Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Poptávka po tokenech krytých zlatech zaznamenává prudký růst

Publikováno

Pod vlivem různých geopolitických událostí a vývoje na finančních trzích se obchodníci začali stále více obracet k digitálním tokenům podloženým zlatem, což vedlo v letošním roce k jejich nebývalému růstu.

Vlna zájmu o “zlaté stablecoiny”

Podle údajů společnosti Arcane Research činila tržní kapitalizace tokenů krytých zlatem k 7. březnu letošního roku již 1 miliardu dolarů. V řeči čísel to představuje 60% růst těchto vzácných kryptoměn – a to především PAX Gold (PAXG) a Tether Gold (XAUT).

Jde o dva nejvýznamnější zlaté stablecoiny (jak se jim často říká), protože jejich cena je úzce spjata s cenou zlata. Konkrétně každý token PAXG a XAUT se rovná jedné trojské unci ryzího zlata.

Zdroj: Arcane Research
Marketcap tokenů krytých zlatem Zdroj: Arcane Research
Marketcap tokenů krytých zlatem

Důvody zvýšeného zájmu

Tento nárůst tržní kapitalizace zlatých stablecoinů je poháněn v první řadě hlavně rostoucí cenou žlutého kovu, která se vlivem nejistoty vystupňované nedávným geopolitickým vývojem šplhá stále výše a výše. 24. února pak cena drahého kovu dosáhla 13měsíčního maxima. Eskalace geopolitického napětí a vysoká inflace v důsledku ruské invaze na Ukrajinu totiž vedly ke zvýšené poptávce po žetonech krytých zlatem.

Vyhlídka na to, že tyto kryptoměny usnadňují diverzifikaci sázek proti inflaci prostřednictvím známé infrastruktury kryptografického trhu, zřejmě stačila k tomu, aby se kryptoměnoví investoři zaměřili právě na ně.

V době psaní článku činila tržní kapitalizace PAX Gold téměř 615 milionu dolarů, což představuje 47,5% nárůst oproti kapitalizaci 320,45 milionu dolaru, kterou jsme tady měli třemi měsíci. A co se týče tržní kapitalizace druhého nejoblíbenějšího zlatého stablecoinu (Tether Gold), tak ta aktuálně činí 211,39 milionu dolarů. Za poslední 3 měsíce tedy vidíme nárůst kapitalizace o zhruba 11 procent.

A nesmíme samozřejmě zapomenout ani na cenu zlata, která (v době psaní článku) činila 2 012 USD za unci, přičemž tržní kapitalizace se odhaduje na 12,78 bilionu USD.

Alexander Tkachenko, zakladatel a generální ředitel VNX, lucemburské investiční platformy pro tokenizované zlato regulované FMA, vysvětluje, že inteligentní investoři jsou při investování do kryptoměn opatrnější a dodal, že jejich rozhodnutí investovat do tokenů krytých zlatem ukazuje na jejich příklon k přijetí regulovaných digitálních aktiv uprostřed přetrvávající makro nejistoty.

Je třeba si ale uvědomit, že ne všechny tokeny kryté zlatem jsou dobrou volbou. Investoři by si proto měli dávat pozor, aby si nepořídili “papírový index”, ale měli by skutečně hledat tokeny, které jsou navázány na fyzické zlato a jsou “bezpečné” – vydávají je regulovaní emitenti a mohou skutečně prokázat, že deklarované zásoby zlata drží.

Zlato jako jistota v nejistých dobách

Zlato bylo v minulosti oblíbeným způsobem, jak ochránit svůj majetek a tuto roli plní (alespoň dle rostoucího zájmu investorů) i v těchto časech.

A vlastně se tomu ani nelze divit. Dnes Český statistický úřad zveřejnil aktuální inflační data za únor a všichni dobře vidíme, že meziroční inflace stoupla z lednových 9,9 procent na aktuálních 11,1 procent. A to nejspíše ani zdaleka nebude konec, už teď se mluví o tom, že za březen (i v důsledku válečného konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem) se může míra inflace vyšplhat vysoko nad 12 procent.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.