Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Máte představu, kolik lidí fakticky vlastní a používá bitcoin?

Publikováno

Bitcoin je přední světovou kryptoměnou s miliony uživateli a držiteli po celém světě. Kolik lidí však bitcoin skutečně vlastní nebo používá? Pojďme se tedy ponořit do nejnovějších bitcoinových statistik.

Přijetí Bitcoinu od jeho uvedení na trh exponenciálně roste

Bitcoin vznikl jako digitální peer-to-peer platební síť, která nabízí levnější a rychlejší způsob, jak mohou lidé provádět přeshraniční platby. Kromě toho se bitcoin díky svým jedinečným vlastnostem, včetně omezené nabídky a dezinflační měnové politiky, etabloval také jako uchovatel hodnoty, pojistka proti inflaci a v neposlední řadě i jako oblíbené investiční aktivum.

Za dobu jen o málo delší než deset let se tržní kapitalizace bitcoinu již (dočasně) dotkla 1 bilionu dolarů, což představuje téměř 1 % celkové tržní kapitalizace všech veřejně obchodovaných společností. Není tak divu, že veřejně obchodované společnosti i finanční instituce začaly bitcoin přidávat do svých rozvah.

Bitcoin začal být oceňován především jako investiční příležitost, která může pomoci diverzifikovat investiční portfolio. Investory oslovil také jako skvělé zajištění proti měnové politice centrálních bank a globální ekonomické nejistotě.

Na základě toho zaznamenal Bitcoin od svého vzniku masivní růst a udržel si dominantní postavení nejobchodovanější kryptoměny na světě.

Zdroj: Glassnode.com
BTC graf (cena a počet adres)
BTC graf (cena a počet adres)

Kolik lidí vlastní BTC ve Spojených státech?

Na začátek jedno upozornění: Vzhledem k pseudonymní povaze sítě bitcoin nelze jednoznačně určit, kolik vlastně uživatelů bitcoinu existuje.

V důsledku toho můžeme toto číslo pouze odhadovat, a to na základě několika údajů, včetně počtu vytvořených peněženek, počtu aktivních peněženek, počtu uživatelů v předních bitcoinových společnostech a výzkumů třetích stran, které k odhadu použily podobné metodiky.

Podívejme se tedy, co čísla vypovídají o uživatelích bitcoinu v USA.

Výzkumná společnost Business Insider Intelligence odhaduje, že do konce roku 2022 bude bitcoiny vlastnit více než 25 milionů lidí, což představuje 16,7% nárůst oproti loňskému roku.

Naopak průzkum, který v roce 2021 provedla newyorská společnost Digital Investment Group, zjistil, že bitcoin vlastní zhruba 22 % dospělé populace USA, tedy 46 milionů Američanů. Odpovědi byly získány od 1 050 účastníků s ročním příjmem nad 50 000 USD .

A pak tu máme další zajímavý výzkum a vývoj Zpráva americké kryptoměnové burzy Gemini z roku 2021 (provedená na vzorku 3 000 osob) odhadovala, že kryptoměny v USA vlastní pouze 21,2 milionu lidí. Ve stejné zprávě vydané v roce 2022 se pak již uvádí, že kryptoměny vlastní každý pátý člověk v USA, což znamená 20 % ze současné populace USA, která činí 332 403 650 osob. To znamená 66 480 730 lidí vlastnících nějakou z kryptoměn.

Zpráva nespecifikuje, o jaké kryptoměny se jedná, ale lze důvodně očekávat, že nejméně 50 % z nich vlastní bitcoin, což je více než 33 milionů vlastníků bitcoinu. Velikost výzkumného vzorku pro zprávu Gemini Crypto 2022 je 2 300 dospělých osob.

Ze všech výše uvedených čísel se dá s celkem velkou mírou pravděpodobnosti usoudit, že výsledné číslo bude někde mezi.

Kolik lidí na světě používá Bitcoin?

On-chain data ukazují, že v současné době existuje více než jedna miliarda bitcoinových adres. Samozřejmě platí, že lidé mohou mít více než jednu adresu peněženky nebo mohou své bitcoiny uchovávat na centralizovaných burzách, takže je velmi obtížné odhadnout skutečný počet lidí, kteří na světě používají bitcoin.

Zajímavé je, že globální kryptografická burza Coinbase má celosvětově více než 100 milionů ověřených uživatelů, z nichž mnozí drží bitcoiny.

Kryptoanalytická společnost Intotheblock pak v květnu letošního roku oznámila, že počet adres, které drží bitcoin, překročil 40 milionů.

Každodenní využití BTC

Bitcoinová síť v současné době zpracovává přibližně 250 000 transakcí denně a počet aktivních adres se pohybuje denně kolem 1 000 000 adres.

Počet denních BTC transakcí
Počet denních BTC transakcí

Pokud se zaměříme na vyšší čísla, tak v prosinci 2020 dosáhl počet denních transakcí bitcoinu více než 330 000 a na začátku ledna 2021 pak až 400 000.

Kolik lidí bude používat Bitcoin v budoucnu?

Otázka za zlatého bludišťáka. Podle (pro mne až příliš optimistické) zprávy o stavu a velikosti trhu společnosti Crypto.com dosáhne počet majitelů kryptoměn na celém světě do konce roku 2022 jedné miliardy. V čele této skupiny budou pravděpodobně vlastníci bitcoinu.

Tato prognóza ovšem vznikla na začátku roku 2022 v době býčích nálad a tak je celkem pravděpodobné, že tohoto milníku nebude dosaženo. Každopádně všeobecná očekávání jsou, že trhy s kryptoměnami budou v budoucnu dál růst.

A jak by mohla vypadat budoucnost s bitcoinem? Aktuálně můžeme říci, že BTC se již úspěšně etabloval jako investiční aktivum pro všechny typy investorů. Rostoucí uplatnění bitcoinu jako platební vrstvy (poháněné především sítí Lightning Network) by mohlo této digitální měně pomoci stát se celosvětově používanou a uznávanou měnou. Díky tomu by se počet držitelů a uživatelů bitcoinu mohl v nadcházejícím desetiletí počítat v řádu miliard.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
11
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.