Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Býčí signál pro Bitcoin? Odliv BTC ze směnáren dramaticky vzrostl

Publikováno

Naznačují nám aktuální on-chain data nějakou zásadní změnu? Podle nich totiž odliv bitcoinů (BTC) z burz v poslední době prudce vzrostl. To je obecně považováno pro cenu kryptoměn za býčí znamení.

Odliv BTC z burz v posledních dnech dramaticky vzrostl

Jak upozornila ve svém příspěvku analytická společnosti CryptoQuant, investoři v poslední době stáhli z burz více než 60 tisíc BTC.

Relevantním ukazatelem je zde “all exchanges netflow”, který měří čisté množství Bitcoinů vstupujících (nebo naopak z nich vystupujících) do peněženek všech centralizovaných burz. Hodnota tohoto ukazatele se jednoduše vypočítá tak, že se vezme rozdíl mezi přílivy a odlivy.

Když je hodnota tohoto ukazatele větší než nula, znamená to, že na trhu jsme svědky většího přílivu. Takový trend, zejména pokud je dlouhodobý, může být pro cenu kryptoměny dosti medvědí, protože může být známkou dumpingu ze strany investorů.

Na druhou stranu záporné hodnoty netflow naopak naznačují, že investoři právě teď mince z burz vybírají. Tento druh trendu může naznačovat nákupní tlak na trhu, a tudíž by mohl být pro hodnotu BTC příznivý. Níže připojený graf ukazuje netflow trend všech bitcoinových burz za poslední měsíc:

Zdroj: CryptoQuant
BTC Netflow
BTC Netflow

Vzhledem k faktu, že cena primární kryptoměny se již mnoho měsíců potýká s těžkými problémy, mohla by tato čerstvá poptávka být pro BTC konstruktivní a pomoci jí alespoň dočasně zvrátit nepříznivou situaci.

Dělí nás jen pár dní od extrémní volatility?

Tuto otázku si položil známý pseudonymní kryptoměnový analytik Pentoshi, který krom jiného loni poměrně přesně odhadl konec býčího trhu s kryptoměnami. Podle něj je celkem pravděpodobné, že BTC dělí od extrémní volatility jen pár dní.

https://twitter.com/Pentosh1/status/1576238581646970881

“Velký pohyb v příštích několika dnech po v podstatě měsíčním pohybu do strany. Všude velmi podobný graf, velký objem napříč všemi burzami přichází mimo velký červnový výprodej. Jedná se o znatelný vzestup.”

Podle Pentoshiho přichází nárůst objemu obchodů s bitcoinem v době, kdy BTC testuje svou diagonální rezistenci, která jej drží v klesajícím trendu od listopadu 2021. Již minulý týden pak Pentoshi předpověděl, že Bitcoin by mohl vystoupat až na 28 000 USD, neboť je přesvědčen, že býci BTC jsou připraveni zažehnout úlevnou rally.

Oblíbený analytik se rovněž zabývá grafem dominance Bitcoinu (BTC.D). Ten nám říká, jak velký podíl na celkové kapitalizaci kryptotrhu má právě Bitcoin. Býčí dominance BTC pak naznačuje, že Bitcoin roste rychleji než ostatní kryptoaktiva. Mimochodem právě graf BTC.D se pohybuje na úrovni 41,28 %, což je velmi blízko úrovně proražení, kterou Pentoshi uvádí.

Cena BTC

Uplynulý týden prožil Bitcoin v relativní pohodě, když v úterý vystoupal na 12denní maximum 20 400 dolarů. Po pádu na 18 600 USD začal opět růst a po zbytek týdne se (krom jednoho krátkého výletu na sever) pohyboval poblíž ceny 19 100 USD, kde se cena nachází i nyní.

V době psaní tohoto článku se cena bitcoinu totiž pohybuje kolem 19 150 dolarů, což je za posledních sedm dní změna ani ne o půl procenta. Situaci by mohlo změnit dnešní zasedání americké Rady pro dohled nad finanční stabilitou, kterému bude předsedat ministryně financí Janet Yellenová.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
9
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.