Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Letošní rok bude pro kryptoměny rozhodující

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Kryptografický průmysl čeká v roce 2022 rozhodující rok, prohlásil Stuart Alderoty, který působí jako hlavní poradce ve společnosti Ripple.

Proč je rok 2022 pro kryptoměny tak důležitý?

V rozsáhlém blogovém příspěvku z 18. března Alderoty poznamenal, že kryptoměny v posledních letech zaznamenaly obrovský růst, který se jen za rok 2021 zčtyřnásobil. To naznačuje, že se z kryptoměn stalo legitimní, transformující se odvětví a obrovský zájem a využívání ze strany veřejnosti je prostě nepopiratelný.

Tento důležitý spolupracovník společnosti Ripple dále tvrdí, že vzhledem k tomu, že rok 2022 byl označen za rok jasnějších regulací, je v sázce samotná budoucnost odvětví kryptoměn. V tomto roce se buď dočkáme toho, že se tvůrci politik a vedoucí představitelé odvětví dohodnou na spolupráci a přijdou s ucelenou legislativou, nebo se budeme i nadále potýkat s regulační nejistotou.

Alderoty dále poznamenal, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) jednoznačně “vytvořila nerovné podmínky, kdy si vybírá vítěze a poražené”. Regulátor (podle něj) například zvolil donucovací opatření namísto řádné tvorby pravidel pro kryptografický průmysl. Připomínám, že SEC dosti neslavně zahájila řízení proti společnosti Ripple a jejímu současnému a bývalému vedení na základě obvinění, že sedm let distribuovali kryptoměnu XRP v rámci obchodů, které úřad považoval za nezákonné a neregistrované obchody s cennými papíry.

Konkurence nespí

Zatímco SEC a další regulační orgány v USA nadále potlačují inovace (říká Alderoty), konkurenti v jiných zemích se intenzivně zabývají digitálními aktivy, okamžitými platbami na blockchainu či digitálními měnami centrálních bank (CBDC).

Alderoty samozřejmě chápe, že vytvoření komplexního regulačního rámce pro správu kryptoaktiv nebude snadné. Jedna věc však podle něj je jasná: pronásledovat inovátory neopodstatněnými žalobami nepomůže.

Hlavní poradce společnosti Ripple tak doufá, že regulační orgány v USA zaujmou ke kryptoaktivům konstruktivní přístup do konce letošního roku. Pokud se tak nestane, je tady velké nebezpečí, že Spojené státy předstihne jiná země, která se v roce 2023 stane lídrem revoluce digitálních aktiv.

Novinky z Austrálie

A za pravdu mu dává i vývoj posledních dní, kdy zajímavé zprávy dorazily z Austrálie. Navrhovaný legislativní balíček Digital Services Act (DSA) požaduje reformy v oblasti licencování kryptografického trhu, úschovy, decentralizovaných autonomních organizací (DAO), debankingu a také daní. Senátor Bragg ve svém vystoupení na konferenci uvedl, že od legislativy obsažené v zákoně očekává “ochranu [krypto]spotřebitelů před zlomyslnými provozovateli”.

Senátor Bragg nastínil čtyři hlavní pilíře, kterými se DSA řídí. Vysvětlil, že DSA bude technologicky neutrální, bude mít široké a flexibilní zásady, bude regulován ministrem (nikoli byrokratickou agenturou) a bude využívat vládní zdroje a personál. Podle jeho názoru takové vedení pomůže Austrálii ukázat, že je země připravena převzít větší roli v kryptografickém průmyslu.

Ukáže to, že Austrálie je otevřená podnikání a že věci jsou jasné a čisté.”

Michael Harris, vedoucí rozvoje australské krypto burzy Swyftx je pro to, aby vláda zavedla vyšší standardy pro domácí krypto průmysl a uvedl, že burzy se vyšších standardů nemusí obávat, protože “většina australských burz již bere svou povinnost péče o zákazníky velmi vážně”.

Harris dodal, že Austrálie by měla být lídrem vyspělého světa v oblasti regulace kryptoměn, a to kvůli vysoké míře jejich přijetí, což potvrzuje i průzkum agentury Finder, který zjistil, že v prosinci 2021 vlastnilo krypto 22,9 % dotázaných Australanů.

“Považujeme to za důležitý krok vpřed. Austrálie má jednu z největších měr přijetí kryptoměn ve vyspělém světě. Je pro nás naprosto logické, abychom v oblasti regulace zaujali vedoucí postavení.”

Mimochodem sám australský ministr financí Josh Frydenberg mluví o reformě platebního sektoru v zemi, která je nejvýznamnější za 25 let. Mnohé z návrhů vycházejí z doporučení uvedených v senátní zprávě o australském fintechovém odvětví, která byla vydána koncem loňského roku.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
2
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.