Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Svět se změnil, je čas zvolit blockchainová řešení!

Publikováno

Kurt Ivy, podnikatel, spisovatel, marketingový specialista, filozof, futurista a freelancer se v jednom ze svých posledních článků zamýšlí nad přijetím technologie blockchain. Podle něj si občané musí zvolit blockchainová řešení všude tam, kde je to možné, aby si zachovali svou autonomii a suverenitu.

Svět se změnil

Svět, jak ho známe, se otřásá v základech. Máme tady značné geopolitické napětí, válku, sociální roztříštěnost, pandemii Covid-19, extrémní výkyvy počasí, bankovní nestabilitu a vážné ohrožení svobody slova. Při čtení novinových titulků je snadné propadnout zoufalství.

Máme zde ovšem také lék v podobě technologie distribuované účetní knihy. A je životně důležité pochopit, že tato technologie umožní jednotlivcům činit suverénní rozhodnutí. To znamená, že sociální média, finance, zdraví, hry, práce na volné noze, digitální identita a všechny online aktivity zůstanou v gesci skutečného vlastníka, nikoli poskytovatele služby.

V konečném důsledku by to mohlo znamenat, že velké korporace a vlády budou z hlediska globálního řízení méně relevantní. Blockchain poskytne drobným podnikatelům a jednotlivcům možnost hlasovat a vládnout. A právě tato skupina je také zodpovědná za propagaci a přijetí této technologie.

Mylný pohled na přijetí blockchainu

Podle Ivyho existuje celkem rozšířená mylná představa, že k tomu, aby se blockchain dostal do hlavního proudu, je nutná zvýšená regulace. Regulace třetí stranou je však v rozporu s decentralizovanou povahou blockchainu a principy samosprávy.

Důležitější je, že zvýšená regulace a uvolnění státem vlastněných kryptoměn by jen poskytlo vládám jednotlivých zemí (a jejich přátelům v komerčním průmyslu) větší moc. Byli bychom tam, kde teď, jen s tím rozdílem, že narušení soukromí by bylo ještě absolutnější.

Ačkoli je určitě fajn mít co největší politickou podporu, široké přijetí kryptoměn přijde teprve tehdy, až majitelé podniků začnou hromadně přecházet se svými operacemi na distribuované účetní knihy a člověk bude moci zajít do restaurace či prodejny a zaplatit za v BTC, ETH, LTC, XMR či třeba v USDT. Teprve pak se přijetí kryptoměn skutečně rozběhne.

Pracovníci na volné noze jsou jedni z prvních

K přijetí blockchainu bude docházet organicky, v malém měřítku. Existuje mnoho zajímavých možností jeho použití, ale asi nejvýznamnější bude práce na volné noze. Spousta lidí dnes pracuje do určité míry na dálku a nezávisle. Velká část světové ekonomické produkce se tak nyní uskutečňuje prostřednictvím mechanismu freelancingu

Pro freelancery vzniká mnoho decentralizovaných platforem, které jsou zaměřeny na projekty související s Web3 a usnadňují jim použití kryptoměnových plateb. To má efekt sněhové koule, protože mnoho z těchto freelancerů bude dále pracovat také na úkolech souvisejících s Web3, což dále rozšíří celkový ekosystém. Pokud bude více lidí dostávat platbu v kryptoměnách, bude se i více lidí snažit v kryptoměnách platit a stane se to normou.

Při práci na volné noze si centralizovaná zprostředkovatelská platforma bere 10-20 % ze všech prací, a to bez započtení poplatků za výběr, DPH a některých dalších poplatků. Navíc existuje riziko, že váš účet může být kdykoli pozastaven. Decentralizované alternativy mohou dělat totéž, jen s mnohem nižší sazbou a ponechávají účastníkům projektu plnou autonomii nad jejich účty.

Další odvětví zralá k přijetí blockchainu

Sociální média jsou další oblastí, kde by decentralizované platformy mohly účinně nahradit centralizovaná média, která mají obrovský politický a obchodní vliv. Podvody v odvětví sociálních médií jsou velmi dobře zdokumentovány a blockchainové platformy mohou sloužit k podpoře svobody projevu a zajistit, aby informace nemohly být získány třetí stranou.
Odvětví cloudového hostingu je další oblastí, kterou čekají změny. Místo AWS, Azure a Google Cloud by malé podniky mohly využívat distribuovaného poskytovatele, kde servery nevlastní žádná centralizovaná třetí strana. Třeba platformě sociálních médií Parler byly v roce 2020 zabaveny servery společnosti Amazon. Malé podniky si budou muset velmi dobře rozmyslet, kam ukládají své informace a jaká je historie poskytovatele, pokud jde o zachování důvěrnosti informací.

Závěrem

Je vidět, že probíhající blockchainová revoluce se odehrává na mikro i makro-úrovni. Pokud lidé chtějí více svobody, musí to dát najevo svými rozhodnutími a činy. Přesunem co největšího počtu činností na blockchain v podstatě hlasují pro posílení své role, která zahrnuje sociální profily, finanční účty, digitální bezpečnostní mechanismy, ukládání dat a kryptoměnové platby.

Čím méně dat a informací bude v rukou vlád a korporací, tím méně škod mohou napáchat. Má-li však dojít ke skutečné změně, je zapotřebí rozhodné akce na individuální úrovni.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.