Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Největší světový správce aktiv, BlackRock, nabídne svým klientům kryptoměnové služby

Publikováno

V posledních měsících oznámila řada známých finančních institucí a megakorporací iniciativy související s kryptoměnami a objevily se dokonce zprávy, že společnost BlackRock, největší světový správce aktiv s více než 10 biliony dolarů ve spravovaných aktivech (AUM), je na dobré cestě nabídnout svým investorům možnost obchodování s bitcoiny.

Obchodování s kryptoměnami na BlackRock již brzy?

Podle dostupných zpráv anonymní zdroje obeznámené se záležitostí uvedly, že institucionálním klientům bude umožněno obchodovat s kryptoměnami prostřednictvím vlajkové platformy firmy Aladdin – což je zkratka pro investiční síť aktiv, závazků, dluhů a derivátů.

Jedna z těchto osob uvedla, že vstup společnosti BlackRock do oblasti kryptoměn bude zahrnovat také zavedení služby, která klientům umožní půjčit si od firmy peníze, kdy jako zástava budou využity kryptoměny. Není zatím vůbec jasné, kdy hodlá nadnárodní společnost se sídlem v New Yorku tuto službu zavést. Samotná společnost BlackRock navíc tuto zprávu zatím ještě nepotvrdila.

Velká změna v rétorice

Pokud by to byla skutečně pravda, tak tady máme největšího hráče, který napřímo vstupuje do prostoru kryptoměn. Tato firma má již značný vlastnický podíl (více než 16 procent) ve společnosti MicroStrategy, která je jedním z největších investorů do bitcoinu. A další zprávy naznačující, že firma také vlastní akcie společností zabývajících se těžbou bitcoinů v hodnotě téměř 400 milionů dolarů. V červenci loňského roku se však generální ředitel Larry Fink vyjadřoval, že poptávka po bitcoinu je “velmi malá”.

A ještě předtím varoval investory, že je příliš brzy na to, aby se rozhodlo, zda jsou kryptoaktiva jako bitcoin “jen spekulativním obchodním nástrojem”. V té době již firma přidávala do dvou svých fondů bitcoinové futures na CME. Jak ale víme, bitcoin není totéž co futures kontrakty. Futures umožňují uživatelům sázet na cenu podkladového aktiva, aniž by si ho museli skutečně koupit.

Naposledy ovšem vedoucí pracovníci organizace, jako již zmiňovaný generální ředitel Larry Fink a CIO Rick Rieder, bitcoin a některé altcoiny pochválili a Fink dokonce předpověděl, že BTC by se mohl stát skvělou třídou aktiv a hrozbou pro americký dolar, ale musí se nejdříve osvědčit.

Zajímavé také je, že jiný zdroj uvedl, že společnost BlackRock plánuje “zapojit se do krypto” a hledá “poskytovatele v této oblasti”. Třetí zdroj pak přinesl informaci, že nejméně 20 zaměstnanců společnosti BlackRock v současné době kryptoměny zkoumá, a dodal, že tito zaměstnanci “vidí všechny ty toky, které k ostatním plynou, a chtějí na tom začít vydělávat”.

Pozoruhodné je, že BlackRock již v prosinci 2020 v nabídce pracovních míst uvedl, že hledá vedoucího pracovníka na problematiku blockchainu. A vzhledem k tomu, že finanční gigant začal v červnu 2021 hledat vedoucího blockchainové strategie pro Aladin, zdá se, že povolení obchodování s kryptoměnami je dalším logickým krokem firmy.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
4
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.