Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Počet bitcoinových adres s nenulovým zůstatkem znovu na ATH

Publikováno

On-chain bitcoinové metriky po nedávných medvědích signálech hlásí obrat, neboť počet peněženek s nenulovým zůstatkem a pak také těch, které drží alespoň jeden celý BTC, dosáhl nových maxim. Stalo se tak krátce poté, co velryby a další velké subjekty, uprostřed probíhající války mezi Ukrajinou a Ruskem, provedly značné převody jimi držených BTC.

Rostoucí zájem o bitcoin

Jak již název napovídá, nenulové adresy jsou peněženky obsahující i ten nejmenší zlomek bitcoinu. Nedávno zveřejněný graf analytické společnosti Glassnode informoval, že těchto subjektů začalo v poslední době přibývat a jejich počet zaznamenal nové historické maximum více než 40 milionů adres.

Jak ukazuje graf níže, takové adresy, které obvykle ukazují chování drobných investorů, prudce vzrostly koncem roku 2017 (uprostřed předchozího býčího cyklu) a krátce poté klesly (když BTC zahájil retracement). V následujícím roce jejich počet začal znovu růst a zastavil se na úrovni kolem 35 milionů. K 28. únoru letošního roku již jejich počet činil (dle dat Glassnode) 40 276 163.

Zdroj: Glassnode.com
Počet BTC adres s nenulovým zůstatkem
Počet BTC adres s nenulovým zůstatkem

Nejsou to však jen nenulové adresy, kterých v poslední době přibylo. Analytická společnost také informovala, že “wholecoiners” (subjekty vlastnící alespoň jeden celý bitcoin) se také zotavují ze svého nedávného poklesu a jsou na desetiměsíčním maximu. K dnešnímu dni je takových peněženek již více než 800 000 – viz následující graf.

Zdroj: Glassnode.com
obsahujících alespoň 1 celý bitcoin (Zdroj: Glassnode)
Počet BTC adres obsahujících alespoň 1 celý bitcoin

Klid po bouři? Opatrnost na místě

Minulý týden světem otřásla zpráva, že Rusko po týdnech eskalace napětí zahájilo “speciální vojenskou operaci” proti Ukrajině. První válka v Evropě za více než 70 let přirozeně způsobila na finančních trzích zmatek. Bitcoin během několika hodin ztratil zhruba 5 000 dolarů a medvědí signály a zprávy přicházely ze všech stran.

Tato nejistota přiměla mnoho bitcoinových investorů přesunout své podíly. Zatímco v podobných situacích mají obecně retailoví investoři tendenci panikařit, tak tentokrát provedly maxivní převody velryby.

Společnost Santiment, která se také zabývá analýzou blockchainu) zaznamenala největší množství probíhajících transakcí v BTC (za přibližně měsíc) v hodnotě přes 100 000 USD a 1 000 000 USD v době, kdy bitcoin poklesl pod 35 000 USD za minci. Podle společnosti také vzrostl počet bitcoinů v oběhu, který dosáhl 9měsíčního maxima, což dobře ilustruje, jak moc se “obchodníci polarizovali s válkou”.

Tento pohyb hodně připomínal události z března 2020, kdy byla světu oficiálně představena pandemie koronaviru. Situace na BTC se tenkrát celkem rychle zklidnila a něco podobného můžeme sledovat i nyní a bitcoinu, který již většinu svých ztrát dokázal získat zpět.

Co od bitcoinu očekávat tento týden je skoro nemožné předpovědět. Nacházíme se v situaci, kterou si ještě před pár dny dokázal představit málokdo a nervozita a tlak je znát ze všech stran. Situace na Ukrajině působí na světových trzích chaos a další vývoj může zvrátit sentiment během několika málo hodin nebo klidně i jen minut.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
5
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.