Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Co hledat za posledním pádem ceny BTC?

Radek Dintar
Jméno Příjmení
Popisek autora
Informace o autorovi článku
Publikováno

Cena bitcoinu v uplynulém týdnu padala volným pádem a ztratila při tom více než 16 %. Od 5. května ztratila ze své dolarové hodnoty již šest tisíc dolarů. Nikoho asi nepřekvapí, že i mnoho dalších kryptoměn následovalo příkladu BTC, což vedlo k obrovskému záseku do celkové tržní kapitalizace kryptoměn ve výši 300 miliard dolarů.

Extrémně zajímavá je též skutečnost, že Bitcoin uzavřel šest po sobě jdoucích týdnů obchodování v červených číslech, což se nestalo už 8 let.

BTC-USD na weekly grafu
BTC-USD na weekly grafu Zdroj: tradingview.com

S ohledem na to se pojďme blíže podívat na některé možné důvody takto velkého poklesu.

Globální makroekonomická nejistota

Rok 2022 zatím vypadá jako rok silné tržní volatility, kdy mnohá rozhodnutí učiněná v minulosti přinesou následky (v dobrém i zlém). Příkladem může být pandemie COVID-19, kdy mnoho vlád stimulovalo své ekonomiky, které se potýkaly s problémy, prostřednictvím četných pobídkových balíčků. Tím vzniklo něco, co mnozí označovali za cyklus nekonečného tištění peněz, jehož výsledkem byla nebetyčná míra inflace.

Ačkoli čísla za duben ještě nejsou k dispozici, minulý měsíc americká vládní agentura pro statistiku práce (Bureau of Labor Statistics – BLS) oznámila, že hodnota indexu spotřebitelských cen dosáhla 8,5 %, čímž opět překonala další 40leté maximum.

V boji proti rostoucí inflaci začal Federální rezervní systém zvyšovat úrokové sazby, přičemž poslední zvýšení činilo 0,5 %.

Celková nejistota způsobená rostoucí inflací si vybrala svou daň jak na retailových investorech, tak na investorech z Wall Street, neboť trhy v průběhu posledních týdnů průběžně krvácely, přičemž intenzita se rapidně zvýšila až v posledních několika dnech. Například index S&P 500 se od 5. května propadl o více než 4 %, Dow Jones Industrial Average (DJI) o téměř 6 % a NDX o 6,2 %.

Kryptoměny jsou sice odlišné svým charakterem, ale zůstávají ve výrazné korelaci s tradičními akciovými trhy a jsou široce vnímány jako rizikové aktivum. V dobách turbulencí bývají likvidovány jako první. To by mohl být důvod tak bouřlivé cenová akce v poslední době.

Příliv na burzu prudce roste, velcí hráči prodávají

Údaje společnosti Glassnode ukazují, že objem přílivu BTC na burzy upravený o 7denní klouzavý průměr dnes dosáhl 3měsíčního maxima ve výši 1 755,021 BTC.

To obvykle naznačuje, že velryby prodávají své mince a opouštějí trh a lze to interpretovat jako přípravu na delší pokles.

Podporuje to i zpráva dalšího analytického zdroje – CryptoQuant. Podle dnešní aktualizace velcí hráči a velryby, kteří poslali na burzy 10 až 10 tisíc BTC, distribuují více než drobní investoři a chovají se “nervózněji než retail.”

Analytici dospěli k závěru, že to může být důsledek toho, že větší hráči rozpouštějí pozice související s kryptoměnami, aby si zajistili své pozice v akciích.

Společnost Glassnode také odhalila, že během nárůstu mezi 4. a 5. květnem přibyl na trhu “open interest” v hodnotě více než 26,5 tisíce BTC”, ale téměř vše (přibližně 25 tisíc BTC) bylo během následného výprodeje zase uzavřeno.

Technické indikátory

Ani technické ukazatele nejsou pro BTC nijak zvlášť pozitivní. Jak jsme si již řekli na začátku, primární kryptoměny uzavřela šest po sobě jdoucích týdnů v červených číslech a i ten sedmý otevřela rovněž poklesem. To je situace, jakou trh nezažil už 8 let a svědčí to o tom, že investoři ze svých pozic vystupují.

Další metrikou, kterou je třeba zvážit, je Fees to Reward Ratio. Data ukazují, že od předchozího historického maxima tento poměr výrazně poklesl – podle analytiků je to známka blížícího se medvědího trhu.

Zdroj: CryptoQuant
Bitcoin: Fees to Reward Ratio
Bitcoin: Fees to Reward Ratio

Počet adres ve ztrátě (upravený o 7denní klouzavý průměr) také dosáhl 2letého maxima.

Je důležité zmínit, že zóna kolem 37 000 dolarů byla silným supportem, kde mnoho investorů poskytovalo dostatek likvidity, ale ta je nyní pryč a kupující se možná začínají dívat na oblast 30 000 dolarů.

Závěrem

Kombinace všech výše uvedených skutečností přivedla kryptoměnový trh do stavu extrémního strachu. Naposledy jsme takto negativní sentiment viděli 25. ledna. Osobně jsem velmi zvědav, jak se bude situace vyvíjet v dalších dnech a pokud bych si měl tipnout (a neberte to jako žádné investiční doporučení), reakci trhu očekávám někde v pásmu 30 000 – 33 000 USD.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
14
2

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.