Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Může být SOL ETF letos schváleno?

Gracy Chen
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

VanEck a 21Shares tento týden vyplnili žádost o Solana ETF, což vyvolalo otázku, zda by SEC mohla letos schválit další krypto ETF.

Když Komise pro cenné papíry a burzu v USA (SEC) přezkoumává kryptoměnové spotové ETF, kromě politických důvodů je třeba zvážit několik základních dimenzí:

  • Rizika likvidity a manipulace s trhem: Kryptoměny s vyšší likviditou, jako je Bitcoin a Ethereum, mají větší velikosti trhu a objemy obchodů, což snižuje riziko manipulace s trhem. Regulátoři si musí být jisti, že trh je regulovaný, transparentní a má adekvátní opatření, aby zabránil manipulativním aktivitám.
  • Infrastruktura trhu: Infrastruktura trhu zahrnuje bezpečnost burz, transparentnost obchodních mechanismů a celkovou vyspělost trhu.
  • Řešení úschovy: Řešení úschovy kryptoměn musí být bezpečná a spolehlivá a zajistit, aby aktiva investorů mohla být bezpečně uložena a chráněna proti hackerům a dalším bezpečnostním hrozbám.
  • Dodržování předpisů: Emitenti ETF musí splňovat různé regulatorní požadavky, včetně předpisů proti praní špinavých peněz (AML) a předpisů typu “poznej svého zákazníka” (KYC), aby zabránili nelegálním aktivitám a chránili investory.

Stručně řečeno, kryptoměny, které splňují tyto požadavky, mohou být schopny projít schválením ETF.

Na základě současné situace na trhu je nejslibnějším kandidátem Solana, která vyvolala v komunitě značnou diskusi.

Solana však stále má problémy

Za prvé je to stabilita a bezpečnost sítě. Síť Solana zažívá od svého spuštění téměř každý rok výpadky. Poslední výpadek nastal 6. února letošního roku v důsledku a trval 4 hodiny a 46 minut.

Vzhledem k tomu, že jde o blockchain s vysokým počtem TPS (transakcí za sekundu), výpadek delší než 4 hodiny by mohl potenciálně ovlivnit obrovské množství dat čekajících na zaznamenání na blockchainu, mezi které patří i směny na kryptoměnových burzách či přesuny mincí SOL.

Za druhé je tu nadcházející rozsáhlé odemknutí: FTX má v březnu 2025 odemknout 8,29 milionu tokenů SOL (ekvivalent přibližně 1,4 miliardy USD). To by mohlo potenciálně ovlivnit cenovou stabilitu tokenu SOL.

A za třetí je tu centralizace ověřovacích uzlů. V současné době má Solana 5 440 ověřovacích uzlů, přičemž asi 37 % z nich se nachází ve Spojených státech, což představuje určité riziko centralizace. Pokud regulační orgány USA přijmou nepříznivá opatření proti Solaně, mohlo by to výrazně ovlivnit síť Solana a cenu tokenů SOL. Naopak to také naznačuje, že Spojené státy mají podstatnou kontrolu nad sítí Solana, což by mohlo ovlivnit rozhodnutí SEC o schválení SOL ETF.

S ohledem na tyto faktory, vyjma politických prvků, se domnívám, že pravděpodobnost schválení žádosti SOL je nízká.

Jiné tokeny jako DOGE a SHIB mají relativně malou tržní kapitalizaci a čelí značné volatilitě cen a potenciálním rizikům manipulace s trhem. Proto si myslím, že je nepravděpodobné, že by Spojené státy v roce 2024 zavedly další kryptoměnové ETF.


Gracy Chen je generální ředitelka kryptoměnové burzy Bitget, čemuž předcházela 10letá zkušenost s řízením obchodu, marketingem a investicemi a byla prvním investorem do Bitkeep (v současnosti známé jako Bitget Wallet), přední decentralizované peněženky v Asii.

Gracy byla povýšena do role generálního ředitele v květnu 2024 díky svým prokázaným schopnostem a úspěchům, které vedly k růstovým strategiím společnosti Bitget od svého nástupu do společnosti v dubnu 2022 jako její první výkonný ředitel (MD).

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Studovaná matematička a odbornice na blockchain technologie, která působí jako CEO kryptoměnové burzy Bitget. Gracy se věnuje zvyšování povědomí o kryptoměnách a blockchainu prostřednictvím iniciativ jako #Blockchain4Youth a #Blockchain4Her, které podporují mladé talenty a ženy v odvětví.

Gracy věří, že diverzita a inkluze jsou klíčové pro budoucnost digitálních financí a snaží se vytvářet příležitosti pro všechny. Publikuje články na Forbes a Cointelegraph a byla uznána jako Global Shaper Světovým ekonomickým fórem.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.