Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Za březnovým kryptoměnovým útokem mají podle americké FBI stát hackeři napojení na KLDR

Publikováno

Za krádeží 615 milionů dolarů v kryptoměnách, která následovala po hackerském útoku na videohru Axie Infinity na konci letošního března, je podle americké FBI odpovědná skupina hackerů napojená na Severní Koreu. Tento hackerský útok je pravděpodobně jedním z největších, které kdy zasáhly svět kryptoměn.

Počítačoví hackeři na konci března zaútočili na blockchainovou síť Ronin, která umožňuje převádět kryptoměny do hry Axie Infinity i z ní. Američtí představitelé také uvedli, že útok spojují se skupinou Lazarus. Ta totiž má být řízena hlavní severokorejskou rozvědkou.

Díky našemu vyšetřování se nám podařilo potvrdit, že za krádež jsou zodpovědní Lazarus Group a APT38, kybernetičtí aktéři spojení se Severní Koreou,” uvedla FBI ve svém oficiálním prohlášení.

Skupina Lazarus se dostala do obecného povědomí v roce 2014, kdy byla obviněna z hackerského útoku na společnost Sony Pictures a z úniku důvěrných dat. Skupina požadovala, aby společnost Sony stáhla tehdy připravovaný film The Interview. Jde o satirickou komedii o spiknutí s cílem zavraždit severokorejského vůdce Kim Čong-una.

Spojené státy si jsou vědomy, že Severní Korea ve snaze získat prostředky pro své programy zbraní hromadného ničení a balistických raket stále více spoléhá na nezákonné aktivity, a tedy i na kybernetickou kriminalitu. Snaží se přitom vyhnout přísným sankcím USA a OSN,” citovala agentura Reuters mluvčího amerického ministerstva financí.

Panel OSN, který monitoruje sankce vůči Severní Koreji, pak obvinil Pchjongjang, že ukradené finanční prostředky využívá na podporu svého jaderného a balistického programu.

Společnost Chainalysis, která se zabývá analýzou blockchainu, tedy decentralizované databáze zajišťující kryptoměnové transakce, uvedla, že severokorejští hackeři v roce 2021 při nejméně sedmi útocích na kryptoměnové platformy ukradli digitální aktiva v hodnotě téměř 400 milionů dolarů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.