Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Po krachu Terra (LUNA) spustily hedgeové fondy “koordinovaný útok” na USDT Tether

Publikováno

Hedgeové fondy ve velkém shortují Tether USDT, přičemž objem těchto obchodů jde do stovek milionů. Technický ředitel Tetheru se domnívá, že jde o “koordinovaný útok”, ale stablecoin, bez ohledu na to, prokazuje svou sílu.

Velcí hráči ztrácejí v Tether důvěru

Hedgeové fondy vsadily proti USDT miliony dolarů v rámci masivního short prodeje. V nadcházejících měsících se může situace vyvinout oběma směry, ale generální ředitel Tetheru zůstává v klidu a říká, že firma překoná “novou vlnu trollů”.

Zpráva deníku Wall Street Journal ze začátku týdne odhalila, že řada hedgeových fondů shortovala USDT s pozicemi v řádu stovek milionů. Peněžní manažeři hledali trhliny v dolarovém stablecoinu Tether, aby dosáhli obrovských výnosů. Leon Marshal, vysoce postavený manažer společnosti Genesis Global Trading Inc. situaci popsal slovy:

“Došlo ke skutečnému nárůstu zájmu tradičních hedgeových fondů, které se dívají na Tether a chtějí ho shortovat” 

Motivací hedgeových fondů je dobře známý příběh s de-peggingem TerraUSD, který nakonec vedl k zániku blockchainu Terra. Imploze sítě navíc způsobila dominový efekt, kdy i ostatní stablecoiny přišly o své pegy, jak se chaos a panika šířily sektorem. Na vrcholu tržního masakru i největší hráč na poli stablecoinů – USDT – nakrátko ztratil svůj peg, aby jej k úlevě investorů opět získal zpět.

Paolo Ardoino, technologický ředitel společnosti Tether, potvrdil, že si je vědom kroků hedgeových fondů, které se rozhodly shortovat USDT. Tvrdil, že zúčastnění hráči se pouze “snaží vyvolat další paniku na trhu po kolapsu Terra/Luna”.

“Od začátku to skutečně vypadalo na koordinovaný útok s novou vlnou FUD, armádou trollů, klaunů atd.”

Ardoino si vzal na paškál hedgeové fondy za to, že se stále ohánějí tvrzeními, že stablecoin není stoprocentně krytý a že se časem ukáže, že jejich krátké pozice byly chybným krokem. Podle něj je Tether jediným stablecoinem, který prokázal pod tak extrémním tlakem, svou odolnost a životaschopnost.

Tether to měl vždycky těžké

Tether byl vždy cílem mnoha spekulací a kontroverzí a firma se v minulosti musela potýkat s četnými obviněními, že jejich stablecoin není stoprocentně krytý. Věci vygradovaly, když byla společnosti udělena pokuta ve výši 42 milionů dolarů od Komise pro obchodování s komoditními futures (CFTC) za “zavádějící prohlášení a opomenutí” ohledně držby.

Tether tvrzení důrazně odmítl s tím, že stablecoin je plně krytý kombinací hotovosti, zahraničních státních dluhopisů, amerických státních pokladničních poukázek, komerčních papírů a digitálních tokenů. Podle nedávno zveřejněných zpráv se Tether chystá na kompletní a nezávislý audit, který by měla provést jedna z dvanácti nejrespektovanějších účetních firem ve Spojených státech. Firma se tak snaží obnovit důvěru investorů ve svůj stablecoin krokem, po kterém už hlasy mnohých odborníků volají delší dobu.

Zatímco kritici nadále hledají v největším stablecoinu trhliny, objevily se zprávy, že část rezerv Tetheru je uložena v Capital Union, malé bance na Bahamách. Aktuálně má USDT tržní kapitalizaci 66,7 miliardy USD a v žebříčku kryptoměn podle tržní kapitalizace mu patří třetí příčka. Jeho největší rival USD Coin (USDC) s tržní kapitalizací 55,83 miliardy USD je hned za ním na místě čtvrtém.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
1
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.