Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Obavy o ukrajinskou měnu, lidé se uchylují ke kryptoměnám

Publikováno

Mnohá média citovala oběžník ukrajinské centrální banky, která zavádí “stanné právo” ovlivňující digitální převody peněz v zemi. V souvislosti s tímto dokumentem a stupňujícím konfliktem se očekává, že v dohledné době budou omezeny výběry v hotovosti a převody peněz ven ze země.

Zájem Ukrajinců o kryptoměny roste

Jedním z viditelných důsledků konfliktu je, že výraznou měrou narostl zájem občanů o kryptoměny. Má to ovšem i stinné stránky v podobě vysoké přirážky, kdy třeba cena bitcoinu na burze Bitstamp se pohybovala kolem 38 300 dolarů, zatímco na místní burze Kuna to bylo více než 40 000 USD.

Michael Chobanian, zakladatel společnosti Kuna, v rozhovoru uvedl:

Nevěříme vládě. Nevěříme bankovnímu systému. Nevěříme místní měně. Většina lidí nemá na výběr nic jiného než kryptoměny

Níže uvedený graf znázorňuje, o jaké kryptoměny a v jakých párech byl mezi občany země největší zájem. Objem obchodování ovládla domácí ukrajinská měna (UAH 56,5 %) následovaná stablecoinem Tether (USDT 34,8 %).

Zdroj: Coingecko.com

Zobchodovaný objem

Od 24. února, kdy Rusko oznámilo invazi, burza zaznamenává výrazný růst zájmu. Nejvyšší objemy pak byly zaznamenány 25. února, kdy (v době psaní článku) dosahovaly 3,33 milionu USD. Pro porovnání dodávám, že před vypuknutím invaze se denní objemy obchodů pohybovaly pod milionem dolarů.

Co čekat od kryptoměn v této době?

Za zmínku stojí také fakt, že krátce po vyostření situace mezi Ruskem a Ukrajinou zaznamenal trh s kryptoměnami tvrdý propad, kdy z celkové tržní kapitalizace všech kryptoměn bylo během 24 hodin vymazáno 200 miliard dolarů, což představuje pokles o více než 12 procent. Tento propad se odrazil i na širším finančním trhu: americké indexy S&P 500 a Nasdaq 100 se po zprávě o invazi propadly o 1,8 %, resp. 2,6 %.

Aktuálně však kryptoměny posilují a společně s tím i zájem o ně. Na jedné straně vidíme vlnu podpory, kterou mnozí Ukrajině vyjadřují a zasílají své příspěvky v kryptoměnách.

Jedna z nevládních organizací obdržela 24. února více než 675 000 dolarů v bitcoinech (BTC) a během pátečního dne (9:30 hodin ráno) pak více než 3,4 milionu dolarů – z toho více než 3 miliony dolarů od jediného přispěvatele. Celková částka, kterou tak organizace za necelých 30 hodin vybrala, přesáhla 4 miliony dolarů.

Na té druhé se pak spekuluje, že by Rusko mohlo tuto třídu aktiv využít k obcházení sankcí.

Vzhledem k tomu, že americký prezident Joe Biden povolil “silné sankce” proti vojenským operacím Ruska, mohli by bohatí pokusit využít příležitosti a snažit se tyto sankce za pomoci digitálních měn obejít. Matthew Sigel, vedoucí výzkumu digitálních aktiv ve společnosti VanEck, se pro agenturu Bloomberg vyjádřil takto:

Diktátoři ani aktivisté za lidská práva se v Bitcoinové síti nesetkají s žádnou cenzurou.

Závěrem snad jen pár osobních poznámek. Situace je nesmírně dramatická a málokdo z nás by si ještě před pár týdny jen těžko dokázal představit, čeho je Vladimir Putin schopen. Po letech relativního klidu (alespoň v Evropě) tu máme invazi, mrtvé a Evropa je překvapena a vlastně ani pořádně neví, jak se má zachovat.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.