Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin jako digitální nemovitost

Publikováno

Bitcoin má jedinečnou hodnotovou nabídku. Jako protokol pro výměnu hodnoty umožňuje přímo vlastnit nějakou její část. Bitcoinová síť je systém pro zpracování transakcí. Pokud tedy mluvíme o bitcoinu, jedná se o platební síť a zároveň o aktivum, za kterým stojí nejodolnější počítačová síť na světě.

Bitcoin je digitální nemovitost

Michael Saylor přirovnal nákup bitcoinu k nákupu nemovitostí v centru Manhattanu před 100 lety, kdy některé z nejbohatších newyorských rodin vydělaly své jmění vlastnictvím nemovitostí. Když je po něčem, co je omezené, vysoká poptávka, zvyšuje to svou hodnotu. Dobře to ve svém citátu vystihl americký spisovatel a novinář Mark Twain:

“Kupte si pozemky, ty už se nevyrábějí.”

Nedostatek má s hodnotou věcí poměrně hodně společného, což je důvod, proč mají některá unikátní umělecká díla takovou cenu a proč jsou nemovitosti v hustě osídlené oblasti dražší než v oblasti řidčeji osídlené. Jistě, nemovitosti mají hodnotu, protože lidé platí nájem, aby v nich mohli bydlet, ale jejich hodnota je dána především omezenou nabídkou stavebních pozemků. V nejlepších lokalitách se dá postavit jen “určitý počet” nemovitostí. Přitažlivost bitcoinu vyplývá také z toho, že jeho nabídka je omezená. Nikdy totiž nebude existovat více než 21 000 000 bitcoinů.

Bitcoin však na rozdíl od nemovitostí negeneruje žádný příjem. Jako by bitcoin byl digitální nemovitostí, která nevydělává na nájem.

Nebylo by tedy přesnější nazývat bitcoin pozemkem?

Bitcoin je díky účetní struktuře sítě velmi podobný pozemku, ale je to mnohem komplikovanější. Bitcoin má totiž mnohem složitější použití než pozemek, takže pojem nemovitost se jeví jako nejlepším přirovnáním. Teoreticky je vlastnictví nemovitosti žádoucí, protože generuje příjem (nájemné) a může být použit jako výrobní prostředek (výroba).

Z větší části však nemovitosti nyní slouží jinému účelu. Vzhledem k vysoké měnové inflaci v posledních desetiletích nestačí pouhé držení peněz na spořicím účtu k zachování hodnoty peněz a udržení kroku s inflací. V důsledku toho mnozí, včetně bohatých jednotlivců, penzijních fondů a institucí, obvykle investují značnou část své disponibilní hotovosti právě do nemovitostí, které se staly jedním z preferovaných uchovatelů hodnoty. Většina lidí nechce nemovitosti proto, aby v nich mohla bydlet nebo je využívat k výrobě. Jak říká Jimmy Song, odborník na bitcoin a blockchain, chtějí nemovitosti z důvodu, aby v nich mohli uchovávat hodnotu.

Uchovatel hodnoty

Bitcoin je široce přijímán jako digitální úložiště hodnoty, což je ve světě, kde se stále zvyšuje měnová expanze, naprosto logické.

Nabídka bitcoinů je sice omezená, ale vlastnosti spojené s bitcoinem z něj dělají ideální úložiště hodnoty. Je snadno přenosný, dělitelný, trvanlivý, zaměnitelný a také odolný vůči cenzuře. Nemovitosti nemohou bitcoinu jako uchovateli hodnoty konkurovat. Bitcoin je vzácnější, likvidnější, snáze se přemísťuje a hůře se zabavuje. Lze jej poslat kamkoli na světě téměř bez nákladů rychlostí světla. Nemovitosti lze naproti tomu snadno zabavit a v době krize jsou často jen obtížně likvidní. To se nedávno ukázalo na Ukrajině. Po ruské invazi 24. února 2022 se mnoho Ukrajinců obrátilo na bitcoin, aby ochránili svůj majetek, využili jen k posílání peněz či přijímání darů a uspokojovali pomocí něj své každodenní potřeby. Nemovitosti naopak museli nechat na místě.

Zajištění

Kromě toho, že se nemovitost používá jako uchovatel hodnoty, je jednou z nejběžnějších forem zajištění používaných v tradičním bankovním systému. Běžně se používá jako zástava dlužníka vůči věřiteli k zajištění splacení úvěru. Banky půjčují lidem a institucím, které vlastní nemovitosti.

Poznámka

Pro srovnání: vlastnictví bitcoinu se v bitcoinovém prostoru stalo synonymem “bonity” a preferovaným kolaterálem, který akceptují poskytovatelé finančních služeb v oblasti bitcoinu.

Použití bitcoinu jako zástavy k zajištění splacení úvěru má určité výhody jak pro dlužníky, tak pro věřitele. Jako digitální majetek je “práce” s bitcoinem mnohem rychlejší. Je snadnější k němu přistupovat, nakupovat ho, uchovávat, používat a udržovat. Můžete žít v odlehlé vesnici, ale pokud máte telefon a můžete posílat a přijímat textové zprávy, můžete bitcoin koupit a držet. Má možnost být používán kdekoli na světě. Můžete žít v Horní Dolní, ale získat půjčku od banky v Singapuru, pokud přijme vaše bitcoiny jako zástavu.

Nemovitosti mají jako kolaterál ale vlastnost, kvůli které si je tradiční banky vybírají raději než bitcoin. Jsou méně volatilní. Tradiční poskytovatelé finančních služeb nejsou zvyklí na vysokou volatilitu bitcoinu. Každé aktivum má svá specifika. U bitcoinu je to volatilita, která vlastně není vůbec špatná. Zatímco volatilita bitcoinu může být pro účastníky trhu, kteří ji neočekávají, katastrofální, pro ekonomiku je obecně prospěšná.

Volatilita bitcoinu s největší pravděpodobností povede k větší odolnosti trhu. Firmy musí být schopny lépe šetřit a nepoužívat tolik pákový efekt, protože pokles ceny by mohl rychle vést k výzvě k úhradě marže, jak jsme mohli celkem nedávno vidět v přímém přenosu.

Závěr

Závěrem lze říci, že nemovitost není jako bitcoin v pravém slova smyslu, ale je to nejvhodnější metafora pro popis různých způsobů využití bitcoinu a některých příležitostí, které představuje. Bitcoin je součástí zásadního kroku směrem k digitalizaci světa kolem nás. Je to nástroj, který pomůže společnosti efektivněji se organizovat.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
6
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.