Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Nabídka BTC vysychá, na burzách zbývá už jen 6,3 % z jeho celkové nabídky

Publikováno

Pokud pozorně sledujete kryptoměnové dění, jistě vám neuniklo, že odlivy bitcoinů z burz neslábnou. Nabídka bitcoinů v oběhu se tak ke konci roku 2021 rapidně snížila, přičemž prosinec představuje z hlediska BTC, které jsou k dispozici v průměru “nejhorší” měsíc za posledních několik let.

Na burzách je k dispozici pouze 6,3 % bitcoinů

Podle nové studie společnosti CryptoRank klesá od posledního halvingu v roce 2020 množství bitcoinů v oběhu, přičemž neustále klesá i množství bitconů na burzách. V druhé polovině roku 2020 (přibližně v říjnu) nabídka BTC na burzách představovala zhruba 9,5 % celkového množství. V červenci 2021 se tento podíl snížil na 7,3 % všech bitcoinů a v prosinci připadalo na burzovní peněženky pouze 6,5 % z nabídky BTC.

Podle údajů výše jmenované společnosti dominují burzám, kde je Bitcoin uložen, největší světové kryptoplatformy. Stojí ovšem za zmínku, že Coinbase, ačkoli je stále nejoblíbenější kryptoměnovou burzou z hlediska celkového počtu bitcoinů držených v peněženkách, ztratila v průběhu roku část svého vlivu. Podle CryptoRank připadalo na Coinbase v dřívějších dobách něco přes 50 % bitcoinů v peněženkách, ale toto číslo se následně snížilo na 44,2 %. Binance má na své burze přibližně 25 % ze všech bitcoinů na burzách a na Bitfinexu je k dispozci 14,6 % bitcoinů.

Toto oznámení přichází v návaznosti na řadu býčích cenových ukazatelů, které se shodují s očekávaným větším pohybem ceny bitcoinu. Začněme tím, že nelikvidní nabídka BTC “na zimu zazmrzla”, přičemž měsíční nabídka 100 000 BTC změnila svůj stav z “likvidního” na “nelikvidní”.

“Cold” peněženky vs. peněženky na burzách

Přestože to není ani zdaleka ideální, mnoho investorů se rozhodlo ponechat své bitcoiny na burzách (tato technika je známá jako “horké úložiště – hot storage”). Zde ovšem existuje riziko, že předání klíčů k jejich bitcoinům burze nebo třetí straně může způsobit, že tyto bitcoiny budou zranitelné vůči útokům nebo hackerům. Pokud jsou bitcoiny uchovávány v “cold storage” nebo v kombinaci “hot storage” a “cold storage”, jsou tím zajištěny mnohem lepší bezpečnostní postupy, aby byly co nejvíce chráněny před hackerskými útoky.

Přesto generální ředitel společnosti Binance Changpeng “CZ” Zhao naznačil, že uložení klíčů na burze může poskytnout větší záruku bezpečnosti.

“Mnoho hardcore crypto fanoušků a geeků obhajuje ukládání vlastních klíčů. Pravdou však je, že dnes většina lidí není schopna zabezpečit klíč ani před sebou samým (jeho ztrátou). Důvěryhodná centralizovaná burza je pro většinu lidí #SAFUer (bezpečnější). Čísla mluví sama za sebe.”

Tady se ovšem dostává do rozporu třeba s Andreasem Antonopolousem (a mnoha dalšími včetně mé maličkosti), který upozorňuje, že v kryptoměnovém průmyslu platí: Not your keys, not your coins! Nezapomínejte, že jde o vaše prostředky a opatrnosti není nikdy dost.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.