Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

Fed očekává zvýšení úrokové sazby již v roce 2023 – jaká je predikce růstu ekonomiky USA?

Publikováno
Fed očekává zvýšení úrokové sazby již v roce 2023 – jaká je predikce růstu ekonomiky USA?
Zdroj: depositphotos.com

V polovině června proběhlo zasedání Fedu, kde se aktualizovala predikce růstu americké ekonomiky a upravily úrokové sazby. Zajímá vás, jak se bude letos dařit největší ekonomice? Kdy vzrostou úrokové sazby a jak na to zareagují např. technologické akcie amerických firem? Tento článek vám poskytne nejaktuálnější informace a statistiky.

Ekonomika USA

Ekonomika Spojených států roste díky obrovským fiskálním a monetárním stimulům (více o kvantitativním uvolňování). V květnu dosáhla inflace 5 %. Jádrová inflace byla nejvyšší za 30 let. Jedná se o inflaci vyjma jídla a energie. V současné době je na 3,8 %.

Fed tvrdí, že inflace je přechodná. Ovšem zároveň souhlasí s tím, že vyšší příjmy lidí mohou způsobit tlak na dlouhodobou vyšší inflaci. Dalším faktorem, který tlačí na zvyšování inflace jsou problémy na straně nabídky. Kromě toho ministerstvo financí v USA snížilo svoji hotovostní pozici a zaplavilo trh likviditou. Toto nutí Fed k realizaci rekordního objemu repo operací. Všechny tyto faktory zvyšují pravděpodobnost utahování měnové politiky americkou centrální bankou.   

Starý Fed by už pravděpodobně utáhl měnovou politiku. Ovšem dnešní Fed přehřívá ekonomiku i trhy a čeká, co z toho vyleze. Centrální banka očekává, že inflace bude v letošním roce 3,4 %, ovšem ještě v březnu banka čekala 2,4 %.

Šéf Fedu Jerome Powell si myslí, že současný růst inflace způsobily hlavně výpadky v zásobování a další krátkodobé vlivy z rychlého oživení ekonomiky po pandemii covid-19. Tedy že vyšší inflace bude jen dočasná.

Ekonomika Spojených států by měla letos růst 7 %, oproti březnovým 6,5 %. Můžeme říci, že to je velice pozitivní zpráva, protože minulý rok v prosinci centrální banka odhadovala růst jen 4,2 %. Tím pádem můžeme konstatovat, že oživení po pandemii covid-19 bude rychlejší, než se čekalo. A tak se může Fed přiklánět k utahování měnové politiky.

Makroekonomická projekce (červen 2021). Zdroj: Fed
Makroekonomická projekce (červen 2021). Zdroj: federalreserve.gov

Trhy Fedu skutečně věří, že aktuální inflace je pouze dočasná tím, že klesají některé komodity např. zlato. Tímto se trh odklání od představy dlouhodobě vysoké inflace. 

NASDAQ – index US100

Technologický index amerických akcií ideálně reflektuje pocity trhů z rozhodnutí Fedu. Díky uvolněné měnové politice je tento index na rekordních úrovních. Proč? Protože firmy z tohoto indexu těží z nízkých úrokových sazeb. Naopak pokud by Fed zpřísnil měnové podmínky a zvedl úrokové sazby, index by teoreticky mohl jít dolů.

Zasedání Fedu a úrokové sazby

Hlavní událostí posledních dní bylo zasedání americké centrální banky. Fed nechal základní úrokovou sazbu v rozmezí 0 až 0,25 %. Centrální bankéři zopakovali, že jsou připraveni k dosažení svých cílů použít všechny nástroje, které mají k dispozici. Nákupy dluhopisů zůstaly také beze změny. 

Poznámka

Nejdůležitější zprávou je posun zvýšení úrokové sazby na dřívější termín a to již na rok 2023. V předchozích zprávách se počítalo s rokem 2024.

Indikace dřívějšího zvýšení úrokové sazby a tím i utažení měnové politiky je krásně vidět v grafech níže. 

Fed – zasedání 17/3 2021

Na předposledním zasedání v polovině března 2021 nikdo nečekal zvýšení sazeb, medián pro sazby v roce 2022 byl stále na hodnotě 0 (zelená malá tečka, 4 členové očekávali zvýšení sazeb) a v roce 2023 byl medián stále na hodnotě 0 (7 členů rady bylo pro zvýšení sazeb).  

Počet členů Fedu přiklánějící se k dané úrokové sazbě. Zdroj: Bloomberg
Počet členů Fedu přiklánějících se k dané úrokové sazbě. Zdroj: Bloomberg.com

Fed – zasedání 16/6 2021

V roce 2021 zůstává situace stejná, v roce 2022 zůstává medián stejný ovšem 7 členů se přiklání k růstu sazeb, v roce 2023 je už medián na 0,65 % a 13 členů počítá s vyššími sazbami. 2 členové dokonce očekávají sazby až na 1,6 %.

Počet členů Fedu přiklánějící se k dané úrokové sazbě. Zdroj: Bloomberg
Počet členů Fedu přiklánějících se k dané úrokové sazbě. Zdroj: Bloomberg.com

Závěr

Centrální banka vyslala signál, že chce sazby zvyšovat dříve a to už v roce 2023.

Dle analytika Milana Vaníčka z J&T Bank budou ekonomové stále rozebírat současné makroekonomické prostředí, respektive možnou budoucí odezvu měnové politiky na něj. Na trhu budou cítit dozvuky posledního zasedání Fedu, který naznačil, že chce sazby zvyšovat dříve. Vzhledem k výborným zprávám o růstu ekonomiky USA, které byly lepší než očekávané, je utahování měnové politiky logickým krokem. 

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Vystudovaný ekonom se zájmem o makroekonomické indikátory a zejména úrokové sazby. Centrální banky prostřednictvím úrokových sazeb provádějí svou měnovou politiku, jejíž hlavním cílem je udržet stabilní míru inflace. A tento problém se v posledních letech snaží vyřešit centrální bankéři po celém světě.

Přemysl je přesvědčen, že výše úrokových sazeb ovlivňuje nejen míru inflace, ale i další ukazatele.

“Hledám a popisuji vzájemnou souvislost či korelaci mezi úrokovými sazbami a ostatními ekonomickými ukazateli. Snažím se čtenáře seznámit s tím, jak moc ovlivňují úrokové sazby každodenní život lidí po celém světě.”

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎