Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

To nejhorší za námi? Noví nakupující optimisticky vstupují do bitcoinu

Publikováno

Držitelé, kteří nashromáždili bitcoiny (BTC) v posledních šesti měsících, své pozice (navzdory nerealizovaným ztrátám) nelikvidují, což svědčí o vysoké důvěře v toto aktivum.

Situace na trhu

Po měsíci konsolidace kolem 20 000 dolarů došlo u ceny bitcoinu k tolik očekávanému oživení rally. Zajímavé je, že se to shoduje s předchozím vrcholem cyklu v roce 2017. Krátkodobé momentum navíc zůstává příznivé a dlouhodobé makroukazatele naznačují, že se jen tak něco nejspíše nezmění.

Pokles bitcoinu o 66 % z jeho historického maxima vypudil do značné míry z trhu spekulanty, takže zůstaly jen velryby a ti, kdo jsou pevně přesvědčeni o úspěchu BTC

Trend z poslední doby nám navíc ukazuje, že krátkodobí držitelé kolem oblasti 20 000 dolarů vstupují do trhu a dochází tam tak k převodu vlastnictví od kapitulujících prodejců k optimističtějším kupcům. Velmi optimistický je pak fakt, že držitelé, kteří posledních šest měsíců hromadili bitcoiny, své pozice (navzdory nerealizovaným ztrátám) nelikvidují, což naznačuje hluboké přesvědčení o tomto aktivu a tudíž nižší citlivost na výkyvy trhy.

Zdroj: Glassnode

unspent realized price distribution

Mayer Multiple pak klesl v krajním bodě této cenové korekce pod 0,55, což naznačuje, že se trh obchoduje se 45% slevou vůči 200dennímu klouzavému průměru. Ceny bitcoinu v minulosti sice vytvořily cyklická dna pod touto úrovní, ale šlo o velmi vzácný jen, který se vyskytoval v méně než 3 % případů.

Zdroj: Glassnode
Bitcoin: Mayer multiple
Bitcoin: Mayer Multiple

Aktuálně to vypadá, že bitcoin tuto úroveň dokázal překonat. To řečeno jinými slovy znamená, že to nejhorší z medvědího trhu BTC je pravděpodobně za námi (v případě, že souhlasíte, že pohled do historie může být relevantním vodíkem).

Cena BTC a makroekonomická situace

Ačkoli jsme si mnozí přáli, aby byl bitcoin nezávislý na tradičních trzích a makroekonomických ukazatelích, v současné době tomu tak není. Se vstupem velkých institucionálních hráčů a jejich obrovského množství likvidity se tato závislost ještě prohloubila. Chování digitálních aktiv je proto ovlivňováno globálními toky likvidity.

Proto může být nabídka peněz M2, která zahrnuje fyzickou hotovost, vklady a méně likvidní peníze včetně bankovních spořicích účtů, předním ukazatelem pohybu ceny bitcoinu.

Navíc, jak jsme si mohli v poslední době ověřit, index S&P 500 a cena bitcoinu spolu úzce korelují. Z širšího pohledu je index S&P řízen konsolidovanými rozvahami hlavních centrálních bank. Obecně tak platí, že rostoucí index S&P 500 je spojen s rozšiřováním rozvah centrálních bank a totéž platí i pro bitcoin.

Korelace mezi S&P 500 a aktivy hlavních centrálních bank
Korelace mezi S&P 500 a aktivy hlavních centrálních bank

Pokud tedy budete sledovat souhrnný graf rozvah centrálních bank, můžete si z toho udělat představu, jaká by asi tak mohla být budoucnost BTC.

Při podrobnější analýze aktivity na bitcoinovém řetězci můžeme vidět, že dlouhodobí držitelé, kteří jsou méně ovlivněni kolísáním ceny bitcoinu, trh nikdy neopustili, zatímco krátkodobí spekulanti během nedávného výprodeje z trhu odešli, což zase umožnilo vstup novým, optimističtějším kupcům.

Aktuální situace na BTC z pohledu technické analýzy

Podíváme-li se na bitcoin z pohledu technické analýzy, vidíme, že ten se v současné době pokouší vymanit z krátkodobého sestupného klínu (descending wedge), aby tak mohl obnovit svůj vzestupný pohyb.

Pokud se mu podaří klín prolomit, nejbližší oblast odporu je na 23 650 – 23 750 $. Tam se zároveň nachází úroveň rezistence retracementu 0,5 Fib.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.