Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Terra zkolabovala – Bitcoin stále kryptoměnovým králem

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Další altcoin se blíží nule a kryptoměnová komunita si opět může připomenout, proč je Bitcoin (BTC) jedinou autentickou kryptoměnou.

Terra padá do propasti

Blockchainový projekt, jenž je domovem populárního algoritmického stablecoinu TerraUSD (UST), který se nedávno stal čtvrtým největším stablecoinem (podle tržní kapitalizace), je aktuálně blízko kolapsu, neboť UST opakovaně nedokáže udržet hodnotu 1 dolar a LUNA, nativní token blockchainu, se blíží nule.

Terraform Labs, technologický start-up stojící za vývojem tokenu Terra, ve čtvrtek zastavil produkci nových bloků v síti, aby:

“Zabránil útokům goverance v důsledku silné inflace $LUNA a výrazně snížených nákladů na útok.”

Útok na governance se tak, kvůli téměř nulové ceně LUNA, stal mnohem méně nákladným a tím i reálnějším. Jinými slovy útočník mohl levně získat dostatek tokenů LUNA, aby mohl napadnout síť vynucením většinového hlasování.

Poznámka

Terra patří mezi kryptoměny PoS (Proof of Stake), kdy větší moc při rozhodování má ten, kdo má více tokenů. U Bitcoinu, který používá mechanismus Proof of Work toto neplatí a větší množství vlastněných BTC nezajišťuje větší moc v síti.

Síť začala fungovat o několik hodin později, kdy byla vydána softwarová záplata.

Jak funguje UST?

Stablecoiny jsou digitální reprezentací hodnoty ve formě tokenů, které se snaží udržovat paritu jedna ku jedné s fiat měnou, jako je americký dolar. Tether (USDT) a USD Coin (USDC) vedou žebříček tržní kapitalizace a jsou nejoblíbenějšími a nejpoužívanějšími stablecoiny. Jsou však vydávány (raženy) a ničeny (páleny) centralizovanými subjekty, které také udržují nezbytné rezervy v dolarovém ekvivalentu, jimiž je mince kryta.

Naproti tomu UST společnosti Terra se snažil stát stablecoinem, jehož proces ražby a pálení byl prováděn počítačovým programem – algoritmickým procesem.

Co s tím má společného Bitcoin?

Terra se dostala do povědomí bitcoinové komunity poté, co zakladatel Terraform Labs Do Kwon na začátku tohoto roku uvedl, že projekt má v plánu získat až 10 miliard dolarů v bitcoinech do rezervy UST.

Nákupy by prováděla a koordinovala Luna Foundation Guard (LFG), nezisková organizace se sídlem v Singapuru, která měla v plánu kultivovat poptávku po stablecoinech Terra a “podpořit stabilitu pegu UST a podpořit růst ekosystému Terra”.

Zatímco alokace podnikových financí do bitcoinu v posledních několika letech rostla (zdravíme společnost MicroStrategy) krok LFG představoval první významnou alokaci BTC jako rezervního aktiva ze strany kryptoměnového projektu. Tato zpráva se v komunitě setkala se směsicí nadšení, ale i skepse.

Společnost Terraform Labs mimo jiné také hovořila o tom, že v širším kryptoměnovém ekosystému musí být po stablecoinech Terra dostatečná poptávka, aby:

“absorbovaly krátkodobou volatilitu spekulativních tržních cyklů a zaručily větší šanci na dosažení dlouhodobého úspěchu”

Jak se Terra zhroutila?

Když UST začal ztrácet svůj fixní kurz směrem dolů, obchodníci se snažili vystoupit z trhu tím, že každý ze svých UST vykoupili za 1 USD v hodnotě LUNA. Vzhledem k rychlému tempu devalvace se však o exit pokoušelo obrovské množství lidí držících UST – více, než kolik byla Terra schopna vyměnit za LUNA. To vytvořilo další tlak na LUNA a cena se vydala na jih. Token se pak dostal do tzv. “spirály smrti” a následující dva grafy mluví naprosto výmluvnou řečí:

Zdroj: tradingview.com
UST/USD (daily)
UST/USD (daily)
Zdroj: UST/USD (daily)
LUNA/USD (daily)
LUNA/USD (daily)

Co si z toho odnést? Skutečný král je jen jeden

Ve zkratce lze říci, že z toho plyne následující ponaučení: alternativní projekty kryptoměn (altcoiny) jsou často pouhým experimentem, zatímco Bitcoin jsou jediné osvědčené digitální peníze typu peer-to-peer.

Bitcoin se zrodil z ideálů cypherpunkerů, kteří se dali dohromady, aby prozkoumali, co by mohlo znamenat soukromí v tehdejším digitálním světě – zejména pokud jde o peníze.

Hnutí cypherpunků vzniklo z velké části na základě práce Dr. Davida Chauma, průkopníka kryptografie, který přinesl matematickou technologii z rukou vládních byrokratů do sféry veřejného povědomí. S jasným cílem začali tito matematici prostřednictvím výzkumu a experimentů hledat a vytvářet řešení, jak by to mohlo vypadat. O desítky let později Satoshi Nakamoto vše spojil dohromady, přidal vlastní myšlenku a vznikl Bitcoin – decentralizovaná forma digitálních peněz.

S rostoucí popularitou Bitcoinu začaly vznikat i alternativní kryptoměny, které zpočátku chtěly konkurovat bitcoinu, ale později se začala objevovat celá řada nových projektů, které do této technologie přinášely vlastní prvky.

Nakamoto navrhl protokol Bitcoinu tak, aby využíval PoW, mechanismus konsensu, který se opírá o výpočetní výkon a volnou soutěž při ražbě nových BTC. Závod v těžbě zahrnuje tisíce těžařů roztroušených po celém světě, kteří mají jediný cíl – najít další platný blok jako první a získat jako odměnu BTC.

Altcoiny se však většinou od PoW odklonily a upřednostňují jiné nové konsensuální mechanismy. Nejpopulárnější alternativa, PoS, umožňuje účastníkům uzamknout tokeny daného projektu a stát se tvůrci bloků, namísto toho aby museli mezi sebou soutěžit.

Zatímco PoW přináší těžařům reálné náklady, náklady v PoS jsou pouze digitální a představují množství peněz vynaložených na nákup těchto vsazených mincí. U PoS se předpokládá, že uzamčení těchto mincí zajišťuje, že těžaři jsou motivováni k poctivému chování, neboť mají v projektu uzamčeny své peníze, ale neexistují žádné důkazy, že takový závazek je dostatečnou pobídkou. Navíc v případech, kdy dojde k silnému znehodnocení jako u LUNA, hrozí, že síť bude zasažena útokem na governance a může se ocitnout v situaci, kdy bude muset přijmout totalitní opatření, jako je zastavení produkce nových bloků.

Namísto napodobování modelu Bitcoinu, což je strategie, která se opakovaně ukázala jako neúspěšná, se nové altcoinové projekty pokoušejí “inovovat” tím, že kopírují některé části návrhu Bitcoinu a jiné zase mění.

Výsledkem je, že projekty, které se dnes spouštějí, se vzdalují většině ideálů, na nichž stojí cypherpunkové hnutí, které vzniklo před desetiletími. Takové projekty si říkají decentralizované, ale většinou mají zakládající tým, který téměř nikdy neopouští svou kontrolní pozici a může řídit každé rozhodnutí, které se v síti děje.

S tak silnou touhou po inovacích “krypto” projekty z velké části končí vytvářením umělých problémů, které vlastně neexistují, jen proto, aby mohly vymyslet nové, neotřelé řešení.

Přestože i Bitcoin má své nedostatky, stále zůstává (z důvodu obrovské decentralizace a s tím spojené míry bezpečnosti) jasnou kryptoměnovou jedničkou a králem.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.