Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

Bitcoin a Nasdaq jako zatím nejhorší aktiva 2022, jaká bude cena BTC v roce 2030?

Publikováno

První měsíc druhé poloviny roku 2022 je oficiálně za námi a volatilita na trzích je stále značná.

Neradostná očekávání

Dnes, 1. srpna, se očekává zveřejnění indexu ISM ve zpracovatelském průmyslu, přičemž předpoklady mluví o nejnižší hodnotě od května 2020. Pravděpodobný delší propad amerického výrobního sektoru pak může naznačovat, že se zpomalí podnikatelské investice a spotřebitelské výdaje.

Další očekávání naznačují, že bude vykázáno zpomalení přírůstku pracovních míst a růstu mezd (s určitým pohybem do strany).

Na pozadí výzev, které letos na trhy stále přicházejí, zveřejnil Mohamed El-Erian, prezident Queen’s College of the Cambridge Univerisity, na Twitteru přehled výkonnosti aktiv od počátku roku (YTD) ve srovnání s předchozími dvěma lety.

Stručně řečeno: většina tříd aktiv v roce 2022 byla v červených číslech. V čele žebříčku pak vidíme bitcoin (BTC), následovaný indexem Nasdaq se ztrátou -48,6 % resp. -20,80 %. Po celou dobu přitom korelace mezi Bitcoinem a indexem Nasdaq byla zcela jasně zřetelná a nedávno dosáhla historického maxima. Relativně nejlépe se dařilo ropě, která od začátku roku získala více než 31 %, a to především kvůli válce na Ukrajině, zatímco komodity se obecně v roce 2022 obchodovaly s velkými výkyvy.

Výkonnost hlavních indexů
Výkonnost hlavních indexů

Změna, kterou Federální rezervní systém (Fed) provedl ve své politice zpřísňování finančních podmínek a snižování likvidity, na akcie (zejména na ty spekulativnější) doléhá. Přesto většina dosud zveřejněných výsledků vykázala určitou formu růstu.

Tato složitá souhra mezi přísnějšími finančními podmínkami, vysokou inflací a snižujícími se zisky amerických podniků se může ještě ve zbytku roku výrazněji projevit. Pro investory by to zase mohlo znamenat skromné výnosy, protože společnosti (s výhledem do nejisté budoucnosti) by mohly prognózy růstu snížit.

Příležitosti

Navzdory negativnímu vývoji na trzích by se mohly objevit i nějaké ty příležitosti. Zajímavé budou z tohoto pohledu hodnotové akcie, protože ty bývají v recesi levnější, a pokud bude inflace nadále vysoká, historicky mají hodnotové akcie tendenci dosahovat lepších výsledků. Stejně tak rostoucí technologické akcie, tedy zavedenější jména, vykazovaly solidní zisky, což trhy odměnily nižší volatilitou a ne tak zběsilým obchodováním.

Navíc, jak ukazuje výkonnost britského indexu FTSE 100, v Evropě a ve Velké Británii by mohly existovat zajímavé příležitosti pro akcie, které nedržely krok se svými americkými protějšky.

Celkově lze říci, že účastníci trhu zatím zažili volatilní rok a je celkem dost dobře možné, že i druhá polovina roku na tom bude podobně. Z tohoto pohledu se dá říci, že držet se nastavené investiční strategie by mohlo být v tomto roce tím nejlepším krokem.

Předpověď odborníků ohledně ceny bitcoinu v roce 2030

Letošní rok je, co se týče ceny BTC, ne příliš úspěšným. Pojďme se na závěr podívat na zajímavé predikce odborníků, kteří odpovídali na otázku, kde vidí cenu BTC v roce 2030. Potěšitelné je, že mnozí z nich jsou velmi býčí.

Například dvojčata Winklevossova, spoluzakladatelé kryptoměnové burzy Gemini, předpovídají, že se bitcoin bude v roce 2030 obchodovat za 500 000 USD. Dvojčata zdůraznila, že tato vlajková loď kryptoměnového světa nahradí zlato.

Stejnou cenovou předpověď zastává i Bilal Hammoud, generální ředitel společnosti NDAX, který očekává, že se bitcoin bude do konce roku 2030 obchodovat za 500 000 USD. Domnívá se, že cíl by mohl být i vyšší, ale předpokládá, že trajektorii ovlivní rostoucí zvyšování úrokových sazeb.

Zakladatel platformy pro krypto půjčky Alex Faliushin pak určitě potěší předpovědí, že se aktivum bude obchodovat za 1 milion dolarů.

“V roce 2030 by mohlo být velmi reálné, že BTC dosáhne 1 000 000 USD za BTC, a to vzhledem k tomu, že mnoho fondů mu teprve začíná věnovat pozornost a mnoho z nich ho kvůli regulacím ani nemůže držet ve své rozvaze” 

Podle cenových prognóz výše uvedených odborníků a pozorovatelů se očekává, že hodnota bitcoinu bude stále růst, což dává investorům důvod být i nadále vůči této kryptoměně optimističtí.

Navzdory skutečnosti, že bitcoin je velmi volatilní, zůstává i nadále jednou z nejoblíbenějších alternativ pro dlouhodobé investice na trhu kryptoměn.

Vzhledem k tomu, že nikdo nemůže s jistotou říci, kde bitcoin a další kryptoměny skončí před koncem letošního roku, je ještě mnohem těžší předpovídat 8 let dopředu. Nicméně na základě předpovědí odborníků je pravděpodobné, že se bitcoin bude do roku 2030 obchodovat v průměru za 666 666 USD. Hodnota však bude ovlivněna dalšími faktory, včetně míry přijetí a regulace.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
7
0

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.