Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nový komoditní král? Cena kakaa rekordně roste

Publikováno

Zemědělské plodiny jakožto investiční instrument jsou často přehlíženy. Nicméně poslední měsíce byly pro zemědělské plodiny obdobím nevídaného růstu — mnohé z nich rostly za poslední rok o více než 100 % a cena futures na kakao dokonce překonala i růst některých velkých technologických společností.

Plodina, kterou mnozí z nás konzumují v jejím finálním produktu, čokoládě, se dlouhodobě potýká s problémy, a proto se její cena na komoditní burze již více než rok a půl zvyšuje.

V tomto článku se podíváme na to, co stojí za růstem ceny kakaa, jaký je analytický výhled pro tuto komoditu do budoucna a jak tento růst využít ve svůj prospěch.

Zdroj: xStation5
Graf vývoje kakaa
Graf vývoje kakaa

Koncentrovaná výroba

Kakaovník je velmi náročná plodina, která pro svou produkci potřebuje specifické podmínky. Z tohoto důvodu se jeho pěstování soustřeďuje kolem střední Afriky, na Pobřeží slonoviny, v Ghaně nebo Kamerunu, kde má nejvhodnější předpoklady k růstu.

70 % celkové spotřeby se tak vyprodukuje v těchto oblastech a jakékoliv ohrožení sklizně způsobí vysokou volatilitu ceny kakaa.

Vývoj světové produkce kakaa
Vývoj světové produkce kakaa

K tomu dochází i dnes, kdy prudké deště, záplavy a vítr poškozují úrodu a znemožňují sklizeň. Kakaové boby musí po fermentaci vyschnout na přímém slunci, což je při častých deštích a vysoké vlhkosti vzduchu nemožné.

Následná doprava do přístavů je rovněž obtížná, protože většina cest je hliněná, což znemožňuje dopravu v době záplav. Ke všemu se v Africe již delší dobu šíří choroba, která opět poškozuje úrodu a nepříznivě ovlivňuje produkci.

Trh s kakaem je již dva roky v deficitu, což znamená, že poptávka je vyšší než produkce a producenti čerpají ze svých zásob. V letošní sezóně (říjen 2023-září 2024) tomu nebude jinak a předpokládá se ještě výraznější nedostatek. Přístavy na Pobřeží slonoviny hlásí na konci ledna o 36 % nižší objem kakaa a produkce Ghany se v této sezóně odhaduje na 25 % nižší.

Celkový deficit na konci sezóny se proto očekává ve výši 375 tis. tun. To je nejvyšší hodnota od doby, kdy Mezinárodní organizace pro kakao sleduje trh.

Vývoj produkce a mletí kakaa
Vývoj produkce a mletí kakaa

Výhled do budoucna

Kromě aktuálních problémů s chorobami a nepříznivým počasím má produkce kakaa před sebou i řadu dalších výzev. Jedním z nich je změna klimatu, která tlačí pěstování do vyšších nadmořských výšek.

Problémem bude také orná půda a výnos kakaovníků, protože půda po odlesnění postupně ztrácí živiny. Kromě toho se odlesňování deštných pralesů nelíbí ani EU, což ztíží obchodování s takto pěstovanými plodinami v rámci EU. S růstem cen však bude v reakci na vyšší ceny slábnout i poptávka, což by teoreticky mělo vrátit trh do rovnováhy.

S vyššími cenami v budoucnu však bude pravděpodobně nutné počítat.

Jak rostoucí ceny kakaa využít na finančních trzích?

Narozdíl od zlata nákup fyzického kakaa jako investice samozřejmě nedává smysl a ani ETF (přesněji řečeno ETC) na tuto komoditu není pro tuzemského investora jednoduše dostupné.

To však neznamená, že investovat do této plodiny je nemožné. I přes výše zmíněné limitace se nabízí možností hned několik:

  • Dlouhodobý investor může zvolit nákup akcie společnosti angažující se na trhu s kakaem. Může se jednat například o firmy jako je Nestlé nebo Hershey. U jednotlivých akcií je však třeba vždy mít na paměti, že její cena závisí i na mnoha dalších faktorech a růst ceny podkladové komodity nemusí nutně znamenat růst hodnoty dané společnosti.
  • Druhou možností je obchodování kakaa ve formě CFD kontraktu. Tento způsob má tu výhodu, že člověk obchoduje přímo danou komoditu, nicméně obchodování za pomoci CFD je tradingová discsiplína — instrument obsahuje páku, která násobí dané cenové výkyvy. Tradeři tím pádem kakao obchodují v kratších časových intervalech (od hodin po týdny, maximálně měsíce) a k obchodování používají především technickou analýzu. Tento způsob má tak mnohonásobně větší potenciál zisku, ale také ztráty a narozdíl od investování vyžaduje aktivní přístup.

Pokud Vás téma tradingu zajímá, XTB představilo nový video kurz Trading pro začátečníky, který je do světa krátkodobého obchodování skvělým úvodem.

Další aktuální informace o ceně kakaa naleznete ve videu analytika XTB Marka Nemkyho: https://youtu.be/7F7OAn0HqRQ

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

V rámci tohoto profilu bychom rádi přiblížili čtenářům analytickou a edukativní tvorbu XTB, kterou já a moji kolegové tvoříme. Ať už to jsou analytické reporty, vzdělávací kurzy, online streamy nebo cokoli jiného, vše poskytujeme bezplatně. Nechceme vědu schovávat za pay wallem. Pro velkou část Čechů a Slováků je finanční vzdělání stále něco strašidelného. Doufám, že Vám tyto texty a s nimi spojené materiály usnadní Vaší investorskou cestu :)

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎