Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nová křížová výprava pod vlajkou ekologie proti bitcoinu a jeho technologii

Publikováno

Výkonný předseda společnosti Ripple, Chris Larsen, společně s Greenpeace a dalšími ekologickými skupinami zahájili novodobou křížovou výpravu a spustili PR kampaň, jejímž cílem je učinit bitcoin ekologičtějším tím, že změní jeho bezpečnostní model. Bitcoináři to považují za poslední z dlouhé řady útoků.

Změňte kód, ne klima

Chris Larsen, jeden ze spoluzakladatelů společnosti Ripple, která se zabývá kryptografickými platbami, věnoval údajně 5 milionů dolarů ze svého osobního jmění na veřejnou kampaň, jejímž cílem je zdánlivě učinit bitcoin (BTC) ekologičtějším. Kampaň “Změňte kód, ne klima (Change the code, not the climate)” bude podle zprávy agentury Bloomberg zahrnovat inzeráty v předních mediálních domech. Úkolem kampaně je přesvědčit těžaře bitcoinu, vedoucí představitele průmyslu a vlivné osoby, jako je Elon Musk ze společnosti Tesla či generální ředitel společnosti Block Jack Dorsey, aby přepracovali současný softwarový kód sítě a přešli z energeticky náročné těžby proof-of-work na jinou metodu validace, jako je proof-of-stake (PoS).

Současný konsensuální mechanismus proof-of-work (PoW) je nezbytný pro přidávání nových bloků do bitcoinového blockchainu. Ačkoli se této metodě zatím daří zabezpečit síť proti 51 % útoků, je za velké množství spotřebované energie krizována. Larsen se totiž domnívá, že bitcoin bude za pět let spotřebovávat tolik energie jako Japonsko.

Debata o spotřebě energie je v posledních letech stále hlasitější, protože někteří odborníci spojují těžbu bitcoinů se zvyšováním globálních emisí uhlíku. Dokonce i společnost Tesla v květnu 2021 ukončila přijímání plateb v bitcoinech kvůli obavám o životní prostředí. A zhruba ve stejnou dobu organizace Greenpeace, která přijímala dary v bitcoinech po dobu více než sedmi let počínaje rokem 2014, také pozastavila přijímání darů v BTC, což dále nakoplo debaty o tom, jak je bitcoin špatný pro životní prostředí.

Na první pohled je Larsenův návrh lákavý. Dopad těžby proof-of-work na životní prostředí je snad nejpodstatnějším nedostatkem bitcoinu a stále se projevuje jako negativum v celkovém vnímání kryptoměn veřejností. Na druhou stranu doporučení kampaně jsou extrémně riskantní, nepraktická a možná i nesmyslná. Pochyby působí i Larsenovy motivy, kdy jako spoluzakladatel společnosti Ripple pravděpodobně strávil posledních deset let konkurenčním bojem s bitcoinem.

Neuvěřitelné riziko

Prvním problémem Larsenova programu je, že přechod Bitcoinu na zabezpečení proof-of-stake by znamenal neuvěřitelné riziko. Změna by byla tak zásadní, že by ji pravděpodobně nebylo možné provést běžným “hard forkem”. K vytvoření modifikovaných verzí bitcoinu byly hard forky použity již dříve, například asi nejznámější bylo odštěpení Bitcoin Cash od Bitcoinu v roce 2017.

Bitcoin Cash a podobné forky však měnily pouze technické parametry již definované v rámci systému proof-of-work, například velikost bloku. Systém proof-of-stake funguje na zásadně odlišné bezpečnostní architektuře, a tak spíše než změnu stávajících parametrů by bitcoin založený na proof-of-stake pravděpodobně zahrnoval od základu přepracovaný design. Spíše než pouhé “rozvětvení” by to znamenalo mnohem složitější projekt migrace stávajících zůstatků peněženek do nové sítě s názvem “Bitcoin”.

Přechod Etherea z proof-of-work na proof-of-stake ukazuje, jak by to mohlo vypadat. Ethereum 2.0 nebude přímým pokračováním současného řetězce Ethereum, ale řízeným přechodem na nový systém. “Beacon Chain” pro nový systém běží souběžně s Ethereum 1.0 již několik let a sloučení obou systémů je pečlivě řízeno vývojáři Etherea.

Je jen malá šance, že by se objevila podobně sladěná a vlivná skupina, která by takový přechod řídila pro Bitcoin. Jedním z důvodů je přetrvávající nedůvěra v samotné zabezpečení proof-of-stake. Jeden ze zastáncům bitcoinu pod přezdívkou Gigi na Twitteru trefně uvedl:

Proof of Stake je nejen méně bezpečný, ale také zcela nesmyslný a nezabezpečený. Bez PoW se jakýkoli systém stane politickým a přesune řešení konfliktů na kvorum.”

Mnozí členové bitcoinového ekosystému mají také své zájmy a plány, které by se mohly prudce rozcházet, jakmile budou na stole zásadní změny sítě. Například těžaři bitcoinů, kteří utratili miliony dolarů za specializované čipy zvané ASIC (application-specific integrated circuits) pro těžbu proof-of-work, přechod na proof-of-stake s velkou pravděpodobností nepodpoří.

Navíc skutečný přechod bitcoinu na nový model by pravděpodobně vyžadoval přesvědčit všechny tyto těžaře, aby přestali prodlužovat řetězec proof-of-work. To by zase vyžadovalo přesvědčit burzy po celém světě, aby přestaly obchodovat s tokeny z řetězce PoW, což, jak jistě všichni tušíme, je téměř nemožný úkol.

Silné reakce

Z výše uvedeného je jasné, proč se Larsenův návrh setkal nejen s nesouhlasem bitcoinářů, ale i s často velmi osobním odmítnutím. Bitcoin, stejně jako Twitter nebo Facebook, je výrazně závislý na “síťových efektech” – je tím užitečnější, čím více lidí jej používá. Přestože Larsenův může mít nulovou šanci přesvědčit všechny bitcoinery, aby přešli na nový systém proof-of-stake, může některé z nich ovlivnit a vyvolat “hard fork” v komunitě, ne-li přímo v síti.

Tato fragmentace by mohla bitcoin oslabit, a zde znovu připomínám Larsenovu minulost, která vybízí k spekulacím o skutečných záměrech kampaně. V průběhu uplynulých deseti let jsme často mohli slyšet zástupce společnosti Ripple, kteří tvrdili, že token XRP vytvořený je nadřazený systému bitcoinu, a společnost prodala veřejnosti tokeny za více než 1,3 miliardy dolarů navzdory zatím stále ještě poměrně malému úspěchu na vytvoření systému mezibankovních převodů.

To vedlo k rozsáhlému, stále probíhajícímu boji s americkou Komisí pro cenné papíry a zanechalo v mnoha bitcoinistech trvalé nepřátelství vůči Larsenovi a celé organizaci Ripple, kterou mnozí považují za (ze své podstaty) hluboce nepřátelskou vůči bitcoinu.

Ryan Selkis, zakladatel společnosti Messari, poskytovatele kryptografických dat, reagoval na zprávu o Larsenově kampani prohlášením, že:

Výkonní pracovníci Ripple jsou šmejdi

Matt Walsh z Castle Island Ventures, venture firmy široce orientované na BTC, se zase nechal slyšet, že Larsen:

“Vydělal miliardy dumpingem neregistrovaných cenných papírů, které vypadají jako spinnery (narážka na bývalé logo), na drobných investorech a pak pomocí výnosů poučoval skutečné podnikatele o jejich bitcoinovém podnikání“.

Závěrem

V současné době je podle Larsena cesta bitcoinu “neudržitelná”. Vlajková kryptoměna však může vyřešit palčivý problém uhlíkové stopy, pokud přejde na nízkoenergetický konsensus, jako třeba ethereum. Larsen samozřejmě odmítl myšlenku, že jeho kampaň je bojem proti bitcoinu, a poznamenal, že on sám vlastní ethereum i bitcoin a chce, aby obě kryptoměny dosáhly úspěchu a dodal:

Pokud bych měl obavy z bitcoinu jako konkurenta, asi nejlepší, co bych mohl udělat, je nechat ho pokračovat v této cestě

Debata o bitcoinu, spotřebě energie a vlivu na životní prostředí je stále velmi živá a Larsenova varování před soudným dnem bychom neměli zlehčovat. Ale on určitě není ten správný posel.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
10
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.