Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Zóna Honduras Prospera je dalším územím přijímajícím Bitcoiny

Publikováno

Kryptoměny se jako zákonná platidla rozšiřují do další země. Tentokrát byl Bitcoin společně s dalšími virtuálními měnami přijat ve zvláštní ekonomické zóně středoamerického státu Honduras. Ve čtvrtek to tamější médiím potvrdili představitelé této zóny. Není však zatím jasné, zda bitcoin rozšíří i do zbytku této země.

Speciální zóna s názvem „Honduras Prospera“ má v tomto středoamerickém státě správní, rozpočtovou i fiskální autonomii. Založena byla teprve před dvě roky a jejím úkolem je zejména
podpora investic v zemi. Nachází se na ostrově Roatán, což je asi 65 kilometrů od severního pobřeží Hondurasu.

Poměrně flexibilní rámec umožňuje kryptoinovaci a používání bitcoinů místním obyvatelům, podnikům i úřadům,“ uvedl Honduras Prospera ve svém oficiálním prohlášení.

Prezidentka Hondurasu, Xiomara Castrová, už během března naznačila, že Honduras by mohl být
další zemí, která se brzy zbaví své závislosti na americkém dolaru. Zatím se však učiněný krok týká jen geograficky malé oblasti, a ne země samotné. Přesto je však patrné, že svět si postupně svou cestu ke kryptoměnám nachází.

Oblast Honduras Prospera, která ve státě pokrývá části malebného ostrova Roatán a také město La Ceiba na honduraském pobřeží Karibského moře, taktéž schválila možnost vydání bitcoinových dluhopisů, a to tamějším obcím, místním samosprávám i mezinárodním společnostem.

Už v září loňského roku se bitcoinem začalo platit v sousedním Salvadoru. Země spustila i digitální
peněženku Chivo a na směnu této kryptoměny tam není vybírána daň z kapitálového zisku. Kurz vůči americkému dolaru, kterým se v zemi platí, určuje tamější trh.

Cena bitcoinu na ohlášenou novinku ze Střední Ameriky nijak zvlášť nezareagovala. Během celého čtvrtka se pohybovala kolem 44 tisíc amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba jeden milion korun.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.