Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Z miliardáře téměř bezdomovcem… a to celé třikrát

Publikováno

Letošní rok jsme byli svědky moha zajímavých událostí, které se v kryptoměnovém průmyslu odehrály. Některé byly pozitivní, některé naopak. Pojďme si připomenou tři velké pády velkých kryptoměnových firem a podívat se, co se stalo s jejich generálními řediteli.

Kolaps ekosystému Terra

Kolaps ekosystému Terra na začátku letošního roku je označován jako jedna z určujících událostí kryptozimy. Ještě na začátku měsíce května byla cena tokenu LUNA zhruba 80 dolarů. Pak ovšem přišel nevídaný cenový propad a cena kryptoměny se propadla až pod hranici jednoho centu.

Co hledat za takto strmým pádem?

Celý ekosystém byl na první pohled velmi sofistikovaný, zajímavý a postavený na algoritmickém modelu. Kromě tokenu Luna zde vznikl také stablecoin TerraUSD (UST), který byl navázán na americký dolar (USD). Naprogramovaný mechanismus měl zajistit, že pokud by cena jednoho UST propadla pod (nebo naopak vyšplhala nad) jeden dolar, investoři budou mít zájem vyměnit Lunu za UST či obráceně. Tím se měla udržovat cena tokenu na jednom dolaru. Vše celkem spolehlivě fungovalo, v ekosystému vznikaly nové projekty a vše bylo zalité slunce. Pak ovšem došlo k de-pegingu (odpojení, ztráta parity s americkým dolarem).

Mohla za to zvýšená poptávka investorů po UST. Ve snaze stabilizovat UST převedli držitelé 8. a 9. května zhruba 480 milionů dolarů na stablecoin Tether. Kromě toho i nadace Luna Foundation Guard (organizace stojící za stablecoinem UST a mající pod svou správou rezervní prostředky), se snažila situaci řešit a projekt zachránit. Ve svých snahách sáhli i k prodeji držených BTC a jejich převodu na UST (celkem 80 081 BTC v hodnotě miliard dolarů). Během pár hodin se tyto rezervy vyčerpaly, ale stablecoin i nadále pokračoval ve znehodnocování. Konec byl neodvratný. Následující graf mluví naprosto jasně:

Zdroj: TradingView.com
UST/USD
Graf UST/USD

Generální ředitel Do Kwon na útěku?

Mnozí dávají vinu za kolaps bývalému šéfovi Terraform Labs Do Kwonovi. Po de-peggingu se Kwon obrátil na investory a ujistil je, že Terraform Labs obnoví hodnotu UST.

V době, kdy se o to snažili, však analytici odhalili, že Kwon ve skutečnosti vybírá peníze. Protože se nálady veřejnosti obrátily proti Kwonovi, Interpol na něj vydal mezinárodní zatykač (Red notice). Jeho finanční prostředky měly být zmrazeny a on samotný Kwon by měl být na útěku.

Kwon trvá na své nevině a tvrdí, že se neskrývá, ale z obav o svou bezpečnost odmítá prozradit, kde se nachází. Jeho současné místo pobytu není známo, spekuluje se však, že se nachází někde v Dubaji.

Kolaps společnosti Three Arrows Capital

Kolaps Terra pak přispěl k pádu dalšího titána v oboru, Three Arrows Capital. Přestože firma měla určitou důvěryhodnost, neboť na trhu existuje již deset let, její operace se ukázaly jako neudržitelné. Během vyšetřování vyšlo najevo, že společnost 3AC použila prostředky, které jí byly zapůjčeny, na další investice do jiných krypto projektů. No a právě Terra byla jednou z těchto investic. Její zánik spustil dominový efekt v celém odvětví.

Vystrašení investoři pak své prostředky, prostřednictvím série výzev k úhradě marže, požadovali zpět. Jak se ukázalo, 3AC je nebyla schopna splnit. Společnost pak dostala příkaz k likvidaci svých kapitálových investic a následně vyhlásila bankrot.

Společnost 3AC měla dlouhý seznam protistran neboli společností, které měly své peníze použité v investicích firmy. V souvislosti s platební neschopností společnosti se mnoho z těchto firem rovněž potýkalo s problémy s likviditou.

Generální ředitel Su Zhu se snaží zmizet

Příběh s podobným koncem. Během soudního řízení kolem úpadku společnosti 3AC spoluzakladatel a generální ředitel Su Zhu nespolupracoval a snažil se “ztratit”.

Přestože vydal prohlášení, v němž vyjádřil záměr spolupracovat s “příslušnými stranami”, po vydání soudního předvolání nikdo netušil, kde se nachází. Společně s dalším spoluzakladatelem Davisem nařídili vyklidit kanceláře společnosti v Singapuru a zároveň začali uplatňovat vyhýbavou taktiku, jako například “vypnutí zvuku a obrazu” během hovorů v aplikaci Zoom.

Několik týdnů po svém zmizení se dvojice krátce objevila, aby poskytla svůj pohled na to, co se stalo. Popřeli obvinění, že by utekli s prostředky investorů, a dodali, že celá situace je “politováníhodná”. Stejně jako Kwon uvedli jako důvod svého zmizení osobní bezpečnost. Nedávno Zhu poprvé po několika měsících zveřejnil na Twitteru příspěvek, v němž podrobně popsal osobní zotavení, na němž pracuje.

Sam Bankman-Fried a jeho pád

Sam Bankman-Fried, kdysi zlaté dítě kryptografického průmyslu, je posledním šéfem, který je nucen čelit ohromné krizi. Je ironií osudu, že kdysi uvažoval o tom, že prostřednictvím své krypto burzy FTX převezme aktiva již zmiňované společnosti 3AC.

Bankmana-Frieda však vytrvale pronásledovaly otázky a spekulace týkající se nekalých praktik a úzkého vztahu burzy FTX s jeho další firmou Alameda Research.

Začátkem tohoto týdne generální ředitel Binance, Chengpeng Zhao, uvedl, že burza bude likvidovat tokeny FTX (FTT) ze své rozvahy. Ukázalo se, že důvodem jsou obavy o solventnost společnosti Alameda. Ta měla třetinu svých aktiv ve výši 14,6 miliard USD uloženou v FTT tokenech (nativní token burzy FTX).

Ačkoli se SBF snažil toto tvrzení vyvrátit, vyvolalo to hromadnou likvidaci FTT pozic, což způsobilo krizi likvidity.

Zdroj: TradingView.com
Graf FTT/USD
Graf FTT/USD

Zhao se pak nechal slyšet, že Binance uvažuje o akvizici FTX. Pochybnosti o stabilitě FTX však přetrvávají a není vůbec jasné, kdy (a jestli vůbec) Binance akvizici uskuteční.

Americké úřady již uvedly, že zahájí vyšetřování společností Sama Bankman-Frieda.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎