Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Drobní investoři znají krypto lépe než akcie nebo dluhopisy

Publikováno

Kryptoměny jsou mezi retailovými investory in. Podle průzkumu WEF (Světové ekonomické fórum) jim rozumí více drobných investorů než akciím a dluhopisům. Přibližně 29 % z nich uvedlo, že kryptoměnám nerozumí, zatímco až 40 % uvedlo, že neví, jak fungují akcie a dluhopisy. Průzkum také odhalil rostoucí generační rozdíly, přičemž 70 % retailových investorů je v současnosti mladších 45 let.

Drobní investoři se o kryptoměny zajímají

Podle výsledků již zmiňované studie jsou pro retailové investory tradičnější finanční produkty (jako jsou akcie a dluhopisy) “hloupější”, než právě kryptoměny.

Zatímco 29 % investorů uvedlo, že kryptoměnám nerozumí, tak o akciích a dluhopisech to samé tvrdí téměř 40 %. Průzkumu financovaného ze soukromých zdrojů, který byl proveden ve spolupráci se společnostmi BNY Mellon a Accenture, se zúčastnilo více než 9 000 osob v devíti zemích.

Odhalil rostoucí generační rozdíly, neboť 70 % retailových investorů je v současnosti mladších 45 let. Ačkoli většina z nich uvedla, že se snaží vybudovat dlouhodobé bohatství, dalších 40 % dotázaných ještě neinvestovalo, neboť nevěděli, jak na to, nebo jim to připadalo příliš nepřehledné. Vedoucí oddělení investic WEF Meagan Andrewsová k výsledkům průzkumu uvedla:

“Vzhledem k tomu, že v posledních několika letech výrazně vzrostlo celosvětové přijetí a objemy obchodů s kryptoměnami, je kolem nich hodně rozruchu, což pravděpodobně ovlivňuje povědomí investorů o těchto produktech … Menší pokrytí tradičnějších produktů, jako jsou akcie a dluhopisy, může mít na povědomí i opačný vliv.”

Podle zprávy společnosti VandaTrack to byl právě návrat drobných investorů, který způsobil, že akcie související s kryptoměnami v poslední době zaznamenaly příliv téměř 1 miliardy amerických dolarů. Minulý měsíc patřily společnosti Marathon Digital Holdings, Coinbase Global a Riot Blockchain k nejčastěji nakupovaným aktivům.

NYSE FactSet Global Blockchain Technologies Index byl na cestě k největšímu měsíčnímu zisku od února 2021, zatímco Bloomberg Galaxy Crypto Index, který sleduje největší digitální aktiva včetně Bitcoinu, vzrostl od začátku roku o přibližně 35 %. A pro dokreslení situace se sluší říci, že polovina z 20 nejvýkonnějších amerických burzovně obchodovaných fondů (ETF) od konce června souvisela s kryptoměnami. Jak podotkl, Ed Moya, hlavní analytik trhu ve společnosti Oanda Corp, síla drobných obchodníků je tady jasně vidět.

Za první pololetí bylo během fundraisingu do kryptoměn vybráno 30 miliard dolarů

Velmi zajímavá (a dosti optimistická) je i další zpráva. Společnost Messari v ní uvádí, že navzdory pokračujícímu propadu trhu se v krypto sektoru podařilo získat již 30,3 miliardy dolarů, což překonává celoroční fundraising v roce 2021.

Více než třetina z celkového objemu získaných prostředků směřovala do sektoru CeFi, kde bylo financováno 10,2 mld. dolarů. Vysoké objemy investic zaznamenal také sektor infrastruktury a NFT. Pro mne celkem zarážejí je fakt, že investice do DeFi zřejmě zaostaly, když v daném období získaly pouze 1,8 miliardy dolarů.

Většina investic do CeFi směřovala do kryptografických burz, které získaly celkem 3,2 miliardy dolarů. Na druhém místě se téměř shodně umístily platební služby, tvůrci trhu a podniky zabývající se spořicími a bankovními účty.

V sektoru Web3 a NFT, který v pololetí získal 8,6 miliardy dolarů, získaly lví podíl investic NFT související s hrami, které získaly více než čtyřikrát více prostředků než jakákoli jiná oblast NFT.

Mezi aktuálně populární kryptohry založené na NFT patří Axie Infinity, Aavegotchi, CryptoKitties, Galaxy Fight Club a Gods Unchained.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
3
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.