Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Je těžba bitcoinů opravdu tak špatná? Naopak, má potenciál zabránit klimatické katastrofě!

Publikováno

Rok 2022 změnil vše, co jsme si v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy a řízení (ESG) mysleli, že o Bitcoinu (BTC) víme. Mysleli jsme si, že má na životní prostředí negativní vliv. Nemohli jsme se ale mýlit víc. Ukázalo se, že těžba bitcoinů má potenciál zabránit globálnímu oteplování o 0,15 °C.

Bitcoin je jediná dostupná, praktická a škálovatelná technologie, pokud se jedná o boj s nejsmrtelnějším skleníkovým plynem roku 2022: metanem.

Metan je horší skleníkový plyn než CO2

Hned na úvod možná pro některé překvapivá zpráva. Nejvíce škodlivým skleníkovým plynem není oxid uhličitý, ale právě metan. Program OSN pro životní prostředí (UNEP) uvádí:

“Snížení množství metanu je nejsilnější pákou, kterou máme ke zpomalení klimatických změn v příštích 25 letech.”

Radiační účinnost metanu je 20x větší než radiační účinnost CO2, ale naštěstí metan zůstává v atmosféře jen devět až dvanáct let. To znamená, že pokud najdeme způsob, jak snížit emise metanu, dopad na klima se projeví téměř okamžitě.

U emisí metanu je velmi důležitá jedna věc. Metan ve formě zemního plynu, který se spaluje při zapálení plynového topení nebo kamen, je uhlíkově pozitivní, protože jeho spalováním se uvolňuje oxid uhličitý, který by jinak do atmosféry neunikl.

Spálení metanu, který by jinak unikl do atmosféry, je však uhlíkově negativní, protože oxid uhličitý, který při něm vzniká, je sice škodlivý, ale stále výrazně méně škodlivý než únik metanu do atmosféry. Pokud se nám podaří včas spálit dostatečné množství tohoto unikajícího metanu, možná se nám podaří zabránit klimatické katastrofě.

Bohužel ropný a plynárenský průmysl tento problém nevyřešil, protože stávající řešení, jako je “spalování” tohoto plynu, metan zcela nespálí. Mezinárodní energetická agentura odhaduje, že spalování plynu je účinné pouze z 92 %, což znamená, že 8 % veškerého spáleného metanu stále uniká do atmosféry. Těchto 8 % má obrovský dopad na klima.

Bitcoin a jeho vliv na životní prostředí

Síla Bitcoinu spočívá v tom, že se jedná o síť, nikoli o společnost. Na druhou stranu ale tato síla činí bitcoin zranitelným, protože nemá žádný koordinovaný způsob, jak kontrolovat mediální narativ, jako by to měla společnost. Toho využívají odpůrci Bitcoinu, kteří úspěšně ovládli narativ o Bitcoinu a životním prostředí.

Pojďme se nyní zamyslet nad tímto výrokem: “Solární panely spotřebují při své výrobě spoustu energie. Část této energie pochází z fosilních paliv, takže solární panely jsou špatné pro životní prostředí”.

Je pravda, že solární panely spotřebovávají při své výrobě mnoho energie, která je většinou dodávána z uhelných pecí. Nicméně závěr, že solární energie je špatná pro životní prostředí, je zjevně nesprávný, protože jsme se zabývali pouze energií, kterou využívá, nikoliv emisemi skleníkových plynů, kterým zabraňuje.

Abychom mohli objektivně posoudit dopad bitcoinu na životní prostředí, musíme bitcoin hodnotit stejným způsobem: vyčíslením skleníkových plynů, kterým těžba bitcoinu může reálně zabránit.

Daniel Batten, vědec, spisovatel, podnikatel, zakladatel generous.com či technologický investor se pustil do hledání této odpovědi a výpočtů. Odpověď je ohromující. Jen díky čistému spalování spalovaného plynu z ropných polí a skládek může Bitcoin snížit emise metanu o 23 %. Podle UNEP by snížení produkce metanu způsobeného lidskou činností o 45 % v tomto desetiletí zabránilo zvýšení globálního oteplení do roku 2040 o 0,3 °C, což jinými slovy znamená, že příspěvek těžby bitcoinů ke snížení klimatických změn může činit 0,15 °C globálního oteplení do roku 2040.

V současné době jsme již na úrovni 1,1 °C nad teplotami před začátkem průmyslové revoluce. To je pouze 0,4 °C od klíčového bodu zvratu 1,5 °C, na kterém se shodují světoví lídři a který by mohl znamenat nevratnou hranici. V tomto kontextu je 0,15 °C obrovská hodnota, která by mohla být doslova rozdílem mezi úspěchem a neúspěchem při vyhýbání se klimatické katastrofě. Těžaři bitcoinu si to uvědomují a růst využití metanu začíná připomínat tvar exponenciální funkce.

Zdroje metanu v atmosféře pocházející z lidské činnosti

  • ropný a plynárenský průmysl
  • skládky
  • živočišné výroby.

Z ropných polí se metan uvolňuje při těžbě zemního plynu. Protože ropná pole jsou obvykle mnoho kilometrů od plynovodu nebo elektrické sítě, neexistuje žádný ekonomický způsob, jak tento plyn využít, takže se obvykle bez užitku spaluje. Problém je, že spalování není stoprocentně účinné. Pouze 92 % spalovaného metanu se přemění na oxid uhličitý. Zbytek se dostane do atmosféry nespálený a je zodpovědný za 1,7 % emisí skleníkových plynů.

Ještě větším problémem jsou skládky. Většina skládek je opět příliš daleko od rozvodné sítě nebo plynovodu na to, aby mohly tento plyn využít, takže se opět jen spaluje. Jenže tady je situace ještě mnohem horší. Nedávná studie ukázala, že 70 % skládek v USA vypouští metan přímo do atmosféry.

Jak pomáhá těžba bitcoinů?

Likvidovat nebo využívat odpadní metan z ropného průmyslu nebo skládek je logisticky i ekonomicky velmi obtížné. Těžba bitcoinů je však díky svým jedinečným vlastnostem jedinou možností, která může okamžitě začít snižovat emise metanu z obou těchto míst.

V březnu 2022 přijaly americké regulační orgány zákon, který provozovatelům skládek ukládá, aby začali zachycovat jejich plyn. Tento systém zahrnuje kombinaci potrubí a systému spalování. Podle jednoho z nejmenovaných zdrojů však některé státy uvedly, že se tomuto rozhodnutí budou bránit. Instalace jednoho spalovacího komína by stála přibližně 1 milion dolarů. Navíc, i kdyby každá americká skládka začala do 10 let spalovat metan (což je nepravděpodobné), 8 % veškerého metanu by stále odcházelo do atmosféry nespáleno.

Namísto 1 milionu dolarů může provozovatel skládky z komína na spalování udělat aktivum a zároveň snížit emise metanu. V tomto scénáři je na místě instalována jednotka, která bezpečně odstraňuje toxické emise ze skládkového plynu před jeho spálením. Vzniklý metan se následně spálí. Generátor přemění tuto tepelnou energii na elektrickou energii, kterou využije mobilní jednotka pro těžbu bitcoinů na místě. Protože jednotky pro těžbu bitcoinů mohou pracovat přímo na místě, nepotřebují žádné plynové potrubí a mohou být zprovozněny během několika týdnů od podpisu smlouvy s provozovatelem skládky.

Společnost zabývající se těžbou bitcoinů si zajišťuje levnou elektřinu. Provozovatel skládky promění environmentální, regulační a ekonomický závazek (metan) v aktivum a vydělá peníze za KWh vyrobené elektřiny. A co je nejdůležitější, protože se tento plyn čistě spaluje, snižují se emise z každé skládky. Toto řešení lze snadno opakovat a rozšiřovat. Pro ropný a plynárenský průmysl je tento proces ještě jednodušší, protože není třeba provádět proces čištění toxického plynu před jeho spálením.

Dokud se technologie sběru (nebo sekvestrace metanu) nedostanou do praxe (což je ještě daleko), je spalování tohoto metanu na oxid uhličitý nejlepší možností jak se vyhnout ničivému dopadu metanu na klima, který uniká do atmosféry.

Vzhledem k tomu, že těžba bitcoinů vyžaduje pouze připojení k internetu, nikoliv budování plynovodů za miliony dolarů na kilometr, je to v současné době jediná technologie, která může spalovat tento zbytečný metan způsobem, který se může rozšířit dostatečně rychle, a pomoci tak splnit naléhavé cíle v oblasti snižování emisí metanu.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.