trzích, může být opět v hledáčku velkých hráčů, což by výnosy naopak sráželo níže.

Výnosy 10letých vládních dluhopisů USA jsou jedním z nejsledovanějších ukazatelů na světovém finančním trhu. A vývoj v posledních dvou letech je jako na pořádně divoké houpačce.

V uplynulých dvou letech se výnos amerických 10letých státních dluhopisů nejprve sesunul téměř k nule, aby v posledních týdnech prudce vzrostl ke 3 %.

Aktuálně tak výnos již naráží na dlouhodobou linii rezistence v rámci sestupného trendu výnosů (býčího trhu pro samotné dluhopisy).

Zdroj: tradingview.com
1W graf TNX
1W graf TNX

Výnosy na těchto vládních dluhopisech rostou (došlo k proražení sestupné rezistenční úrovně), což znamená, že investoři se ještě tolik neobávají a nevyhledávají bezpečný přístav.

inflace v USA působící na americké občany

Američané se potýkají s nejhorší dvanáctiměsíční inflací v zemi za posledních 40 let.

K vysoké míře inflace přispělo také výrazné zvýšení cen potravin, bydlení a motorových vozidel. Například náklady na bydlení vystřelily vzhůru o 4,7 % oproti 4,4 % v lednu. Stejně tak museli Američané sáhnout hlouběji do kapsy pro potraviny. Jejich ceny vystřelily nahoru o 7,9 %, což je o 0,9 % více než v lednu. I v tomto případě je nárůst nákladů na potraviny největší, jaký země zaznamenala od července 1981. V březnu americký Federální rezervní systém poprvé od roku 2018 zvýšil úrokové sazby. Rozhodnutí bylo učiněno s cílem zkrotit prudce rostoucí inflaci v zemi. Žlutě vyznačený průběh znázorňuje míru úrokových sazeb, aktuální hodnota je 50 bodů. Modře vyznačený průběh znázorňuje míru meziroční inflace, která je aktuálně 8,5 procenta. Všimněte si, že dříve, když inflace dosahovala vysokých hodnot, že Fed ihned začal zvedat úrokové sazby, ale teď je Fed spíš zdrženlivý a opatrný.

Zdroj: tradingview.com
Míra inflace a úrokových sazeb v USA
Míra inflace a úrokových sazeb v USA

Na grafu je viditelné, že i přesto, že Fed pomalu zvedá úrokové sazby, inflace ukrajuje úspory. Fed by se měl držet základního učebnicového chování a to tak, že by měl prudce zvyšovat úrokové sazby, aby dohnal a nejlépe ještě překonal inflaci. To ale není tak jednoduché, jelikož takové zachování by vyvolalo paniku na finančních trzích. Což je sice asi pravda, ale ekonomice někdy pomáhá zbavovat se “zombie” subjektů (například podniků, které fungovaly už jen díky levným úvěrům. Vyšší úrokové sazby tak téměř zadusí takové podniky pro neschopnost splácet a zavřou). Jak tomu bylo zatím historicky, stejně vždycky dojde k významné recesi a dotkne se to každého státu. Růst úrokových sazeb pravděpodobně dosáhne úrovní někde kolem 200 bodů, oznámil Fed ještě docela nedávno. S poklesem úrokových sazeb bude současná hodnota budoucích příjmů plynoucích z dluhopisu vyšší, takže vzroste vnitřní hodnota a tím i tržní cena dluhopisu.

Březnový report o spotřebitelských cenách ve Spojených státech ukázal čísla poblíž tržního konsensu. Celková inflace stoupla na 8,5 z 7,9 procenta, zatímco se čekalo 8,4. Podle analytiků i samotného Fedu bude míra spotřebitelských cen pravděpodobně i nadále stoupat. Jinými slovy, jedno či dvě zvýšení sazeb nebudou schopny pozitivně ovlivnit spotřebitelské ceny. Odborníci očekávají další prudký nárůst inflace v důsledku současných problémů s energiemi a komoditami, neboť jejich ceny nyní rostou. Ceny energií vzrostly o 32 %, konkrétně benzínu (48 %) a topného oleje (70,1 %), protože ruská invaze na Ukrajinu vytlačila ceny ropy nahoru.

Je tedy velkou otázkou pro představitele Fedu, jak a o kolik budou navyšovat sazby v následujících měsících. Mnoho analytiků očekává, že březen bude znamenat vrchol inflace, ačkoli válka na Ukrajině ještě zdaleka neskončila.

Zdroj: tradingeconomics.com
Měsíční vývoj inflace v USA
Měsíční vývoj inflace v USA

V uplynulém roce byla inflace zvýšená v důsledku silné spotřebitelské poptávky po zboží způsobené výpadky v dodavatelském řetězci v důsledku krize covid-19. K tomu přispěl i napjatý trh práce, který tlačil na zvyšování mezd. V důsledku toho je více volných pracovních míst, než mohou podniky obsadit, a ty se tak potýkají s poptávkou spotřebitelů.

Analytici varují, že to nejhorší také teprve přijde. Domnívají se, že Spojené státy dopady rusko-ukrajinského konfliktu teprve pocítí. Tato válka bude mít další dopad na náklady na energie v návaznosti na americké sankce na dovoz ruské ropy.

Západ stupňuje sankce vůči Rusku, aby prosadil její odchod z Ukrajiny. Její odříznutí od světových trhů bude mít vlnový dopad na světové ekonomiky včetně USA. Ve své poslední prezentaci před bankovním výborem Senátu na to hodně narážel předseda amerického FEDu Jerome Powell.

Závěrem

Všímáme si, že na trhu se něco děje, dochází ke změně. Dolarový index výrazně posiluje, HDP v USA nečekaně pokleslo, 10leté vládní dluhopisy dosahují téměř 3 procentního výnosu, inflace v USA tajně ukrajuje úspory Američanů a rusko-ukrajinský konflikt inflační problémy ještě prohloubí.

V současné době je to dost hrozících problémů, které by se ve výsledku dotkli každého z nás. Je zapotřebí tedy sledovat aktuální dění. Blíží se napínavý květen, kdy Fed opět vyhlásí růst úrokových sazeb. Trhy se kvůli tomu nachází ve volatilním stádiu. Některé společnosti v USA nevykazují tak dobré výsledky jako za poslední téměř dva roky. Ještě jednou opakuji, něco se děje a je dobré být připraven.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎