Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Terra komunita odmítá návrh na fork blockchainu LUNA

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Komunita Terra se postavila proti druhému plánu Do Kwona na “forknutí blockchainu” Terra, který ve snaze napravit kolaps UST z minulého týdne, by vedl k vytvoření druhého blockchainu. Komunita naopak (namísto hard forku) vyjádřila podporu zavedení agresivního mechanismu spalování, který by oživil kdysi prosperující ekosystém Terra. Většina je navíc přesvědčena, že tým Terra komunitě nenaslouchá a zdá se, že je jednoznačně odhodlaný chránit raději velryby místo průměrných drobných vlastníků.

Komunita Terra není spokojena s návrhem na fork LUNA

Generální ředitel společnosti Terraforms Labs, Do Kwon, se nehodlá vzdát a v pondělí přišel s návrhem na rozdělení blockchainu LUNA na dva řetězce: Terra Classic a Terra. V nich budou fungovat kryptoměny Luna Classic (LUNC), respektive Luna (LUNA).

Poznámka

Situace velmi připomíná podobnou událost z historie, kdy došlo (v důsledku bezpečnostní chyby a ztráty velkého množství prostředků) k rozvětvení blockchainu Etherea a najednou jsme zde měli dvě měny: Ethereum Classic a Ethereum, kdy je jejich blockchain až po blok 1 920 000 identický a následně se každá z měn vydala svou cestou.

.

Nový řetězec by zcela vyřadil okleštěný algoritmický stablecoin UST a zaměřil se na decentralizované finanční aplikace (DeFi). Stávající řetězec by pokračoval jako Terra Classic a držitelé LUNA na tomto řetězci by obdrželi airdrop tokenu nového řetězce. Zajímavá je zejména skutečnost, že Terra bude vlastněna komunitou v tom smyslu, že Terraform Labs se nebude podílet na airdropech.

Ačkoli formální hlasování o správě začne 18. května, předběžné hlasování členů komunity ukazuje, že obecná nálada je v drtivé většině proti forku blockchainu. V době psaní článku se v hlasování na fóru Terra komunita 90 % hlasujících vyslovilo proti. Jeden z členů komunity uvedl:

“Nikdo nechce fork. Pouze 10 % hlasujích se vyjádřilo pro tento krok.”

Většina členů komunity Terra je nespokojena s tím, jak se události vyvinuly v případě LUNA a UST, ale krom jiného si také myslí, že vytvoření zcela nového blockchainu přinese prospěch pouze velrybám, zatímco drobní držitelé na tom budou opět biti.

K situaci kolem Terra a jejich stablecoinu UST se vyjádřil i generální ředitel společnosti Binance, Changpeng Zhao, který již dříve doporučil spalování a zpětný odkup jako způsob záchrany ekosystému. Podle CZ

“Mintování, forkování, nevytváří hodnotu. Zpětný odkup a pálení ano.”

Do Kwon předvolán do jihokorejského parlamentu a zájem regulačních úřadů roste

Kryptotrhy se v uplynulém týdnu po pádu Terra a jejich stablecoinu UST ocitly pod tlakem. Kromě toho, že dramatický pád vyvolal mezi zoufalými investory paniku a rozhořčení, se také více vlád a zákonodárců začalo o situaci zajímat a mluví o přísnější regulaci kryptoměn.

Jihokorejská konzervativní strana se dokonce chystá uspořádat parlamentní slyšení o debaklu společnosti Terra. O předvolání zakladatele společnosti, Do Kwona, pak požádal zejména Výbor pro politické záležitosti Národního shromáždění. Jeho mluvčí, Yoon Chang-Hyeon, vznesl různé otázky týkající se nekoordinovaného chování burz během krachu Terry. Například burzy Coinone, Korbit a Gopax přerušily obchodování s UST a LUNA již 10. května, zatímco Bithumb a Upbit zastavily obchodování až 11., resp. 13. května.

Je pravda, že bez odpovídající legislativy toho nyní úřady z hlediska ochrany investorů nemohou mnoho udělat. I z tohoto důvodu Yoon navrhuje předvést představitele burzy a Kwona před členy Národního shromáždění, aby se pokusili zjistit, co skutečně způsobilo pád, a navrhli nápravná opatření zaměřená na ochranu investorů.

A zvýšenou pozornost zákonodárců vidíme v důsledku Terra i třeba ve Spojených státech, kde se Janet Yellenová, ministryně financí, nechala slyšet, že události kolem UST ukázaly, že je třeba, aby se na emitenty stablecoinů vztahovaly stejné standardy jako na banky. Gary Gensler, předseda Komise pro cenné papíry a burzy (SEC), pak na výroční konferenci Úřadu pro regulaci finančního odvětví (FINRA) poznamenal, že SEC “bude i nadále policistou na útěku”. Dodal, že v důsledku nedávných zpráv je třeba udělat velký kus práce na ochranu investorské veřejnosti.

Větší jasnost ohledně regulace v tomto prostoru by mohla přijít ještě během tohoto týdne, protože regulátoři mají před sebou několik zajímavých řečnických vystoupení. Gary Gensler má svědčit před výborem pro rozpočtové prostředky Sněmovny reprezentantů, zatímco předseda Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) Rostin Behnam by měl vystoupit na právě probíhající konferenci FINRA. Tato slyšení by nám mohla přinést zajímavý vhled do myšlenkových pochodů regulátorů a i když někteří odborníci tvrdí, že by zvýšené regulace mohly být pro kryptoměny kruté, z dlouhodobého hlediska budou prospěšné.

Závěrem

Jak již bylo řečeno, komunitu Terra nečeká lehký boj. O tom, zda se historická imploze projektu ukáže být “šancí na nové povstání z popela” (jak Kwon dříve prohlásil), můžeme zatím jen spekulovat.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.