Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Obavy z vyplacení obětí hacku Mt. Gox jako důvod posledního BTC dumpu?

Publikováno

Objevují se spekulace, že za posledním poklesem ceny bitcoinu (BTC) je obava z vyplacení obětí hacku kryptoměnové burzy Mt. Gox. Pravdou je, že ke splácení bude docházet v několika splátkách, ale zatím neexistuje žádný časový plán, kdy bude tento program skutečně zahájen.

Eric Wall, věřitel Mt. Gox, potvrdil, že nové zprávy, které na internetu kolují o tom, že 137 000 BTC zaslaných věřitelům budou brzy vrženo na trh, kde by mohly způsobit masivní pád ceny, jsou nepravdivé. V nedávném vlákně na Twitteru Wall uvedl, že systém vyplácení nebyl dosud spuštěn.

Tento bývalý CIO kryptoinvestiční společnosti Arcane Assets se sídlem v Oslu uvedl, že k výplatám bude docházet postupně v průběhu několika měsíců, namísto toho, aby byly tisíce BTC vyplaceny najednou. To by samozřejmě mohlo mít negativní vliv na cenu BTC.

Žádný časový plán vyplácení nebyl potvrzen

Aktuálně neexistují žádné oficiální časové plány, kdy lze splátky očekávat. Podle zveřejněné se očekává, že toto bude uvedeno v nadcházejícím oznámení věřitelům správce.

Očekává se také, že splátky budou probíhat prostřednictvím schválených kryptografických burz, jejichž názvy zatím nebyly zveřejněny. Věřitel také dodal, že pokud by byl trh v době výplaty nepříznivý, raději nakoupí (pokud budou nějaké bitcoiny uvolněny), než aby prodával.

Stojí za zmínku, že Mt.Gox byla největší bitcoinovou burzou, než kvůli hackerům (před téměř deseti lety) přišla o přibližně 850 000 BTC v tehdejší hodnotě cca 500 milionů dolarů. Do dnešního dne se podařilo získat zpět pouze 150 000 ukradených bitcoinů.

Začátkem letošního roku Nobuaki Kobajaši, jmenovaný sanační správce, prozradil, že se připravuje plán na spuštění splátek věřitelům. V dokumentaci z 6. července uvedl jako referenční období pro počáteční splacení finančních prostředků konec srpna.

“Po projednání se soudem a v souladu s Plánem rehabilitace plánuje rehabilitační správce stanovit Pověření. Referenční období omezení bude přibližně od konce srpna tohoto roku do doby, než budou provedeny všechny nebo část splátek provedených jako počáteční splátky”

Kobajaši zároveň v sanačním plánu poznamenal, že věřitelé si mohou vybrat, zda chtějí BTC obdržet v různých měnách včetně dolaru nebo Bitcoin Cash.

FUD na trhu

Nepotvrzené zvěsti o tom, že prostředky Mt. Gox mají být tento měsíc uvolněny věřitelům, ještě umocnily extrémní volatilitu a vedly k dalšímu poklesu ceny BTC. Bitcoin se dokonce opět propadl pod ostře sledovanou úroveň 20 tisíc dolarů, než se mu podařilo tuto psychologickou cenovou hladinu získat zpět.

Mnozí obchodníci, včetně kupříkladu Joshe Ragera, se domnívají, že i kdyby byl celý objem BTC uvolněn najednou, následný prodejní tlak nebude v konečném důsledku tak katastrofický, jak někteří očekávali.

V podobném duchu se vyjádřil také Michaël van de Poppe, redaktor oblíbeného kryptoměnového portálu cointelegraph.com:

“Strach kolem potenciálního uvolnění bitcoinů z Mt. Gox je prostě neopodstatněný – Typické pro krypto”

A i já osobně vnímám aktuální situace kolem Mt. Gox velmi podobně. Jsme na medvědím trhu, kdy negativní zprávy mají mnohem větší dopad, i když se vlastně nic zas tak extra zlého neděje.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.