Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Salvadorské BTC portfolio je ve ztrátě více než 50 procent, prezident vyzývá k trpělivosti

Publikováno

Co si budeme povídat, bitcoin (BTC) už v minulosti zažil výrazně lepší časy. Vnímá to i salvadorský prezident, Nayib Bukele, který se po dalším víkendu těžkých ztrát pokusil vnést do bitcoinové komunity trochu naděje.

Slova naděje

Nayib Bukele se na Twitteru pokusil uklidnit investory do kryptoměn a pokusil se lidem vysvětlit, že situace nemusí být tak špatná, jak se zdá.

Doporučil lidem, aby se přestali dívat na grafy a “užívali si života”. Jeho komentář přišel v době, kdy se ceny bitcoinu o víkendu propadla na 18měsíční minimum těsně pod 18 000 dolarů.

“Pokud jste investovali do BTC, vaše investice je v bezpečí a její hodnota po medvědím trhu nesmírně vzroste. Klíčem k úspěchu je trpělivost.”

Hodnota BTC portfolia Salvadoru klesla již o více než 50 %

Bukele nakoupil první várku bitcoinů pro salvadorskou státní pokladnu na začátku září 2021, kdy se obchodovaly za částku jen o něco málo vyšší než 51 000 USD. Jednalo se o dva samostatné nákupy po 200 BTC, z nichž každý v té době znamenal přibližně nákup za 10 milionů dolarů.

V posledních čtyřech měsících roku proběhlo několik dalších nákupů a další se pak uskutečnily letos v lednu. Zatím posledním nákup proběhl 9. května, kdy bylo přidáno dalších 500 mincí.

Současná hodnota držených BTC mincí (celkem 2 301) činí 46 milionů USD, což je o 56,4 % méně než byly nákupní ceny. Ty v součtu činí 105,6 milionu USD. Průměrná nákupní dolarová cena je v současné době 45 908 USD za BTC, což je více než dvojnásobek aktuální ceny BTC.

Salvadorský ministr financí Alejandro Zelaya rovněž odmítl obavy, že krach na kryptotrhu poškodil ekonomiku země. V rozhovoru pro agenturu Reuters minulý týden uvedl, že “fiskální riziko je extrémně minimální”, a poté dodal:

“Čtyřicet milionů dolarů nepředstavuje ani 0,5 % našeho státního souhrnného rozpočtu.”

Dodal také, že nedošlo k žádným realizovaným ztrátám, protože žádné mince neprodali.

O tom, že se nejedná o velkou částku, promluvil o víkendu také Julion Sevilla, docent na Terry College of Business na univerzitě v Georgii, který uvedl:

“Prezident vybral 150 milionů dolarů z rezerv země, aby investoval do projektů bitcoinů, a to představuje asi 4 % rezerv. Pochopitelně, že to není částka, kterou by mohli brát jako samozřejmost, ale není to ani částka, která by nutně přivedla zemi k bankrotu.”

Kolaps na trhu s kryptoměnami

Kapitalizace kryptoměnového o trhu se o víkendu propadla na nejnižší úroveň od ledna 2021. Nedělní propad měl za následek pokles celkové kapitalizace na 847 miliard dolarů, což je jen nepatrně vyšší úroveň než během předchozího vrcholu cyklu v lednu 2018.

Aktuální situaci nenahrává ani fakt, že těžaři jsou nuceni prodávat své bitcoiny, aby vůbec přežili. Finanční výkazy veřejných těžařských společností ukázaly, že musely čtyřnásobně zvýšit prodej kryptoměn, aby se dokázali uživit. V květnu 2022 prodaly veřejné těžební společnosti 4 411 bitcoinů. To je čtyřikrát více, než byl průměr za měsíce leden až duben 2022.

BTC prodeje
Objem prodaných BTC Zdroj: nydig.com

Zpočátku dostávali těžaři za každý vytěžený blok 50 BTC. Každé čtyři roky se však výše odměny snížila na polovinu. Nyní dostávají 6,25 BTC. Nový blok se objevuje v průměru každých 10 minut, což znamená, že každý den vznikne přibližně 900 bitcoinů. Kromě toho dostávají provizi za zpracování transakcí.

V dobrých časech mají těžaři peněz dost. Mají dost peněz na zaplacení elektřiny a pokrytí dalších provozních nákladů, takže mince raději šetří. Nyní je však situace jiná: ceny elektřiny rostou a zisky těžařů klesají spolu s kurzy kryptoměn. Za těchto podmínek jsou společnosti nuceny směňovat BTC za fiat, aby mohly platit za elektřinu a vyplácet mzdy zaměstnancům.

Stále tak přetrvává obava, že těžaři bitcoinů ještě se svými prodeji neskončili. Dočkáme se tak ještě dalšího poklesu?

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.