Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Sázka na krypto vychází – generální ředitel Binance je jednou tak bohatý jak samotný Satoshi Nakamoto

Publikováno

Changpeng Zhao, generální ředitel krypto burzy Binance, se stal jedním z nejbohatších lidí na světě. Podle Bloomberg Billionaires Index disponuje majetkem v hodnotě 96 miliard dolarů. Do tohoto téměř stomiliardového majetku, který CZ (jak se mu v kryptografických kruzích často říká) nashromáždil, nejsou započítány jím vlastněné kryptoměny, mezi něž patří především bitcoin a nativní token burzy – Binance coin. Mimochodem ten se ještě před rokem obchodoval za méně než 50 dolarů, aktuální cena pak činí cca 450 USD.

Changpeng Zhao jako nejbohatší člověk kryptosvěta

Majetek CZ tak výrazně převyšuje majetek mnoha dalších, největších osobností kryptografického průmyslu, včetně generálního ředitele FTX Sama Bankmana-Frieda (podle Forbesu vlastní 22,5 miliardy dolarů) a generálního ředitele Coinbase Briana Armstronga (ten disponuje majetkem 9,6 miliardy dolarů).

Podle Bloomberg Billionaires Indexu bohatství CZ dokonce výrazně zastiňuje bohatství samotného Satoshiho Nakamota, záhadného a doposud anonymního tvůrce bitcoinu. Odhaduje se, že Satoshi drží asi 1,1 milionů BTC, což v dnešních cenách představuje hodnotu více než 45 miliard dolarů.

Mimo svět kryptoměn se na vrcholu žebříčku nejbohatších lidí objevuje zakladatel společností Tesla a SpaceX Elon Musk, jehož čisté jmění se odhaduje na 263 miliard dolarů, následovaný zakladatelem společnosti Amazon, Jeffem Bezosem, jehož hodnota majetku se odhaduje na 188,4 miliardy dolarů.

A daří se i samotné burze Binance. Podle analýzy agentury Bloomberg vygenerovala v roce 2021 příjmy ve výši 20 miliard dolarů. Pro doplnění uvádím, že Binance je v současnosti největší kryptoměnovou burzou na světě, na kterou připadá více než 16 % kryptoměnových transakcí.

Binance a regulátoři

Navzdory (nebo možný díky) svým úspěchům se Binance opakovaně potýká s nátlakem regulačních orgánů po celém světě. V Holandsku a Japonsku regulátoři uživatele před Binance varovali a třeba v Itálii a na Kajmanských ostrovech regulátoři veřejnost inorfmovali, že společnost nemá v jejich zemích licenci k podnikání.

Ve Spojeném království pak vydal úřad Financial Conduct Authority (FCA) varování ohledně Binance Markets Limited, britskému subjektu burzy. O několik měsíců později FCA ještě zpřísnil své rozhodnutí a uvedl, že společnost Binance není schopna regulace poté, co britský subjekt neposkytl regulátorovi základní informace.

Ani v Singapuru, kde CZ v poslední době sídlí, se burze nepodařilo získat licenci a pokračuje v hledání svého domova. V září loňského roku CZ konečně přiznal – poté, co dlouho trval na tom, že burza je decentralizovaná – že Binance potřebuje sídlo, aby uspokojila světové regulátory.

Ke konci loňského roku se proslýchalo, že by se sídlem burzy mohlo stát Irsko, ale události z poslední doby naznačuj, že se Binance aktuálně zaměřila na Dubaj. Několik dní před Vánocemi burza oznámila podepsání memoranda o porozumění s dubajským úřadem World Trade Centre Authority. Burza tehdy v prohlášení uvedla:

“Díky memorandu o porozumění Binance pomůže podpořit závazek Dubaje vytvořit nový mezinárodní ekosystém virtuálních aktiv, který bude generovat dlouhodobý hospodářský růst prostřednictvím digitálních inovací”

Nutno ovšem dodat, že memoranda o porozumění nejsou právně závazná. Prozatím tak tedy hledání domova stále pokračuje.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.