Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoinová síť letos vypořádala transakce v ohromující hodnotě 12 bilionů dolarů

Publikováno

Bitcoinová síť v roce 2021 překonává a stanovuje nové rekordy. Od začátku roku do dnešního dne se pomocí ní vypořádaly transakce v hodnotě více než 12 bilionů dolarů. Údaje jako první zveřejnila společnost Coin Metrics a jako jeden z prvních za ně zareagoval generální ředitel společnosti 10T Holdings Dan Tapiero, který tento výkon přivítal jako důkaz hyperbitcoinizace.

Hyperbitcoinizace je termín používaný zastánci bitcoinu k popisu širokého přijetí BTC. Tapiero ji sice ještě nepovažuje za proběhlou, ale je přesvědčen, že k ní postupně dochází, jak bylo dobře vidět v roce 2021.

Hodnota vypořádaných transakcí na BTC síti
Hodnota vypořádaných transakcí na BTC síti

Tento rekord navazuje na předchozí rekord, kdy bitcoinová síť ustanovila nové historické maximum v denně vypořádaných transakcích. Tady se bavíme o sumě 31 miliard USD.

Rok 2021 byl skvělým rokem pro přijetí bitcoinu

Primární kryptoměna v letošním roce zaznamenala výrazný nárůst svého přijetí mezi drobnými investory, institucionálními investory a dokonce i vládami. Podle údajů BuyBitcoinWorldwide mají institucionální investoři včetně soukromých a veřejných společností, ETF a vlády Salvadoru v současné době na svých rozvahách bitcoiny v hodnotě téměř 70 milionů dolarů.

Lídrem zvyšujícího se zájmu je pak společnost MicroStrategy Michaela Saylora, která v současné době vlastní více než 121 000 Bitcoinů v hodnotě přibližně 6 miliard USD. To představuje přibližně 0,5 % z celkové nabídky bitcoinů.

Mezi země, které vlastní Bitcoin, pak patří Bulharsko, Ukrajina, Finsko, Gruzie a zejména Salvador. Tyto země dohromady drží (podle údajů poskytnutých společností BuyBitcoinWorldwide) přibližně 1,2 % BTC – tedy asi 263 000 bitcoinů. Tady je třeba připomenout středoamerickou zemi Salvador, ve které se stal letos bitcoin zákonným platidlem a je (zatím) jedinou zemí, která jej přidává do své měnové rezervy.

Bitcoinu se v letošním roce dostalo také masivního mediálního pokrytí, I když nutno přiznat, že ne všechny zprávy byly pouze pozitivní. Každopádně přispěly nemalou mírou k určitému zviditelnění nejen Bitcoinu, ale kryptoměn obecně. Do budoucna se pak dá očekávat, že Bitcoin bude i nadále růst a dojde k tolik vyhlížené hyperbitcoinizaci.

Zvýšené přijetí stálo za růstem ceny bitcoinu

V roce 2021 dosáhla cena bitcoinu nového historického maxima 68 778 dolarů. V současné době se bitcoin obchoduje za přibližně 46 947 USD, což představuje pokles o 3,78 % za posledních 24 hodin. Podle projekcí několika klíčových analytiků se ovšem i nadále očekává, že cena bitcoinu dosáhne monumentálních čísel, neboť poptávka po něm se zvýší i díky jeho fixní nabídce 21 milionů mincí.

Navíc nezapomínejme, že bitcoin se stal vůbec nejúspěšnějším a nejrychlejším aktivem, kterému se za pouhých 12 let od svého vzniku podařilo dosáhnout tržní kapitalizace více než 1 bilion dolarů. Budoucnost je před námi a já osobně věřím (neberte to ovšem jako finanční radu), že i přes “mírná zaškobrtnutí” půjde bitcoin stále vzhůru a šestimístná cenovka za jednu minci se stane realitou.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
0
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.