Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Elon Musk kupuje Twitter – Dogecoin to the Moon?

Publikováno

Přední psí meme token Dogecoin (DOGE) v posledních několika hodinách předvádí působivou rally po zprávách, že Twitter je připraven přijmout nabídku Elona Muska, aktuálně nejbohatšího člověka planety, který za tohoto giganta sociálních médií nabízí 44 miliard dolarů.

Generální ředitel společností Tesla či SpaceX je známým nadšencem Dogecoinu, který již několikrát napumpoval cenu této kryptoměny. Muskova koupě Twitteru je pro DOGE obzvláště příznivá, a to zejména vzhledem k faktu, že projevil zájem o integraci této mince na tuto platformu.

Krátké ohlédnutí do historie Twitteru

Nápad na vznik této sociální sítě vznikl již v roce 2006 v hlavě Jacka Dorseyho. Historicky první tweet, který byl v minulém roce vydražen jako NFT za více než 2,9 milionu dolarů, byl publikován 21. března 2006 a zněl:

“just setting up my twttr”

Pro veřejnost pak byla síť otevřena 15. července 2006 a na newyorskou burzu vstoupila 7. listopadu 2013.

Tato mikroblogovací platforma si velmi rychle získala obrovskou oblibu a velkou fanouškovou základnu, kdy ji denně využívá více než 200 milionů aktivních uživatelů. Ti každou minutu sdílí více než 350 000 tweetů – krátkých zpráv o maximální velkosti 280 znaků. Mezi nejsledovanější účty na Twitteru patří celebrity jako Katy Perry, Justin Bieber a bývalý americký prezident Barack Obama.

Cílem společnosti pro letošní rok je dosáhnout ročních příjmů 7,5 miliardy dolarů a 315 milionů uživatelů.

Twitter přijímá Muskovu nabídku

Poté, co Musk získal 9,2 % volně obchodovatelných akcií Twitteru, následně zveřejnil, že učinil nabídku na odkoupení celé společnosti za přibližně 43 miliard dolarů v hotovosti, a označil ji za svou “nejlepší a konečnou” nabídku.

Společnost Twitter ve snaze zabránit nepřátelskému převzetí společnosti Muskem zavedla opatření známé ve finančním světě jako “poison pill (piluka proti otravě)”. Jedná se o nástroj, který obecně slouží ke znemožnění akvizice zvenčí. V tomto konkrétním případě mělo být současným akcionářům povoleno nakoupit více akcií společnosti.

Společnost Twitter, Inc. však nabídku přehodnotila poté, co Musk oznámil, že si zajistil financování ve výši 46,5 miliardy dolarů, a nakonec přišla s oznámením, že dosáhla konečné dohody o převzetí subjektem plně ovládaným Elonem Muskem za cenu 54,20 USD za akcii v hotovosti. To je o 38 procent více, než byla cena akcie na burze předtím, než Musk odhalil své plány na koupi Twitteru. V celkovém součtu tak půjde o transakci za 44 miliard dolarů, což je zhruba 1 bilion korun.

Po dokončení akvizice, což bude nejspíše otázkou několika měsíců, se Twitter stane soukromou firmou, což je podle něj nutné k tomu, aby se mohl dále rozvíjet a stal se platformou pro svobodné vyjadřování. V tiskové zprávě Musk napsal:

“Svoboda projevu je základním kamenem fungující demokracie a Twitter je náměstí, na kterém se debatuje o zásadních věcech pro budoucnost lidstva […] Twitter má obrovský potenciál a mám radost, že budu s touto firmou a její komunitou pracovat na jeho využití.”

Nezávislý předseda správní rady Twitteru, Bret Taylor, pak k akvizici uvedl následující:

“Společnost Twitter je v současné době ve fázi akvizice: “Představenstvo společnosti Twitter provedlo promyšlený a komplexní proces posouzení Elonova návrhu s vědomým zaměřením na hodnotu, jistotu a financování. Navrhovaná transakce přinese značnou peněžní prémii a jsme přesvědčeni, že je pro akcionáře společnosti Twitter tou nejlepší cestou vpřed.”

V projevu na akci TED, konané ve Vancouveru již počátkem tohoto měsíce, Musk mezi své hlavní priority zařadil umístění zdrojového kódu Twitteru na Github, odstranění spamových botů a navrhl také změnu prémiových služeb Twitter Blue, jejichž předplatné by mohlo být uhrazeno v Dogecoinu.

Dogecoin to the Moon?

Tvůrce Dogecoinu Billy Markus, který se vyjádřil, že je pro, aby Twitter spadal pod Muska místo pod “bandu hedgeových fondů a investičních skupin”, zmínil tři klíčové věci, které podle něj zvýší užitečnost a použitelnost DOGE.

Tou nejzásadnější je motivovat podniky, aby začaly přijímat Dogecoin jako platební prostředek, neboť se jedná o kryptoměnu, která se může pochlubit nízkými transakčními poplatky a vysokou rychlostí. Jako další způsoby, jak zvýšit užitečnost DOGE, pak Markus uvedl využití DOGE jako měny tippingu (spropitného) a vybudování mostu Dogecoin-Ethereum.

Nejbohatší muž světa souhlasí s tím, že DOGE by rozhodně získala větší užitečnost, pokud by ji přijímalo více podniků a více se používala jako metoda mikrotransakcí, avšak most s ETH, i přes potenciální případy využití v prostoru Web3, není podle něj potřeba.

Investoři do Dogecoinu samozřejmě doufají, že Muskova oblíbená mince bude zahrnuta do dlouhodobých plánů společnosti Twitter a tak není asi žádným překvapením, že cena během několika hodin vyskočila o více než 25 procent. DOGE se tak dostal z úrovně 0,12 USD až na aktuálních více než 0,16 USD za minci.

Závěrem

Obchod stále ještě není jistý, ale panuje všeobecné přesvědčení, že správní rada svým akcionářům transakci doporučí. A vzhledem k tomu, že akcionáři jsou podle dostupných zpráv transakci nakloněni již teď, je Elon Musk nejspíše jen krůček od dosažení svého cíle. Pro úplnost pak dodávám, že obchod musí ještě schválit regulační úřady USA.

Mimochodem k celé záležitosti se vyjádřil i otec Twitteru a někdejší generální ředitel, Jack Dorsey, který ve svém pondělním prohlášení uvedl:

“Twitter by neměl mít vládce, ale pokud musí, pak je to Elon Musk, nejbohatší muž světa. Elon je jediné řešení, kterému věřím.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.