Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Burzy během jediného týdne opustily bitcoiny v hodnotě 3 miliard dolarů

Publikováno

Zdá se, že stále více investorů se v důsledku problémů kryptoměnové burzy FTX rozhodlo nenechávat své bitcoiny na burzách a raději je posílají do vlastních peněženek.

Odliv kryptoměn z burz

Je to tak, investoři stahují prostředky z burz tempem, které nebylo zaznamenáno od dubna 2021. Za posledních sedm dní pak byly staženy bitcoiny v hodnotě téměř 3 miliard dolarů.

Čerstvé údaje analytické firmy Glassnode, která se zabývá analýzou on-chain dat, ukazují, že počet peněženek, na které byly z burz odeslány BTC, dosáhl 9. listopadu téměř 90 000.

Lidé chtějí mít své bitcoiny pod kontrolou

V souvislosti s pokračujícími zmatky kolem bankrotu velké kryptoměnové burzy FTX se uživatelé burz začali více obávat o bezpečnost svých finančních prostředků.

Nejčastější radou je, které se jim z mnoha stran dostává, je doporučení převzít kontrolu nad svými kryptoaktivy a nenechávat je v peněženkách burz ji či jiných centralizovaných společností. Čísla na blockchainu naznačují, že velký počet hodlerů se v uplynulém týdnu rozhodl tyto rady vyslyšet a poslat si prostředky z burz na jimi kontrolované peněženky.

Počet vybírajících adres zaznamenal 9. listopadu obrovský nárůst, čímž překonal denní maxima z května i června tohoto roku, kdy cenová akce BTC naposledy zaznamenala výrazný tlak na pokles.

K 12. listopadu, poslednímu datu, pro které jsou údaje k dispozici, činil počet adres, na které bylo z burz přeposláno krypto stále více než 70 000. Vzniklou situaci velmi dobře ilustruje tento graf:

Zdroj: Glassnode.com
Pocet adres, na které byly vybrány kryptoměny z burz
Pocet adres, na které byly vybrány kryptoměny z burz

Z údajů společnosti Glassnode dále vyplývá, že průměrně bylo během posledního týdne každou hodinu odesláno krypto z burz na 3 000 adres.

Další graf, tentokrát od společnosti Coinglass, říká, že během týdne (do 13. listopadu) bylo z burz vybráno 177 000 BTC, což je při dnešní ceně (vyjádřeno v amerických dolarech) hodnota kolem 3 miliard dolarů.

Zdroj: Coinglass.com
BTC zůstatky na burzách
BTC zůstatky na burzách

Senior analytik společnosti Glassnode Checkmate nicméně zmínil zejména tři burzy, u kterých se podle jeho slov počítají údaje o zůstatku bitcoinů “obzvláště podivné”. Jedná se o Huobi, Gate.io a Crypto.com.

V závěru vlákna věnovaného tomuto tématu poznamenal, že:

“Zůstatky na burze jsou nejlepším odhadem založeným na shlukování peněženek. Je pravděpodobnější, že jsou spíše dolní hranicí než nadhodnoceným odhadem. Tyto toky finančních prostředků mezi burzami zahrnují jak skutečné zákazníky + FTX/Alameda. Těžko se to odděluje.”

Co čekat v dalších dnech?

Při hledání odpovědí na otázku, jak může současný scénář dopadnout, Michaël van de Poppe, zakladatel a generální ředitel obchodní společnosti Eight, uvedl, že to nejhorší pravděpodobně ještě za námi bohužel není. Svých příznivcům na Twitteru vzkázal:

“Pravděpodobně budeme mít další problémy s burzami v nadcházejících týdnech, ale pravděpodobně zažijeme také spoustu nepodložených, poplašných zpráv. Zůstaňte v bezpečí, buďte klidní a nedělejte emotivní rozhodnutí. Jsme v těžké situaci, ale krypto z toho vyjde silnější.”

Velmi podobně situace vidí i pseudonymní analytik Dave the Wave, kterým svým více než 130 000 sledujícím řekl, že kryptoměnové trhy čelí obrovské ztrátě veřejné důvěryhodnosti poté, co burza FTX vyhlásila bankrot. Na druhou stranu jim ovšem hned připomněl, že Bitcoin již v minulosti přežil nespočet zlých zpráv a věří, že BTC zvládne i ten nejnepříznivější vývoj.

Krom jiného také upozorňuje na fakt, že na týdenním grafu se objevuje býčí divergence mezi cenou bitcoinu a indikátorem logaritmického klouzavého průměru (LMACD).

Býčí divergence naznačuje, že medvědi ztrácejí moc a že býci jsou připraveni trh opět ovládnout – býčí divergence často značí konec klesajícího trendu.

Krom výše uvedeného Dave the Wave také zdůrazňuje, že Bitcoin vlastně zůstal na svých akumulačních úrovních, a to i uprostřed katastrofy vyvolané krachem burzy FTX. Aktuálně se (v době psaní článku) BTC obchoduje za cca 16 570 dolarů.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.