Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Po implementaci EIP-1559 je situace na Ethereu pro rok 2022 extrémně bullish

Publikováno

Nabídka Etheru, nativní mince blockchainové sítě Ethereum, možná právě, jak se předpokládalo po zavedení EIP-1559, vstupuje do deflačního režimu. Tento poměrně kontroverzní návrh na vylepšení sítě Etherea, který byl spolu s dalšími návrhy implementován v srpnu v rámci upgrade London, aktuálně ze sítě odebírá pozoruhodných 6,28 ETH za minutu.

Tempo spalování ETH je působivé

Za 131 dní od spuštění EIP-1559 v blockchainu Etherea tak bylo podle společnosti Ultrasound Money spáleno téměř 1,2 milionu ETH (v aktuálních cenách se bavíme o hodnotě více než 4,4 miliardy dolarů). Odhaduje se, že tímto tempem bude za rok spáleno 3,3 milionu ETH.

K rychlosti spalování z velké části přispělo obchodování s NFT, stabilními mincemi a decentralizovanými finančními protokoly v ETH blockchainové síti. Svědčí o tom skutečnost, že OpenSea, největší tržiště NFT podle objemu i obchodů, je s více než 125 000 spálenými ETH (z transakcí uskutečněných na této platformě) jednoznačným lídrem ve spalování tokenů. Dalším největším přispěvatelem ke spalování poplatků jsou nativní převody etherů na blockchainu, těsně následované protokolem DeFi Uniswap V2, a pak následuje Tether, největší stablecoin podle tržní kapitalizace.

Vzhůru k deflační budoucnosti

Přestože EIP-1559 zůstává stále kontroverzní, není pochyb o tom, že zůstává klíčovým pro budoucnost Etherea. Ethereum se plánuje zbavit tolik stigmatizovaného konsensuálního mechanismu proof-of-work (PoW) ve prospěch proof-of-stake (PoS).

EIP-1559 je jedním z klíčových prvků, který upraví motivační strukturu blockchainu tak, aby současní těžaři byli v dlouhodobém horizontu motivováni k opuštění PoW, neboť transakční poplatky se spálí, místo aby šly těžařům.

Od nasazení EIP-1559 nám již ETH blockchain naznačil, co čekat, až dojde k přechodu na PoS. V listopadu blockchain zaznamenal první týden deflační emise, kdy množství ETH spálených EIP-1559 bylo větší než množství vydané těžařům v síti v rámci odměn. Konkrétně bylo v sedmidenním období spáleno 100 000 ETH, zatímco ve stejném časovém rámci bylo vydáno pouze 93 000 ETH.. Celková čistá emise etherů tak činila přibližně záporných 8 600, což v té době činilo přibližně 37 milionů dolarů.

Mnozí analytici, včetně těch z agentury Bloomberg Intelligence, předpokládají, že trend snižování nabídky je pro ethereum z dlouhodobého hlediska velmi příznivý.

Problémem pro síť Ethereum však i nadále zůstávají vysoké poplatky za plyn (gas). Průměrný poplatek za plyn se v současné době podle stránky Etherscan pohybuje kolem 6 dolarů. Mnoho uživatelů sítě si tak právem stěžuje na vysoké transakční poplatky, které dokonce převyšují hodnotu, kterou chtějí v rámci transakce převést.

O tom, že Ethereu se daří, svědčí i nedávno vydaná zpráva kryptoměnové burzy Kraken, podle které se ETH letos stalo vůbec nejvýkonnější kryptoměnou. Aktuálně se cena ETH pohybuje těsně nad 4 000 USD.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.