Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Index S&P 500 bojuje o důležitou supportní úroveň I Je akciový trh stále předražený? I 3 podhodnocené zajímavé americké akciové tituly

Publikováno

Zdroj: Hackernoon.com

S&P 500 je akciový index zahrnující akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA. Akcie jsou váženy podle tržního podílu. S&P 500 patří k nejdůležitějším akciovým indexům světa a jeho tradice sahá do roku 1923, kdy společnost Standard Statistics začala týdně vydávat index s 233 akciemi.

Průměrné roční zhodnocení akcií společností v S&P 500 bylo od vzniku přibližně 9,8 procenta. Výkonnost stoupá nebo klesá v závislosti na konkrétních akciích společností a také s ohledem na celkovou ekonomickou situaci. Právě současná ekonomická situace je důvod, proč dochází k tak silným výkyvům. S tímto souvisí ale i geopolitická a válečná situace na Ukrajině.

1D S&P 500/USD

Akciový index S&P 500 od počátku roku 2022 nezažívá zrovna růstový trend. Současné makroekonomické vlivy pomalu brzdí americkou ekonomiku, a to se právě projevuje i na tomto indexu. Od ledna do poloviny března jsme se nacházeli v sestupném trendu. Spojnice určující sestupný trend (šikmá žlutě vyznačená) byla velmi dobře a zřetelně respektována a vždy při jejím otestování docházelo k rychlému stažení směrem dolů. 18. března došlo poté ke krásnému průlomu této rezistenční linie. Ovšem co je zvláštní je to, že horizontální linie (žlutě vyznačená) byla otestována pouze jednou a to 24. února, kdy došlo k vyhlášení invaze na Ukrajinu. Máme zde tedy relativně dost prázdného prostoru pro další vyklesávání a který nebyl “zaplněn”.

Kurz od průrazu z 18. ledna byl i nadále růstový, avšak nakonec došlo k retracementu (navrácení) a nyní 11. dubna testujeme modře vyznačenou supportní úroveň, kterou trh také velmi pozorně respektuje.

Co tedy očekávat? Pokud by došlo k průrazu modře vyznačené úrovně a následnému neúspěšnému pokusu o opětovný návrat nad tuto úroveň, přijde na řadu scénář, kdy bychom mohli otestovat horizontální žlutě vyznačenou úroveň jako support. Jedná se aktuálně o velmi napínavé chování trhu, které až se nějak rozhodne, bude mít sílu.

Zdroj: tradingview.com

Na index S&P 500 působí chování FEDu s jejich restriktivní měnovou politikou. FED zvyšuje úrokové sazby, dokonce zvažuje procentní body měsíčně navýšit na 0,5. Dále FED mluvil o tzv. kvantitativním utahování (což znamená, že by FED nechal jejich během covidové krize nakoupené opce vyexpirovat a dále by je neroloval – jednoduše řečeno: začnou stahovat likviditu z trhu), které by měsíčně snížilo jejich rozvahu o 95 miliard dolarů.

Tyto dva vstupní parametry vyvolávají na trhu nejistotu, která se snadno může změnit v paniku. Je třeba tedy chování FEDu s pozorem sledovat. Velcí investoři pravděpodobně pomalu stahují likviditu do dolaru, aby byli připraveni na případné velké výprodeje.

Ukazatel Dow Jones/1 oz zlata

Jedním z dobrých ukazatelů, které vyhodnocují předraženost nebo podhodnocenost, je poměr Dow Jones ku jedné unci zlata. Tento graf představuje 100letý vývoj. Funguje jednoduše. Na svislé ose je znázorněno, kolik uncí zlata bych musel vlastnit, abych si mohl koupit celý index Dow Jones. Na horizontální ose se nachází 100letá časová osa.

Zdroj: macrotrends.net

Jestliže bych musel vlastnit velké množství zlatých uncí pro nákup indexu Dow Jones, znamená to, že zlato je podhodnocené. Pakliže by mi stačilo jen pár uncí zlata pro nákup indexu Dow Jones, je podhodnocený akciový trh. Dají se podle tohoto ukazatele dobře predikovat vývoje cyklů. Můžeme díky tomu přelévat kapitál z jednoho trhu na druhý a následovat tak velké investory, kteří jsou o krok napřed. Aktuálně to vypadá tak, že akciový trh je předražený a zlato je podhodnocené. Je tedy pravděpodobně dobrý čas alespoň částečně vystoupit z akciového trhu a kapitál přelít do zlata či stříbra.

3 podhodnocené zajímavé americké akciové tituly

To, proč akciový index S&P 500 ztrácí, je tím, že ztrácejí jednotlivé tituly, a to o několik procent. Ztrácejí hlavně technologické tituly, které vlivem dřívějšího kvantitativního uvolňování (ale také kvůli stimulus checkům vydávaným jednotlivým občanům USA) nabyly velké rozvahy a umělých neodpovídajících zisků.

Jakmile musely tyto společnosti představit jejich finanční výkazy, tak se investoři zalekli, když zjistili, že už nemají ty uměle vytvořené zisky. Některé technologické společnosti neodpovídají správnému ocenění ještě dodnes.

1D PayPal Holdings, Inc.

PayPal je americká finanční technologická společnost provozující finanční služby v podobě internetového platebního systému. Umožňuje přesuny peněz mezi účty PayPalu, které jsou identifikovány e-mailovými adresami. Každý účet je propojen s jednou nebo více platebními kartami. Tato společnost odepsala téměř 70 %. Ze 300 dolarů se propadla až na současných 109 dolarů.

Zdroj: tradingview.com

1D Meta Platforms, Inc.

Facebook je americká mediální služba, rozsáhlý webový systém a služba sociálních sítí vlastněná firmou Meta Platforms. Usnadňuje komunikaci mezi uživateli, sdílení multimediálních dat, udržování sociálních vztahů a online zábavu. Tato společnost odepsala také velkou část, a to už skoro 50 %. Ze 380 dolarů se propadla na současných 216 dolarů.

Zdroj: tradingview.com

1D Palantir Technologies Inc.

Palantir Technologies je veřejná americká softwarová společnost, která se specializuje na analýzu velkých dat. Společnost sídlí v Denveru v Coloradu a založili ji Peter Thiel, Nathan Gettings, Joe Lonsdale, Stephen Cohen a Alex Karp v roce 2003. Tato společnost odepsala procentuálně nejvíce ze všech tří zmíněných společností, a to konkrétně skoro 80 %. Z maximálních 44 dolarů za akcii se aktuální cena pohybuje okolo 12 dolarů.

Závěrem

Sledujte aktuální dění ve světě a chování FEDu. Dejte si pozor na jednotlivé akciové tituly, a to i přesto, že už třeba odepsaly větší ztráty – o to větší riziko můžete nést. Sledujte důležité ukazatele a chování ostatních trhů, protože právě mezi trhy se nachází velmi silné pouto, a tak se ovlivňují většinou navzájem.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎