Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nová Čína aneb Co se děje v Indii: Sociální problémy nebo ekonomický boom?

Filip Martoch
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Po téměř tři století byla Čína nejlidnatější zemí světa a zejména v posledních dekádách druhého milénia a na počátku 21. století pravidelně podávala zprávy o přibližně 10% růstu HDP každý rok. V dubnu roku 2023 Indie přebrala její prvenství a v současnosti se může pochlubit 17,6 % celkové světové populace. Co s sebou tato populační exploze přinese?

Vysoká populace je často předzvěstí ekonomického růstu, ale i sociálních problémů, jako jsou stárnoucí populace, nerovnost příjmů, vysoké ceny bydlení či vysoká míra nezaměstnanosti, zejména u mladších skupin populace.

Růst indické ekonomiky pravidelně překonává růst ekonomiky USA a v posledních letech i té čínské až o několik procentních bodů.

Některé z těchto sociálních problémů se v Indii opravdu začínají projevovat (nerovnost příjmů, ceny bydlení, atd.) s jinými indická vláda efektivně bojuje. Míra nezaměstnanosti se oproti létům 2000-2020 snížila za poslední čtyři roky až o 3,2 % z předešlých 8 %.

I přes určité potíže růst indické ekonomiky pravidelně překonává růst ekonomiky USA a v posledních letech i té čínské až o několik procentních bodů.

Zdroj: depositphotos.com
Čína a Indie
Ekonomická rivalita číny a Indie

Když fénix povstane z popela

Indie se stává ekonomickou velmocí s vysokým potenciálem pro budoucnost. Díky svým výjimečně přívětivým vztahům s ostatními světovými lídry – USA, Čínou, Evropskou unií i Ruskem – má navíc skvělé zázemí pro rozvoj obchodu a mezinárodních diplomatických vztahů. Dříve Británií zpustošená a na pospas ponechaná kolonie je dnes státem se silným mocenským zastoupením a více než skvělými vyhlídkami pro nadcházející léta.

Jak na Indii vydělat?

Většina brokerů dostupných a využívaných v České republice, včetně XTB, eToro či Trading 212, mají vysoce omezenou paletu možností, co se týče obchodování na NSE a ostatních významných indických burzách a nakoupit akcie, které bychom si přáli, je často nemožné.

Co ale možné je, je nákup ETF pod tickerem INDA.us – iShares MSCI India ETF, které je vytvořeno investiční společností Blackrock a kótováno na NYSE od roku 2012. Je sestaveno tak, aby replikovalo výkonnost indexu vytvořeného z indických akcií.

INDA.us je sestaveno investiční společností Blackrock tak, aby replikovalo výkonnost indexu vytvořeného z indických akcií

I přestože je velmi lákavé v Indii investovat, je třeba racionálně sledovat aktuální ekonomickou situaci a vyvodit si z ní své vlastní závěry. Trh je jako počasí a lze jej předvídat pouze s určitou pravděpodobností. Nejedná se o exaktní vědu a může být lehce ovlivněn nejen faktory ekonomickými, ale i lidskými. Obavy z budoucnosti, nadšení, chamtivost, či vidina zisku mohou lehce zamíchat balíčkem karet a znesnadnit nám investorům naši milovanou práci.

Přeji všem čtenářům hodně zdaru a pevné nervy!

Filip Martoch

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Investování a akciovému trhu se věnuji několik let
Mám svou vlastní cestu jak dosáhnout výsledků
Spravuji instagramový účet o trzích stockswatch: https://www.instagram.com/st0ckswatch/
Mám zkušenosti s daněním akcií a derivátů – můžu poradit

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Při investování je váš kapitál vystaven riziku a může se vám vrátit méně, než jste investovali. Minulá výkonnost nezaručuje budoucí výsledky.
U 64 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.