Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

To nebyl apríl – devatenáct milionů bitcoinů v oběhu, zbývá vytěžit necelé dva miliony

Publikováno

Letos na apríla překonala vlajková síť kryptoměn velmi významný milník. Tento den byl vytěžen bitcoin s pořadovým číslem devatenáct milionů a zbývá tak uvést do oběhu již méně než 2 miliony mincí. K dosažení tohoto milníku navíc došlo jen pár dní před začátkem největší světové konference o bitcoinu Bitcoin Miami, která proběhne příští týden.

Už jen necelé dva miliony bitcoinů

V pátek byl vytěžen 19. miliontý bitcoin (BTC), což je pro kryptoměnu číslo jedna přelomová událost. V oběhu je nyní 19 milionů mincí, přičemž zbývající 2 miliony bitcoinů se budou těžit zhruba do roku 2140.

V bloku 730002, vytěženém společností SBI Crypto, vstoupil do oběhu devatenáctimiliontý bitcoin. Společnost SBI Crypto na transakčních poplatcích a odměně za blok vydělala 6,32 BTC, tedy zhruba 293 000 dolarů. Takto významná událost nemohla uniknout pozornosti kryptoměnové komunity, která ji samozřejmě pořádně oslavila.

Generální ředitel jednoho z nejvstřícnějších těžařů bitcoinů na světě, Kjetil Hove Pettersen ze společnosti Kryptovault, se k této události vyjádřil slovy:

“Zbývají nám vytěžit už jen dva miliony bitcoinů – méně než 10 % z celkového počtu […] na první pohled se to může zdát jako malé číslo, ale věřím, že nejlepší dny těžby jsou ještě před námi.”

Bert de Groot, zakladatel společnosti Bitcoin flower come mining, Bitcoin Bloem, se zase nechal slyšet, že 19 milionů bitcoinů, které byly vytěženy, znamená pro bitcoinové nadšence historický okamžik a že nám to dává další šanci si uvědomit, jak důležitá a přelomová byla práce Satoshiho Nakamota. Podle Vlada Costea, zakladatele společnosti Bitcoin Takeover, zbývá v příštích 118 letech vytěžit už jen 2 miliony BTC.

Halving a přijetí bitcoinu

Mimochodem, vytěžit 19 milionů bitcoinů trvalo těžařům zhruba 13 let, zbylé dva miliony se budou dle odhadů a výpočtů těžit nejspíše až do roku 2140. Čím je tato nerovnováha způsobena? Je to v důsledku halvingu (půlení), což je proces, kdy se snižuje odměna těžařů na polovinu. Jinými slovy, po halvingu je do oběhu uvolňována pouze polovina mincí, než dříve.

Pokud zabrousíme na úplný počátek, tak v roce 2009 dostávali těžaři za každý nově vytěžený blok odměnu 50 BTC a právě v tomto období vzniklo 10 500 000 BTC mincí. Po prvním halvingu v listopadu 2012 se počet nově vytěžených BTC snížil na 25 BTC za blok, následovalo další půlení a pokles na 12,5 bitcoinu za blok a současná rychlost emise nových mincí je 6,25 bitcoinu na blok. Další půlení, kdy se míra emise sníží opět na polovinu, je naplánováno na rok 2024.

Bitcoin halving
Bitcoin halving

Tento dosažený milník jen zdůrazňuje vzácnost bitcoinu. Podle Alexe Gladsteina, vedoucího strategie Nadace pro lidská práva, je tento jeho nedostatek ještě výraznější a to zejména vzhledem k tomu, v jak časné fázi přijetí bitcoinu se svět nachází.

Devatenáctimiliontý bitcoin byl také vytěžen jen několik dní před výroční konferencí Bitcoin Miami, která začne příští týden. Bitcoin Miami je největším světovým setkáním nadšenců do bitcoinu a často jsou zde oznamovány významné události. Například právě na této konferenci loni salvadorský prezident Nayib Bukele poprvé oznámil, že návrh zákona, který by z bitcoinu udělal v této zemi zákonné platidlo, posílá do tamního kongresu. A jak slíbil, také udělal a k dnešnímu dni je tak Salvador (zatím jediným) státem, který přijmul bitcoin jako zákonné platidlo. Vzhledem k současné geopolitické situaci a mnoha problémům, kterým mnohé země čelí, můžeme ovšem předpokládat, že se přidají i další státy. Spekuluje se dokonce i o Brazílii, Argentině či Rusku.

Vzhledem k tomu, že zbývá vytěžit méně než 10 % bitcoinů, čeká zájemce o jeho koupi asi nelehký boj, který by měl cenu hnát severním směrem. Navíc, jak již bylo řečeno, jsme stále na počátku…

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
11
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.