Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Většina finančních poradců chce zvýšit expozici vůči bitcoinu

Publikováno

V době, kdy trhy padají, se určitě každá dobrá zpráva počítá dvojnásobně a dnes tu jednu zajímavou mám.

Zájem o investice do kryptoměn neutichá

Podle tiskové zprávy, která podrobně popisuje výsledky průzkumu společnosti Nasdaq mezi 500 finančními poradci, kteří již alokaci do bitcoinu a dalších produktů založených na kryptoměnách provádějí nebo o ní uvažují, by plných 72 % z nich investovalo do této oblasti intenzivněji, pokud by byl schválen spotový fond obchodovaný na burze (ETF). Jake Rapaport, vedoucí výzkumu indexů digitálních aktiv ve společnosti Nasdaq, ve zprávě píše:

“V posledních deseti letech se finanční poradci zaměřovali na přesun aktiv do indexových fondů. S tím, jak do svých investičních strategií začleňují digitální aktiva, projevují velký zájem o podobný nástroj, který může jejich klientům nabídnout širokou expozici vůči této třídě aktiv.”

Finanční poradci, a to jak retailoví, tak institucionální, se o bitcoin a další kryptoměny zajímají stále více a více, což potvrzuje i lednový průzkum společnosti Bitwise, která patří mezi největší správce kryptoměn na světě. Ta říká, že podíl finančních profesionálů, kteří investují do bitcoinu a dalších souvisejících produktů vzrostl (oproti předchozímu roku) z 9 na 15 procent. Tato čísla svědčí o zodpovědném přijetí bitcoinu finančními profesionály, protože ukazují, že máme před sebou ještě poměrně dlouhou cestu. Nicméně pohled na ty, kteří již do tohoto prostoru vstoupili, nás může naplňovat optimismem.

Ale zpět k výsledkům průzkumu Nasdaq: vyplývá z nich také, že 86 % poradců, kteří již do bitcoinu nebo jiných kryptoměn alokovali část svého kapitálu, plánuje v příštích 12 měsících svou alokaci ještě zvýšit, přičemž nikdo se nevyjádřil, že by snad chtěl kryptoměny ze svých portfolií ubírat. Ze stejné skupiny vzorku jich plná polovina již využívá futures na ETF založené na bitcoinech a dalších 28 % má v úmyslu je do 12 měsíců začít využívat.

Vzhledem k tomu, že tento průzkum reprezentuje pouze malou část finančních poradců, je přesto nepopiratelné, že profesionálové vstupující do této oblasti rychle rozeznávají hodnotu a uvažují v dlouhodobém horizontu.

Spotový bitcoinový ETF v USA ještě letos?

Dočkáme se ještě letos? Tak to je otázka za milion. 38 % považuje jeho úspěch za pravděpodobný, 31 % očekává neúspěch a zbytek dotázaných zastává neutrální postoj.

Nedostatek důvěry ve schválení spotového ETF by měl sloužit jako signál pro ty, kteří ještě nejsou alokováni do bitcoinu, protože poptávka těch, kteří již investují, každým dnem jen roste. Všichni se snaží získat výhodu prvního kroku oproti těm, kteří jsou v přijetí pomalejší.

Zajímavý je také fakt, že 7 % uvedlo environmentální, sociální a správní aspekty (ESG) jako důležité kritérium pro investiční strategie, 10 % se cítilo být obeznámeno s bitcoinem a dalšími kryptoměnami a pouze 9 % bylo přesvědčeno o svých poradenských schopnostech. Drtivá většina (98 %) dotazovaných pak vyjádřila přání dále se o virtuálních měnách vzdělávat.

Je důležité zopakovat, že pouze 9 % dotazovaných cítí jistotu ve své schopnosti poradenství směrem k bitcoinu a dalším kryptoměnám, tedy méně než jeden z deseti poradců má pocit, že ví, co dělá.

I když se poradci často setkávají a potýkají s otázkami ohledně dodržování předpisů, příliv kryptoměn prostřednictvím poradenských kanálů nevykazuje žádné známky oslabení, což dobře dokreslují i následující Rapaportova slova:

“Naprostá většina námi oslovených poradců plánuje začít alokovat prostředky do kryptoaktiv. Vzhledem k tomu, že poptávka nadále prudce roste, budou poradci hledat institucionální řešení otázky kryptoměn, která nyní rozhovorům s klienty dominuje.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.