Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin v roce 2024 prvním peněžním systémem s nulovými emisemi?

Publikováno

Bitcoin (BTC) je i nadále terčem kritiky ohledně dopadu na uhlíkovou stopu a to i díky tomu, jak toto aktivum zaznamenává významné přijetí v různých jurisdikcích. Situace se však možná mění a to zejména s tím, jak se provozovatelé těžebních společností (ve snaze snížit emise uhlíku) stále častěji rozhodují pro obnovitelné zdroje energie.

První peněžní systém s nulovými emisemi?

Jak uvádí nová studie společnosti BatCoinz, tak konkrétně Bitcoin by mohl do prosince 2024 dosáhnout čistých nulových emisí a stát se tak prvním peněžním systémem s nulovými emisemi.

Podle této studie má bitcoinová síť v současné době 62,4 % nulových emisí při započtení uhlíkově negativní těžby. Očekává se, že na základě nových oznámených projektů se nejpozději v březnu 2023 toto číslo zvýší na 72,7 % nulových uhlíkových emisí.

Zdroj: BatCoinz.cm
Trend BTC čistých emisí
Trend BTC čistých emisí

V rámci metodiky výzkumníci vypočítali množství energie Bitcoinu pocházející z pozitivních uhlíkových zdrojů a poté odvodili množství pozitivního uhlíku. Kromě toho zpětně vypočítali, kolik metanu by bylo třeba odstranit ze vzduchu spalováním, aby se vyvážilo záporné množství uhlíku.

Cesta bitcoinu k uhlíkové neutralitě

Závěr studie vychází z využívání spalovaného plynu k napájení těžařských farem pro těžbu bitcoinů, které od května 2021 roste o 8,3 MW měsíčně. Ve studii se píše:

“Předpokládáme, že těžba bitcoinů využívající jako zdroj energie odvětrávaný metan bude zpočátku růst pouze 83% tempem. Na základě tohoto skromnějšího tempa růstu předpokládáme, že bitcoinová síť bude ve 4. čtvrtletí roku 2024 plně uhlíkově neutrální”

Analýza dále připouští, že s růstem uhlíkově neutrální těžby se bude pravděpodobně zvyšovat i míra hash rate.

Kritika uhlíkové stopy bitcoinu

Obecně se uhlíková stopa Bitcoinu stala předmětem zkoumání ze strany různých jurisdikcí a organizací, přičemž toto téma se dostalo do popředí zájmu regulačních orgánů. Například Bílý dům zadal zpracování studie, která měla určit spotřebu energie Bitcoinu a kryptoměn a ovlivnit tak regulační politiku země.

Zároveň se různí těžaři stále častěji obracejí k obnovitelným zdrojům, aby omezili dopad své uhlíkové stopy.

V tomto směru klesla poptávka po elektřině u Bitcoinu od začátku roku o 21 %. Asi nikoho moc nepřekvapí, že tento pokles se shodoval s probíhajícím krachem na trhu s kryptoměnami.

Bude však zajímavé sledovat, jak nulové čisté emise Bitcoinu ovlivní regulační hledisko. To přichází v době, kdy jurisdikce jako New York schválily návrh zákona, který ve státě uvalil dvouleté embargo na jakékoli nové těžební projekty PoW (Proof of Work). Současné těžební firmy nebo firmy, které jsou v procesu obnovování svých licencí, však mohou ve své činnosti pokračovat.

Závěrem

Bitcoin jako první uhlíkové neutrální peněžní systém – to zní věru dobře. Otázkou ovšem je, jak moc se této studii dá věřit a jaký by to vlastně mělo na planetu dopad. Připomínám, že podle výsledků studie společnosti CoinShares se bitcoinová těžba na světových emixích oxidu uhličitého podílí méně než z 0,08 procenty a jde tak o dosti “okrajovou záležitost”. Odhaduje se, že v minulém roce celkové emise vyprodukované těžbou bitcoinu dosáhly přibližně 39 milionů tun CO2 za celý rok.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
4
1

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.