Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin připraven na “super býčí” obrat?

Publikováno

Bitcoin v úterý pokračoval v konsolidaci po dosti chaotickém měsíci, který se vyznačoval hlavně rozsáhlým nedostatkem likvidity, který ještě přiživil kolaps kryptoměnové burzy FTX.

V době psaní tohoto článku se největší kryptoměna podle tržní kapitalizace obchodovala za 16 860 USD a Bitcoin se tak poměrně stabilně drží nad psychologickou úrovní 16 000 USD.

Uklidnění trhů

V průběhu minulého týdne se kryptotrhy uklidnily, přičemž pondělní zpráva o pádu úvěrového gigantu Blockfi už na cenu kryptoměn měla už jen malý vliv. Tato stabilita přichází v době, kdy mnoho komentátorů kryptoměnového trhu spekuluje, že nedávné pády mohou pomoci posílit kryptografický průmysl tím, že donutí regulační orgány zvýšit své úsilí.

Analytici nám nyní přinášejí jasnější obraz toho, co se dělo v zákulisí po kolapsu FTX. Podle analytické firmy Glassnode, která se zabývá analýzou on-chain dat, “trh zůstává v určité stagnaci a pravděpodobně potřebuje ještě nějaký ten čas, aby plně strávil nedávnou volatilitu.”

V pondělní zprávě firma poznamenala, že cena primární kryptoměny se s největší pravděpodobností nachází v inflexním bodě, když se propadla na úroveň podobnou medvědímu trhu z roku 2018. Firma navíc poznamenala, že současná nerealizovaná ztráta držená aktivně obchodovanou nabídkou mincí je fakticky na historickém minimu, kterému konkurují pouze samotná dna medvědích cyklů z let 2015 a 2018.

“Charakteristiky této kapitulace nesou několik podobností s nejtemnějšími body během medvědího trhu v roce 2018. Při tak chaotickém dosavadním průběhu roku 2022 bylo odhodlání držitelů bitcoinu pevně otestováno v historické míře. A to natolik, že sotva existují nějaké precedenty. Těch několik málo analogií, které v historii Bitcoinu existují, byť na malém vzorku, se zpětně ukázalo jako body absolutního vyčerpání prodejců.”

Ačkoli se aktuální situace zdá být pro Bitcoin celkem slibná, teprve se ukáže, zda byl nedávný výprodej jen pokračováním medvědího trendu, nebo snad již spouštěčem býčího obratu.

Podle Michaëla van de Poppeho, generálního ředitele a zakladatele obchodní platformy Eight Global, je podpora 16 000 USD pro Bitcoin klíčová.

“Po tomto odrazu to dává smysl (obrat trendu), protože jsme na Bitcoinu vytvořili Higher Low a míříme opět na rezistenci. Zdolání pásma mezi 16,5-16,8 tisíci dolary by spustilo pokračování růstu směrem k 18 tisícům dolarů.”

Jiný, známý kryptoanalytik “Rekt Capital” ale poznamenává, že závěr tohoto měsíce by mohl určit další směřování Bitcoinu. BTC totiž ztratil úroveň 19 500 USD jako podporu a prorazil do měsíčního pásma 13 900-19 500 USD.

“Uzavření měsíční svíce se blíží. Měsíční zavření pod 19 500 USD by pravděpodobně potvrdilo rozmezí 13 900-19 500 USD jako nové hřiště.”

Růst BTC v posledních hodinách

Pojďme se ještě v krátkosti podívat na dnešní růst BTC. Cena Bitcoinu se na burze Bitstamp vyšplhala až na dvoutýdenní maximum 17 010 dolarů.

Zdroj: TradingView.com
Cena BTC na burze Bitstamp
Cena BTC na burze Bitstamp

Tento růst přichází v očekávání projevu předsedy Federálního rezervního systému Jeroma Powella, který se uskuteční tuto středu v Brookings Institution.

Trh hledá vodítka ohledně budoucí měnové politiky centrální banky. V posledních několika týdnech několik představitelů Fedu naznačilo, že by centrální banka mohla zvýšit základní úrokovou sazbu o 50 bazických bodů, což je méně, než se všeobecně očekává.

Agresivní měnová politika Fedu je považována za hlavní příčinu propadu cen kryptoměn v tomto týdnu. Také ostatní riziková aktiva letos utrpěla těžký direkt, když úrokové sazby prudce vzrostly na nejvyšší úroveň od roku 2008.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
8
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.