Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Přichází Wall Street – BlackRock nabízí institucionálním investorům přímou expozici v BTC

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Společnost BlackRock, největší světový správce aktiv se spravovanými aktivy ve výši 10 bilionů dolarů, spustila svůj vůbec první spotový privátní bitcoinový trust, aby rozšířila svůj dosah v sektoru digitálních aktiv.

Poznámka

Soukromé investiční trusty, které nenabádají k investicím drobné investory, se ve Spojených státech nemusí registrovat u regulačních orgánů. Jiné, jako například Grayscale Bitcoin Trust, se však mohou stát veřejně obchodovatelnými – i když ne registrovanými Komisí pro cenné papíry – na mimoburzovních trzích.

Institucionální klienti mají o BTC zájem

Podle zveřejněného blogového příspěvku na stránkách společnosti, se trust, který bude nejprve k dispozici institucionálním klientům se sídlem v USA, “snaží sledovat výkonnost bitcoinu po odečtení nákladů a závazků trustu”. Aktuálně je tento fond ve fázi vývoje a společnost BlackRock ve svém oznámení napsala:

“Navzdory prudkému poklesu na trhu s digitálními aktivy stále zaznamenáváme značný zájem některých institucionálních klientů o to, jak efektivně a nákladově efektivně přistupovat k těmto aktivům s využitím našich technologií a produktových možností” 

Oznámení přichází poté, co newyorská firma minulý týden využila největší americkou kryptoburzu Coinbase, aby klientům platformy Aladdin poskytla přístup k obchodování s kryptoměnami a jejich úschově prostřednictvím Coinbase prime.

Rozhodnutí firmy zavést jako první bitcoin bylo inspirováno silnými vlastnostmi této kryptoměny, včetně jejího trvalého růstu v průběhu let, velké tržní kapitalizace, silné likvidity a skutečnosti, že se jedná o “primární předmět zájmu” klientů společnosti BlackRock v oblasti kryptoaktiv.

V březnovém dopise investorům generální ředitel společnosti BlackRock Larry Fink uvedl, že posuzují možnost nabízet svým klientům služby v oblasti digitálních aktiv. V červenci pak generální ředitel prozradil, že společnost BlackRock spolupracuje s emitentem stablecoinu USDC Circle.. Poznamenal také, že společnost BlackRock pečlivě sleduje a studuje sektor kryptoaktiv, včetně kryptoměn, stablecoinů, povolených blockchainů a tokenizace.

V jednom z posledních dopisů společnost BlackRock tato prohlášení ještě posílila a uvedla, že “provádí práci ve čtyřech oblastech a s nimi spojených ekosystémech”, v nichž vidí potenciál, který by mohl být přínosem pro její klienty a kapitálové trhy v širším smyslu.

Miliardy (či snad biliony) dolarů do BTC?

Podle generální ředitelky společnosti Ark Invest Cathie Woodové by vstup společnosti BlackRock do oblasti kryptoměn mohl znamenat příliv investorských peněz do bitcoinu, což by výrazně posílilo jeho cenu. Ve svém videu pro investory uvedla:

“Nelikvidní nabídka činí podle našich odhadů asi 14 milionů ze zhruba 18-19 milionů bitcoinů v oběhu. Podle našich výpočtů jsou skutečně likvidní pouze tři miliony jednotek. Pokud bychom tedy zaznamenali nárůst poptávky o 1 bilion dolarů, pak by to pravděpodobně zvýšilo cenu mnohem více než na dvojnásobek.”

Společnost BlackRock se nyní připojuje k takovým společnostem, jako je Grayscale, a nabízí klientům možnost získat expozici vůči přednímu kryptoaktivu prostřednictvím otevřeného soukromého trustu.

Mimochodem, situaci okomentoval i bývalý generální ředitel Grayscale, Barry Silbert všeříkající větou:

“Přichází Wall Street…”

A ještě bych chtěl vyzvednou komentář vedoucího analytika společnosti Blockware, Williama Clementeho, podle něho byla tato zpráva přelomovou událostí v historii bitcoinu:

“Poslední komentář k této záležitosti: Myslím, že zpráva od Blackrocku je pro dlouhodobé držitele bitcoinu pravděpodobně tou nejvíc býčí zprávou vůbec”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.