Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Jak vrátit kryptoměnovému průmyslu ztracenou důvěru?

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Imploze FTX vedla ke ztrátám v řádu miliard dolarů a má také důležité dlouhodobé důsledky. Tím nejhorším je asi ztráta důvěry veřejnosti v kryptografický průmysl. V reakci na to se podnikatelé i ostatní musí ptát, jak k tomu došlo a co můžeme udělat, aby se to neopakovalo.

Zajímavý článek zveřejnil Alex Tapscott. Alex je spoluautorem bestselleru Blockchain Revolution, spoluzakladatelem The Blockchain Research Institute a výkonným ředitelem The Ninepoint Digital Asset Group.

Právní rámec

Potřebujeme právní rámec, který dokáže chránit uživatele a zároveň podporovat inovace. Tvůrci politik a vedoucí představitelé odvětví mohou společně přijít s něčím podobným telekomunikačnímu zákonu z roku 1996, který vytvořil podmínky pro zodpovědný rozvoj inovací.

Jakákoli nová pravidla musí rozlišovat mezi technologií a společnostmi, které na jejím základě vytvářejí služby. Vezměte si příklad z internetu: neregulujeme síťový čas ani hypertextové přenosové protokoly (tzv. web). Přesto se snažíme regulovat platformy, jako je PayPal, poskytovatele internetových služeb, a další firemní subjekty, jako je Amazon, které tyto protokoly používají.

V případě katastrof, jako je FTX, musí tvůrci politik pochopit, že klíčovým problémem není decentralizace, ale přílišná centralizace v kryptoměnových korporátních zprostředkovatelích, kteří před veřejností skrývají důležité informace, včetně finančního zdraví.

Technologie blockchain je převratná

Nezapomínejme, co dělá technologii blockchain tak převratnou, a zaměřme své úsilí na vytváření produktů a řešení, která využívají její silné stránky – umožňuje komukoli a kdekoli přesouvat, ukládat a spravovat své bohatství a majetek peer to peer.

Podpořme podnikatele, kteří se snaží vybudovat lepší web a inkluzivnější finanční systém pro všechny. Blockchainy jsou prvním digitálním médiem pro hodnotu, stejně jako byl internet prvním digitálním médiem pro informace. Naše digitální ekonomika potřebuje digitální nativní třídu aktiv pro platby, spoření a další finanční nástroje.

Další vlna podnikatelů v této oblasti by se měla zaměřit na vytváření jednoduchých, přístupných aplikací Web3, které osloví široké vrstvy obyvatel a budou řešit více reálných problémů. Je třeba, vytvářet produkty, které běžní lidé chtějí, potřebují a kterým rozumí.

Buďme realističtí

Nenechcme se ošálit slovy ředitelů centralizovaných společností. Realita je taková, že middleware jako FTX opravdu nemusí dominovat kryptoměnovému odvětví. Koneckonců to, co dělá Web3 tak zajímavým, je fakt, že je bez oprávnění a decentralizovaný, což znamená, že kdokoli a kdekoli může vlastnit digitální aktiva, spravovat je peer to peer a mít vliv na jejich správu.

Bitcoin byl první, kdo toto umožnil, a aplikace Ethereum a DeFi napomohly dalšímu rozšíření. Ke cti zkrachovalé FTX můžeme přiznat, že burza nabízela skvělé uživatelské rozhraní. Co naopak chybělo, byla větší míra transparentnosti, lepší řízení rizik a silnější správa. Společnosti jako FTX sloužily a mohou i nadále sloužit jako důležité “vstupní rampy” do této třídy aktiv a širšího světa Web3. Tyto rampy ale nesmí definovat odvětví.

Podpora Web3

Je třeba podporovat podniky, které chtějí stavět své projekty ve Web3 pomocí veřejných blockchainů. Mnoho velkých společností strávilo roky “hraním si” s vybranými blockchainy a dalšími uzavřenými systémy.

Nyní pro ně třeba vybudovat další rampy, aby mohly tuto veřejnou infrastrukturu využívat pro reálné komerční aplikace. NFT jsou dobrým začátkem, protože mohou “postrčit” velkou firmu na Web3 a otevřít dveře dalším inovacím. Nejen uživatelé a vývojáři Web3 budou mít prospěch z dalších firemních inovací v této oblasti. Těžit z toho budou i investoři: koneckonců, pokud tuto technologii používají stovky firem, budou pravděpodobně potřebovat vlastnit také základní aktiva, aby mohly provozovat uzel, platit poplatky atd.

Self-custody a důvěryhodní partneři

Zatímco pro někoho je pojem self-sustody výhodou, pro jiné je významnou překážkou pro přijetí Web3. To znamená, že uživatelé stále potřebují důvěryhodné poskytovatele služeb v této oblasti. Technologické nástroje Web3 nejsou intuitivní pro každého a mnoho uživatelů má oprávněné obavy, pokud jde o držení vlastních aktiv.

Více času či zdrojů by mělo být vynaloženo na zlepšení použitelnosti plně samosprávných, decentralizovaných nástrojů pro správu digitálních aktiv. Přestože inovátoři Web3 vytvářejí dostupnější nástroje, tak zejména jednotlivci a podniky budou stále potřebovat důvěryhodné zprostředkovatele a partnery. Je třeba podporovat dobré účastníky kryptoměnového průmyslu prostřednictvím průmyslových standardů, jako jsou požadavky na prokázání rezerv, rozumné regulace a společenský konsenzus a spolupráce.

Závěrem

Web3 měl učinit zprostředkovatele “příliš velké na to, aby padli” irelevantními. S FTX jsme dostali přesně to, co se tvůrce Bitcoinu Satoshi Nakamoto snažil odstranit: centralizovanou organizaci, která využívala svého vlivu k podstupování nadměrných rizik na volně regulovaném trhu. Nakonec na to nejvíce doplatil maloobchod.

Z této krize je třeba se poučit a vytvářet hlavně bezpečné, jednoduché a decentralizované nástroje na otevřených protokolech. Důležitá je také regulace centrálně řízených finančních zprostředkovatelů bez ohledu na to, jakou technologii používají.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.