Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Kryptoměny znovu rostou, co můžeme čekat v příštích měsících?

Publikováno

Před rokem, v listopadu 2022, padlo FTX, druhá největší kryptoměnová burza světa. Byl to poslední hřebík do rakve. Bitcoin klesl na cenu 15 tisíc dolarů, svět krypta byl na kolenou. Těžko bychom hledali v tu dobu někoho, kdo očekával, že za pouhých 12 měsíců bude BTC znovu atakovat hranici 40 000 USD, přesto tomu tak je. Je ale toto tempo růstu udržitelné? V tomto článku se podíváme čtyři hlavní faktory, které mají potenciál hýbat kryptoměnovým trhem v příštích měsících.

ilustrace logo bitcoinu

První, zcela očividná věc, kterou nemůžeme opomenout, je makroekonomická situace. Na tom, zda přijde nebo nepřijde recese stojí a padá nejen krypto, ale prakticky všechny finanční trhy. Ačkoliv mainstreamový narativ už de facto vyhlásil nad recesí vítězství, velká část analytiků stále poukazuje na mnohé negativně vypadající indikátory. Na druhou stranu mnoho investorů už promarnilo skvělé příležitosti čekáním na propad, který nikdy nepřišel. Pokud se tedy centrálním bankéřům opravdu podaří měkké přistání, jaké jsou další stěžejní krypto narativy?

Tím aktuálně nejpopulárnějším je nyní schválení spotového ETF na Bitcoin v USA. To by teoreticky mohlo přinést do světa kryptoměn vlnu nového institucionálního kapitálu, díky čemuž by se zvedla poptávka a tím samozřejmě i cena. Aktuálně v USA čeká na schválení hned několik těchto ETF a očekává se, že verdikt přijde už na počátku příštího roku.

Druhým populárním narativem je Bitcoin halving, tedy čas, kdy se odměny pro těžaře sníží na polovinu, což snižuje nabídku a tím pádem by znovu mělo přispět k růstu ceny. Historicky byl každý halving následován exponenciálním růstem ceny bitcoinu. Čistě ekonomický dopad na nabídku je ale s každým dalším halvingem nižší – co však zůstává a možná i roste, je zájem mainstreamových médií o kryptoměny v tomto období, což většinou vede k přílivu nových investorů do tohoto sektoru a tím i růstu cen. Příští halving proběhne v dubnu 2024.

Shodou okolností na březen 2024, vychází výrok o odsouzení Sama Bankman-Frieda, zakladatele zmíněné zkrachovalé burzy FTX. Výrok bude bezpochyby ostře sledován médii a v případě poslání SBF za mříže to může být další pozitivní bod pro krypto sektor, který mu dodá punc kredibility, jakožto sektoru, kde pro podvodníky už není místo a pro ovlivněné investory by to mohlo znamenat alespoň částečné zadostiučinění.

Je opravdu zajímavé, jak do sebe všechny tyto události časově zapadají. Svět kryptoměn je ale samozřejmě nadále i plný potenciálních “černých labutí”. Jen před pár dny svět obletěla zpráva o legislativních problémech Binance, největší kryptoměnové burzy světa. Ačkoliv se tato situace zatím nezdá natolik vážná, aby zapříčinila pád trhu, tak poukazuje na fakt, že v tomto sektoru dobré i špatné zprávy mohou přijít opravdu kdykoliv a odkudkoliv a je potřeba na ně být připraven.

Co tedy můžeme v příštích měsících od kryptoměn čekat? Především volatilitu ideální pro trading. Současný mainstreamový narativ předpokládá pozitivní vývoj; recese nepřijde, BTC ETF bude schváleno a v roce 2024/2025 nás čeká obrovský bull run, který vyžene Bitcoin i další kryptoměny do astronomických výšin. Nicméně varování analytiků ani krypto negativně nastavenou administrativu v USA není radno podceňovat a je třeba mít se na pozoru i před negativním scénářem.

Pokud chcete nadcházejících kryptoměnových pohybů využít, XTB má v nabídce 46 nejpopulárnějších kryptoměn a tokenů ve formě CFD, které jsou ideální pro krátkodobou spekulaci v nadcházejících měsících. Více informací naleznete na odkazu níže. 

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

V rámci tohoto profilu bychom rádi přiblížili čtenářům analytickou a edukativní tvorbu XTB, kterou já a moji kolegové tvoříme. Ať už to jsou analytické reporty, vzdělávací kurzy, online streamy nebo cokoli jiného, vše poskytujeme bezplatně. Nechceme vědu schovávat za pay wallem. Pro velkou část Čechů a Slováků je finanční vzdělání stále něco strašidelného. Doufám, že Vám tyto texty a s nimi spojené materiály usnadní Vaší investorskou cestu :)

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.