Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Cena bitcoinu nad 42 000 dolarů, je snad důvodem nečekaného růstu únik tiskové zprávy prezidena Bidena?

Publikováno

Cena bitcoinu v dnešní ranní obchodní seanci v Evropě prudce vzrostla. Primární kryptoměna vyskočila nad 41 tisíc dolarů na základě uniklé tiskové zprávy obsahující informace o očekávaném administrativním nařízení prezidenta Bidena, ve kterém se věnuje kryptoměnám

“Omylem” zveřejněná zpráva?

Agentura BNN Bloomberg dnes přinesla zprávu, že na internetových stránkách ministerstva financí (The Treasury Department) byla omylem zveřejněna tisková zpráva. Prohlášení bylo rychle odstraněno a mluvčí ministerstva se k celé záležitosti odmítl vyjádřit. V uniklém dokumentu se každopádně uvádí, že:

Historické nařízení prezidenta Bidena vyzývá ke koordinovanému a komplexnímu přístupu k politice v oblasti digitálních aktiv. Tento přístup tak podpoří odpovědné inovace, které by mohly přinést značné výhody pro národ, spotřebitele a podniky.

Příkaz vyvolal nákupní šílenství, protože většina býků jej považuje za jednu z velkých pozitivních věcí, na které čekali. V době psaní tohoto článku vzrostl Bitcoin o 8,56 % a překonal hranici 42 000 USD, Ethereum vzrostlo o 7,20 % a obchoduje se za 2 764 USD. Mezi deseti největšími kryptoměnami podle tržní kapitalizace zaznamenala největší zisky Terra, které vyrostla o 19,74 %, těsně následovaná kryptoměnami Avalanche a Solana, které vzrostly o 7,42 %, resp. 5,24 %.

Celosvětová tržní kapitalizace kryptoměn se za posledních 24 hodin (od pondělního zveřejnění zprávy) rovněž zvýšila o 6,1 % a v době psaní článku dosahovala cca 1,9 bilionu dolarů.

Prezidentský výkonný příkaz by měl rovněž při přípravě příslušných právních předpisů vyžadovat zpětnou vazbu od uživatelů, kteří se kryptoměnami zabývají. Americká ministryně financí Janet Yellenová se měla v dokumentu vyjádřit takto:

Při této důležité práci se budeme řídit názory skupin na ochranu spotřebitelů a investorů, účastníků trhu a dalších předních odborníků. Ministerstvo financí bude pracovat na podpoře spravedlivějšího, inkluzivnějšího a efektivnějšího finančního systému a zároveň naváže na naši pokračující práci v boji proti nezákonnému financování a na prevenci rizik pro finanční stabilitu a národní bezpečnost.

Často zmiňovaná vysoká volatilita a rizika digitálních aktiv jsou pro úřady hlavní otázkou. Yellenová ve svém prohlášení naznačuje, jak se v tomto chystá postupovat:

Podle nařízení bude ministerstvo financí spolupracovat s kolegy z různých úřadů na vypracování zprávy o budoucnosti peněz a platebních systémů. Rovněž svoláme Radu pro dohled nad finanční stabilitou, aby zhodnotila potenciální rizika digitálních aktiv pro finanční stabilitu a posoudila, zda jsou zavedena vhodná ochranná opatření

Navrhla také mezinárodní partnerství pro regulaci přeshraničního rozměru digitálních aktiv, což je důležité a mnohými požadováno, neboť v současné době jsou kryptoměny v různých částech světa z velké části neregulované.

Obrovské likvidace

V návaznosti na tento vzestup jsme na trhu zaznamenali během 24 hodin likvidace v hodnotě 193 milionu dolarů (drtivá většina byla pochopitelně short), přičemž podle údajů společnosti Coinglass 45 902 obchodníků raději na dobu neurčitou uzavřelo své pozice.

Zdroj: CoinGlass
Likvidace na burzách
Likvidace na burzách

Jak vyplývá z dostupných dat, největší objem zlikvidovaných prostředků proběhl na burze OKEx. Největší podíl zlikvidovaných pozic činily pozice na BTC následované Ethereem. Ačkoli objem likvidací je relativně vysoký, je stále daleko za rekordem z 21. ledna, kdy byly během 24 hodin na trhu zlikvidovány dlouhé pozice v objemu téměř 1 miliardy dolarů.

Je důležité upozornit, že primární kryptoměna tak prorazila 50denní exponenciální klouzavý průměr a vstoupila do koridoru mezi 50 a 200denním EMA, což je mnohými chápáno jako první krok před další rally.

Konečně jasná pravidla?

Aktuálně na trhu panuje všeobecné očekávání, že Bidenův exekutivní příkaz pročistí vzduch kolem regulace digitálních aktiv a bude se zabývat otázkami bezpečnosti a dopadu kryptoměn na ekonomiku USA. Kromě toho se spekuluje, že řada federálních ministerstev a vládních agentur, včetně Rady pro dohled nad finanční stabilitou, ministerstva financí, agentur národní bezpečnosti a Federálního rezervního systému, obdrží příkazy, které je pověří, aby se ujaly nových úkolů zaměřených na prosazování celovládního přístupu ke kryptografickému ekosystému.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.