Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Ruchir Sharma, předseda Rockefeller International: Bitcoin z krize vyjde silnější

Publikováno

Ruchir Sharma, předseda investiční správcovské společnosti Rockefeller International v jednom z posledních rozhovorů uvedl, že nikdy nepochyboval o potenciálu bitcoinu, a to nejen jako zajištění proti inflaci, ale i jako životaschopného úložiště hodnoty.

Bitcoin “se vrátí”

Tento bitcoinový býk, investor a autor čtyř knih, je přesvědčen, že primární kryptoměna se dočká “comebacku” podobného tomu, jaký v minulosti zažil e-commerce gigant Amazon. Hodnota jeho akcií se během dot-com bubliny na počátku roku 2000 brutálně propadla (o 90 %), ale během následujících dvaceti let se zotavila a vzrostla více než 300krát. A podobně bude podle něj stoupat i BTC.

Ruchir Sharma se tak připojil k plejádě známých jmen, která věří v budoucnost BTC. Sharma vyjádřil podporu myšlence měnového režimu, který není vázán na americký dolar. Podle slavného podnikatele sice zatím neexistuje měna, která by dolar nahradila, ale právě bitcoin může být v budoucnu alternativou.

“Závislost na americkém dolaru obecně nemůže pokračovat. Je potřeba, aby tady byla jiná měna s určitou transakční potřebou, která má trochu stabilnější hodnotu. Doufejme, že za tři až pět let se BTC objeví jako stabilnější aktivum.”

Mimochodem již v minulosti Sharma varoval, že vlády při kontrole kryptoměn selžou. Podle jeho slov je jednou z vládních strategií regulace kryptoměn masivní tvorba peněz, což je ovšem politika, která je neudržitelná.

Čas na návrat ještě ovšem nepřišel

Ruchir Sharma ovšem zároveň varoval, že v příštích šesti měsících může pro bitcoin pokračovat krutá krypto zima. V souladu s poklesem amerických akcií by mohlo u bitcoinu dojít k dalším poklesům. Uvedl, že medvědí trhy obvykle trvají zhruba rok a akcie klesají o 35 %. Zatím trvá současný medvědí trh necelý rok a index S&P 500 klesl o pouhých 20 %.

Krom dalších věcí také upozornil na kroky FEDu a uvedl, že zatím růst chuti investorů po rizikovějších aktivech neočekává.

“Zatím nejsem ochoten označit dno bitcoinu a kryptoměn. Režim amerického medvědího trhu, který je hnacím motorem chuti k riziku po celém světě, je stále velmi silný.”

Pesimistické výsledky průzkumu?

Pokud mluvíme o bitcoinovém dnu, tak velmi zajímavé jsou výsledky nedávného průzkumu MLIV Pulse, o kterých dnes informovala agentura Bloomberg.

Investoři z Wall Street v něm předpovídají, že Bitcoin v blízké budoucnosti výrazně oslabí, a podle nich je mnohem pravděpodobnější, že token nejdřív dosáhne hodnoty 10 000 USD, než se vyšplhá zpět na 30 000 USD.

Zdroj: MLIV Pulse Survey
Předpověď ceny BTC
Předpověď ceny BTC

Pozoruhodné ovšem je, že profesionální investoři mají ohledně digitálních aktiv pozitivnější názor než ti retailoví. Z nich se více než čtvrtina vyjádřila, že kryptoměny jsou bezcenné.

Zdroj: MLIV Pulse Survey
Investoři a míra skepse vůči kryptoměnám
Investoři a míra skepse vůči kryptoměnám

Strach ovlivňuje trhy, čeká nás zpřísnění regulace?

Jared Madfes, partner společnosti rizikového kapitálu Tribe Capital, se nechal slyšet, že:

“Je velmi snadné mít nyní strach, a to nejen v oblasti kryptoměn, ale obecně ve světě.”

Podle něj rozšířené přesvědčení, že cena bitcoinu bude nadále klesat, odráží strach lidí, který je trhu vlastní. Očekává se, že nedávný pokles hodnoty kryptoměn zvýší míru tlaku na vlády, aby zpřísnily svůj dohled nad kryptoměnovým byznysem.

Naprostá většina respondentů zastává názor, že tento druh dohledu je prospěšný, protože má potenciál zvýšit důvěru a vést k širší míře adopce mezi drobnými i institucionálními investory. Investoři, kteří utrpěli ztráty v důsledku selhání stablecoinu TerraUSD či problematických zprostředkovatelů, jako je Celsius Network pravděpodobně opatření vlády ocení.

Další zvažovanou možností je vývoj vlastních forem digitální měny centrálních bank pro použití v digitálních transakcích.

Z výsledků průzkumu dále vyplynulo, že investoři si nemyslí, že by nedávný pád cen a výzvy centrálních bank sesadily Bitcoin a Ethereum z trůnu. Nutno ovšem dodat, že přestože se většina respondentů domnívá, že jedna z těchto dvou měn bude hnací silou i za pět let, značná část respondentů věří, že právě digitální měny centrálních bank budou hrát v budoucnu ve finančním systému rozhodující roli.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.