Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Velké instituce sice prodaly od května BTC za 5,5 miliardy dolarů, ale…

Publikováno

Od 10. května prodaly “velké instituce” až 236 237 Bitcoinů (v hodnotě 5,452 miliardy dolarů) – většinou v důsledku nuceného prodeje. Vlákno na Twitteru od analytika společnosti Arcane Research, Vetle Lundeho, podrobně popisuje, jak a kdy mnozí institucionální držitelé bitcoinu začali prodávat své zásoby. Lunde uvedl, že “vše začalo Do Kwonem”.

Na začátku byla Luna Foundation Guard

Společnost Luna Foundation Guard (LFG), která kontrolovala prostředky pro projekt Terra, se v květnu, v neúspěšné snaze ochránit peg svého nativního stablecoinu Terra USD (UST) zbavila 80 081 BTC.

Vypadá to, že tento krach způsobil, že někteří těžaři bitcoinů (BTC) byli nuceni čelit prodejnímu tlaku. Lunde odhaduje, že těžaři v období od května do června prodali 19 056 mincí. V některých případech tak těžaři prodávali více, než byla jejich měsíční produkce, a pravděpodobně tak čerpali z dříve natěžených rezerv.

Lunde poznamenal, že v době, kdy prodej těžařů dosáhl vrcholu, se do červených čísel dostala také Tesla Elona Muska, která během druhého čtvrtletí prodala 29 060 BTC. Ve stejné době jsme pak mohli sledovat problémy předlužené kryptoinvestiční společnosti Three Arrows Capital (3AC), která dlužila věřitelům 18 193 BTC a další prostředky v ekvivalentu 22 054 BTC.

Lunde také dodal, že koncem června došlo k masivnímu odkupu 24 510 BTC u kanadského burzovně obchodovaného fondu (ETF) Purpose Bitcoin, což “vytvořilo na trhu další tlak na výprodej”. Tento odkup představoval 51 % podílů tohoto ETF.

BTC trh přesto roste

Navzdory tomu, že kryptotrhy v posledních měsících zaznamenaly obrovský prodejní tlak ze strany institucí, zůstává trh s bitcoiny i nadále až pozoruhodně odolný.

Velmi pozitivní je, že i během poklesu trhu v roce 2022 (ve srovnání s vrcholem býčího trhu v roce 2017) zůstaly objemy obchodů vyšší, což dokazují následující čísla. Dne 17. prosince 2017 dosáhl denní objem obchodů s bitcoiny vrcholu cyklu na hodnotě 12 miliard USD, zatímco denní objem v červenci 2022 byl, podle údajů specializovaného webu CoinGecko, vyšší než 20 miliard USD.

Generální ředitel singapurské investiční společnosti Presto Labs, Yongjin Kim, souhlasí s názorem, že likvidace ze strany 3AC a dalších způsobily výrazný pokles ceny v červnu, ale věří, že cena BTC se během několika příštích měsíců vrátí na 30 000 USD.

Kim dodal, že po tom, bude asi nějaký ten čas trvat, než drobní investoři znovu získají v kryptoměnový trh důvěru a že institucionální investice opět porostou.

“Myslím, že maloobchodní sentiment je zcela rozbitý, takže bude nějakou dobu trvat, než obnovíme důvěru v trh. Do konce letošního roku však dojde k určitému obratu, který bude působit proti likvidacím … Přikláním se spíše k tomu, že nucené prodeje a nejistota spojená s nákazou prozatím skončily. V nadcházejícím období nás pravděpodobně čeká propad, pumpování a dumping v neklidných podmínkách.”

Kryptozima končí?

Podle generální ředitele burzy FTX, Sama Bankmana-Frieda, ekonomická krize v kryptoměnovém sektoru ustupuje. V jednom z posledních rozhovorů poznamenal, že už nemá “tuny telefonátů” od podniků v potížích, jako tomu bylo v prvních týdnech kryptozimy. Vzhledem k pozitivnímu ekonomickému makroprostředí by podle něj mohlo dojít k oživení “pozoruhodně rychle”.

Kromě toho opětovně zdůraznil potřebu větší regulační srozumitelnosti pro budování struktury trhu a zajištění pohodlného fungování spotřebitelů a institucí v krypto prostoru. Co se týče navrhované regulace kryptoměn v USA, tak je velmi optimistický a uvedl:

“Z návrhů zákonů, které jsme viděli, jsem docela nadšený. […] Myslím, že se věci posunou hodně dopředu.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.