Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Co když salvadorský experiment s bitcoiny uspěje? Je to to, čeho se MMF skutečně obává?

Publikováno

Vedení Mezinárodního měnového fondu (MMF) požádalo 25. ledna Salvador, aby “zúžil působnost” svého zákona o bitcoinech tím, že “odstraní status bitcoinu jako zákonného platidla”. Podle vyjádření MMF totiž:

Přijetí kryptoměny, jak to středoamerická země učinila, s sebou nese velká rizika pro finanční a tržní integritu, finanční stabilitu a ochranu spotřebitelů.

Proč MMF požádal Salvador, aby svůj experiment s kryptoměnou fakticky ukončil?

Tato malá země, nacházející se na 104. místě na světě dle žebříčku hrubého domácího produktu (HDP), nepředstavuje pro bilanci mezinárodní banky žádnou hrozbu. Navíc 70 % obyvatel Salvadoru nemá ani bankovní účet a pětina jeho HDP pochází z remitencí ze Spojených států. Je proto více než pravděpodobné, že by Salvador mohl z používání bitcoinu (BTC) profitovat.

Na druhou stranu je to teprve půl roku, co Salvador (jako první stát na světě) prohlásil bitcoin za zákonné platidlo. Uběhlo tedy opravdu času na to, aby se z toho daly vyvodit nějaké užitečné závěry?

Jak uvedl Gavin Brown, docent finančních technologií na univerzitě v Liveropoolu, jedním z cílů MMF je “zajistit stabilitu směnných kurzů.” Bitcoin a kryptoměny obecně vykazují extrémní volatilitu, což je patrné z nedávného 50% poklesu z listopadových rekordních cen.

To jasně dává MMF mandát k tomu, aby byl vůči volatilním měnovým alternativám, jako je Bitcoin, přinejlepším obezřetný.”

Další motivy

To však ani zdaleka nemusí být celý příběh.

Materiální dopad takového národa, který se otáčí směrem k bitcoinu, není sám o sobě velký problém. není velký problém. Důležitý je totiž signál, který to vysílá ostatním národům, pokud by se to Salvadoru úspěšně podařilo.”

Pro lepší pochopení důležitosti tohoto kroku, je třeba si uvědomit, že více než 65 zemí v současné době váže své měny na americký dolar, poznamenal Brown. To spolu s dolarizací ropy a silou americké ekonomiky zajistilo dolaru jasný primát. Bitcoin a potažmo Salvador zatím nepředstavují přímou hrozbu. Důležité je to slovíčko ‘zatím’, neboť Bitcoin a Salvador mohou v konečném důsledku zamotat hlavu i dalším zemím.

Nelze se tedy moc divit, že MMF se snaží zakročit a požádal Salvador, aby svůj experiment s legálním platidlem zavrhla. David Tawil, prezident a spoluzakladatel společnosti ProChain Capital se nechal slyšet, že jej vůbec nepřekvapilo, když MMF tuto žádost vůči Salvadoru vznesl.

Jako světový věřitel poslední instance pro suverénní státy se MMF snaží mít méně (nikoli více dlužníků). Je možné, že pokud se bitcoin stane silnou světovou rezervní měnou, bude MMF považován za mnohem méně efektivní a potřebný.”

Průkopník nebo odpadlík?

Možná ale MMF ví, o čem mluví. Co když se velkolepý experiment země stane nakonec jen obřím přešlapem? I na toto téma se Tawil vyjádřil následujícími slovy:

Salvadorský experiment se příliš nepovedl. Objevily se technické problémy a nepomohl ani nedávný pokles tržní ceny bitcoinu. Salvador není dítětem silné a prosperující ekonomiky. Takže nikdy nebylo pravděpodobné, že by za Salvadorem stála dlouhá řada následovníků.”

A v podobném duchu se vyjádřil také John Hawkins, vedoucí lektor Canberra School of Politics, Economics and Society na University of Canberra, který nevidí žádný důkaz, že by přijetí bitcoinu bylo úspěšné a že by příkladu Salvadoru následovalo mnoho zemí, pokud vůbec nějaké.

Jednou z možných výjimek by ovšem mohly být země, kde hyperinflace vedla ke ztrátě důvěry v národní měnu, jako je Venezuela, dodal Hawkins, ale i tam by prý dolarizace nebo měnová rada byla lepší volbou než přijetí bitcoinu. Navíc podle profesorových slov od září, kdy se BTC stal zákonným platidlem, nedošlo v Salvadoru ani k nárůstu zahraničních investic, jak sliboval prezident Bukele.

84% míra přijetí?

Na druhou stranu zpráva společnosti Ark Investment Management vydaná koncem ledna vyčíslila, že přijetí kryptoměn v zemi prudce vzrostlo. Odhaduje, že salvadorskou bitcoinovou peněženku Chivo používá 3,8 milionu lidí, což naznačuje 84% adopci mezi oprávněnými občany. Ve zprávě se uvádí, že bitcoinovou peněženku má nyní více lidí než tradiční bankovní účty (1,9 milionu).

I na to má ovšem Hawkins odpověď

Není překvapivé, že spousta lidí chtěla peněženku Chivo, protože v ní bylo zdarma 30 dolarů. Zprávy naznačují, že mnoho lidí si těch 30 dolarů prostě vybralo a od té doby peněženku nepoužívají.”

Společnost Ark Investment také uvedla, že od října 2021 Chivo denně vypořádává převody ve výši 2 milionů dolarů. Národní hra s bitcoiny tak poskytla svým občanům nebývalé finanční příležitosti, uvedla generální ředitelka společnosti Ark Cathie Woodová.

Hawkins také zmínil fakt, že Salvador se snažil získat od MMF půjčku, ale svým riskantním chováním a nerespektováním expertizy MMF si získání půjčky od Mezinárodního Měnového Fondu jen ztěžuje.

Skryté motivy a vlastní cíle?

A jak se vám představa, že MMF sleduje vlastní skryté cíle a že je prostě nepřátelský vůči kryptoměnám, protože ohrožují americký dolar (nebo zavedený globální bankovní systém)?

S tím naprosto souhlasím,” řekl Tawil. “Myslím si, že MMF je zištná agentura a je pravděpodobně stejně zkorumpovaná jako jiné celosvětové řídící orgány, například Mezinárodní olympijský výbor.

To Hawkins byl jiného názoru:

Nemyslím si, že MMF je motivován ochranou bank. Jde jim o blaho lidí v Salvadoru a také chtějí, aby Salvador byl schopen splácet půjčky od MMF.”

A co načasování zprávy MMF, proč byla zveřejněna právě teď? Fond byl k salvadorskému experimentu s BTC kritický od samého počátku, ale současný pokles ceny bitcoinu umožňuje MMF říct tu tolikrát otřepanou větu: My jsme vám to říkali!

Požadavky MMF vůči Salvadoru ohledně bitcoinu “ukazují, že tato instituce stojí na špatné straně historie,” prohlásil v e-mailové tiskové zprávě generální ředitel společnosti deVere Nigel Green.

“MMF žádá průkopnický suverénní národ, aby upustil od finanční politiky zaměřené na budoucnost, která se jej snaží vyvést z finanční nestability a závislosti na měně jiné země.”

Neměli bychom také zapomínat, že MMF sídlí ve Washingtonu, že Spojené státy jsou zakládajícím členem a že USA jsou také největším přispěvatelem do této mezinárodní instituce, která má 190 členských zemí. Osudy a zájmy MMF a USA jsou tedy s velkou mírou pravděpodobnosti propojeny.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
11
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.