Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Zůstává akciový trh zdravý, nebo se nachází v bublině ovládané FOMO investorů?

Filip Martoch
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Počátkem tohoto roku jsem prodal své akcie Nvidia kvůli obavám, že jsou nadhodnocené a tento AI boom nemá další perspektivu. Peníze, které jsem z nich získal, jsem se rozhodl investovat do titulů jako Eli Lilly nebo Novo Nordisk, jejichž úspěch předznamenalo schválení léků na obezitu od FDA. V té době jsem neměl nejmenší tušení, že by hodnota Nvidia během několika málo měsíců mohla vzrůst o více než 100 %.

Zdálo se absurdní, že by se $NVDA prostřednictvím svých akcií vyšplhala na více než 400 % své vnitřní hodnoty. Absurdní ovšem neznamená nemožné a o tom jsme se přesvědčili 5. června tohoto roku, kdy hodnota jedné akcie Nvidia přesáhla hodnotu 1 200 dolarů.

Pochyby o trhu

Jak dlouho se tato téměř monopolní technologická společnost udrží na výsluní? Dokáže zůstat vůdcem “býčího trhu”? Je americký akciový trh stále zdravý, nebo se smráká na zlé časy?

Pokud si klademe tyto otázky, musíme si zároveň uvědomit, že celé S&P 500 je nadhodnoceno o téměř 20 % a svou koncentrací u titulů s největší valuací překročilo koncentraci, která byla na burzách při vrcholu DOTCOM bubliny v roce 2000.

Velká sedmička (7 významných technologických akcií) má hodnotu přes 30 % celého indexu 500 akcií. “S&Píčko” každým dnem nabývá svého nového vrcholu díky závratnému počtu býčích investorů, kteří snad díky FOMO nebo jinému psychologickému fenoménu neznají míru a opomíjejí všechny červené vlajky, které trh jasně ukazuje.

Vyhnout se akciím…

Tyto aktivity, ke kterým na trhu dochází, mě přiměly pochybovat o jeho stabilitě a zamyslet se nad svou investiční strategií. Donedávna jsem se pohyboval pouze na akciovém trhu a díky pečlivé diverzifikaci jsem od počátku tohoto roku dosáhl téměř 17 % zhodnocení celkového kapitálu. Současná situace mě ovšem donutila přemýšlet o alternativách, jako je trh dluhopisový a zejména trh cenných kovů a komodit.

V této krátké úvaze bych se chtěl věnovat zejména vzácným kovům. Zlato a stříbro jsou již po dlouhá léta protiváhou spekulativních cenných papírů a jejich ceny jsou často v opozici. V současné době ovšem dochází k anomálii – cena zlata a stříbra zažívá historická maxima stejně jako akcie.

Proč tomu tak je?

Důvod nám na první pohled nemusí být jasný. Můj názor je, že se investoři včetně hedgeových fondů a velkých bank rozdělili na dva velké tábory. První tábor se snaží vytěžit z AI horečky vše až do poslední kapky. Jako se býci ženou za červeným praporem, tak se makléři a tradeři ženou za zelenými svíčkami. Druhý tábor si uvědomuje naléhavou situaci, ve které se nacházíme, a snaží se v defenzivě (někdy až přehnané) nahromadit cenné kovy, jejichž ceně se dá očekávat, že poroste spolu s propady akciového trhu. Sám se spíše přikláním k druhému táboru, ovšem svou cestu tímto podnikem si dláždím sám.

Není kov jako kov

Mezi čtyři nejvýznamnější cenné kovy počítáme zlato (Au), stříbro (Ag), platinu (Pt) a palladium (Pd).

  • Zlato – nejvýznamnější cenný kov, obecně považovaný za bezpečnou investici, je poměrně drahé a vzácné, oblíbené u bank i soukromých investorů, v zemích EU je jeho koupě nezdaněná
    • přibližná cena: 2 330 dolarů / trojská unce
  • Stříbro – je přibližně dvacetkrát levnější než zlato, svou cenou obvykle opisuje cenu zlata a má mnoho využití v průmyslu
    • přibližná cena: 30 dolarů / trojská unce
  • Platina – oproti zlatu, které je nejdražší v historii, je platina nejlevnější, co kdy byla, ačkoliv má mnoho využití v průmyslu, její nabídka nedokáže kvůli ceně dorovnat poptávku, přibližně 18krát vzácnější než zlato
    • přibližná cena: 1 000 dolarů / trojská unce
  • Palladium – cena, vzácnost i využití jsou velmi podobné platině
    • přibližná cena: 970 dolarů / trojská unce

Rozhodl jsem se zakoupit tři z těchto čtyř cenných kovů – zlato, platinu a palladium. (Stříbro se mi zdálo zbytečné, jelikož je pouze “volatilnějším zlatem.”)

CFD nebo CFD?

Můj oblíbený broker XTB nabízí cenné kovy pouze formou CFD s pákou 10:1 a zlato dokonce 20:1, takže jsem se rozhodl nakoupit platinu a palladium formou ETF CFD investiční společnosti Abrdn plc. ($PPLT – platinové ETF a $PALL – palladiové ETF).

Zlato jsem nakonec nakoupil formou CFD s pákou 20:1, ale pouze za symbolickou částku, abych případné ztráty dokázal pokrýt volnými prostředky až do 80 %. Dále si držím poměrně vysoký volný kapitál, abych si zachoval likviditu a v případě příležitosti či krizové situace mohl okamžitě reagovat.

Vždy s rozumem

Ačkoliv je možná korekce akciového trhu na spadnutí, není jisté, kdy k ní dojde a jaké budou její následky. Z tohoto důvodu je potřeba vzít si svůj čas k důkladné analýze trhu a pečlivému rozmyslu, jak na případnou situaci reagovat. Je užitečné si z myšlenek ostatních investorů vzít ponaučení, ale zároveň kráčet vlastní cestou a kreativně přispívat vlastními investičními strategiemi.

Přeji vám všem hodně štěstí a chladnou hlavu!

Filip Martoch

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Investování a akciovému trhu se věnuji několik let
Mám svou vlastní cestu jak dosáhnout výsledků
Spravuji instagramový účet o trzích stockswatch: https://www.instagram.com/st0ckswatch/
Mám zkušenosti s daněním akcií a derivátů – můžu poradit

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.