Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Inflace v USA na novém 40letém maximu, Michael Saylor chválí bitcoin

Publikováno

Inflace v USA je nejvyšší za několik posledních desítek let a Bitcoin (BTC) se tak stává mnohem atraktivnějším.

Michael Saylor, zakladatel společnosti MicroStrategy, která se zabývá podnikovým softwarem, zůstává i nadále jedním z nejhlasitějších evangelistů primární kryptoměny. V minulosti již nesčetněkrát vyzdvihl výhody bitcoinu, který je podle něj nejlepší investicí.

Nyní se tento dlouholetý bitcoinový maximalista opět vyslovil ve prospěch této kryptoměny poté, co inflace ve Spojených státech vystoupala na čerstvé čtyřicetileté maximum.

Saylorova chvála bitcoinu

Nejnovější zpráva, kterou včera zveřejnilo americké ministerstvo práce, odhalila, že index spotřebitelských cen (CPI), což je široce sledovaný ukazatel inflace, v červnu vzrostl o 1,3 %. To znamená, že dvanáctiměsíční změna dosáhla nového čtyřicetiletého maxima 9,1 %. To je o 0,3 % více, než trhy očekávaly.

Po zveřejnění údajů o inflaci se Michael Saylor podělil o svůj názor na skutečnou hodnotu bitcoinu. Saylor poznamenal, že hlavní světové rezervní měny, jako je australský dolar, britská libra šterlinků, euro či japonský jen, již vůči americkému dolaru rychle oslabují, ale již brzy si lidé uvědomí, že jeden bitcoin odpovídá přesně jednomu bitcoinu.

Jinými slovy Saylor naznačuje, že nespojuje kurz bitcoinu s fiat měnami. A navzdory medvědímu makroekonomickému pozadí, které vyvíjí tlak na bitcoinové trhy, zůstává jeho reálná hodnota i nadále nedotčena.

Inflace v USA a kroky Fedu

Včera zveřejněná zpráva o inflaci znamená, že Federální rezervní systém (Fed) bude pravděpodobně, ve snaze snížit nabídku amerických dolarů v oběhu, pokračovat v agresivním zvyšování úrokových sazeb. Teoreticky by to mělo snížit spotřebitelskou poptávku po zboží a službách a zkrotit rozbujelou inflaci.

Bitcoin zaznamenal dramatickou rally, když americká centrální banka a další banky po celém světě během pandemie přistoupily k tisku peněz. V té době se často objevoval narativ, že referenční kryptoměna bude fungovat jako pojistka proti inflaci, protože aktivum má omezenou nabídku 21 milionů mincí. Odborníci z oboru tvrdili, že BTC bude fungovat jako zlato a ochrání investory před prudkým růstem cen.

Nyní, když se Fed zavázal ke zvýšení sazeb, aby zkrotil nejvyšší inflaci zaznamenanou od 80. let minulého století, jsou kryptoměny v poměrně obtížně situaci. Po zveřejnění zprávy bitcoin ve středu klesl až na 18 912 dolarů, ale podařilo se mu vyšplhat zpět a aktuálně se obchoduje kolem 20 591 USD. Mimochodem papírová (a tady zdůrazňuji slovo nerealizovaná) ztráta držby BTC společnosti MicroStrategy přesáhla již výrazným způsobem 1 miliardu dolarů. Firma v současnosti vlastní celkem 129 699 bitcoinů. Průměrná nákupní cena jedné mince je zhruba 30 700 $.

Mimochodem v jednom z nedávných rozhovorů pro CNBC se moderátor Saylora ptal, jestli uvažují o koupi dalších bitcoinů. Odpověď byla zcela jasná:

“Ano. Pokud je váš časový horizont jeden měsíc, pak Bitcoin vypadá jako volatilní rizikové aktivum. Ale pokud je váš časový horizont deset let, vypadá to jako riziko spojené s uchováním hodnoty.”

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.