Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...
Blog

ARK Invest: Bitcoin do roku 2030 za milion dolarů

Publikováno

Celková kapitalizace trhu s kryptoměnami se snížila z 3 bilionů dolarů na současných cca 1,63 bilionu dolarů, ale do roku 2030 by se mohlo jednat o odvětví s hodnotou 50 bilionů dolarů. Vyplývá to z výzkumné zprávy, kterou zveřejnila společnost Ark Invest. Největší roli v této expanzi budou hrát bitcoin, ethereum, stablecoiny, technologie web3, hry založené na blockchainu a nezaměnitelné tokeny (NFT).

Velmi pozitivní výhled

V době, kdy se obchodníci a investoři do kryptoměn potýkají s nedávným prudkým poklesem cen kryptoměn, autoři zprávy nabízí dosti optimistický pohled na oblast virtuálních měn a odhadují, že cena bitcoinu by mohla do roku 2030 překročit 1 milion dolarů.

“Tržní kapitalizace bitcoinu dosáhla v roce 2021 historického maxima a výzkum společnosti ARK naznačil, že základy jeho sítě zůstávají zdravé. Tržní kapitalizace bitcoinu stále představuje zlomek globálních aktiv a pravděpodobně se bude rozšiřovat s tím, jak ji národní státy přijmou jako zákonné platidlo. Podle našich odhadů by cena jednoho bitcoinu mohla do roku 2030 překročit 1 milion dolarů.”

Růst ceny BTC bude pohánět mimo jiné rozšiřování sítě lightning, která loni vzrostla o 210 %. Obrovský podíl na tomto růstu bude mít také pokračující přijímání bitcoinu z řad institucí, jako jsou burzovně obchodované fondy, soukromé a veřejné společnosti a země, které jej přijmou jako zákonné platidlo. Dalšími faktory, které by měly přispět k růstu, jsou růst těžebního průmyslu (ten je již nyní mnohamiliardovým odvětvím) a využití bitcoinu v decentralizovaném finančnictví, kde se používá ve své “wrapped” podobě.

Dlouhodobí držitelé HODLují

Není žádným překvapením, že ti, kteří pochopili, že bitcoin bude s postupujícím časem získávat na hodnotě, neboť jeho nabídka se snižuje, se snaží své podíly v něm navyšovat. Ve zprávě se dočteme, že počet dlouhodobých držitelů BTC je nyní na svém historickém maximu. Dohromady tito investoři již nashromáždili 13,5 milionu mincí z celkové nabídky 21 milionů BTC.

Kryptoměna dokonce překonala objem převodů v platební síti Visa, když od loňského roku vypořádala transakce ve výši 13,1 bilionu dolarů v celkovém kumulativním objemu převodů.

Ethereum, stablecoiny, web3 a NFT

Ethereum by podle této zprávy mohlo v příštích 10 letech překročit hranici tržní kapitalizace 20 bilionů dolarů, a to zejména vzhledem k jeho dominanci v oblasti decentralizovaných financí a nezaměnitelných tokenů.

“Podle výzkumu společnosti ARK je ether preferovaným kolaterálem v DeFi i zúčtovací jednotkou na trzích NFT”

Očekává se, že kryptoměnovým burzám a obchodním platformám budou i nadále dominovat stablecoiny, které mají na svědomí největší podíl na objemech obchodů.

Spolu s webem3 urychlí vlastnictví digitálních aktiv prostřednictvím NFT a dalších forem přechod aktivit z fyzického do digitálního světa neboli metaverza. Web3 povede k růstu plateb na internetu, což způsobí obrovský nárůst počtu digitálních peněženek po celém světě. Zpráva uvádí, že digitální peněženky (včetně kryptopeněženek) snižují dominanci tradičních bankovních společností. Tržní kapitalizace digitálních peněženek ve Spojených státech nyní činí 400 miliard dolarů a celosvětově 1,1 bilionu dolarů, což by se do pěti let mohlo zvýšit o 69 %, resp. 78 %.

“Díky Webu3 se roční online výdaje pravděpodobně zvýší o 28 % na 12,5 bilionu dolarů (ročně v roce 2030).”

Autoři se také zaměřili na další rostoucí oblast, kterou jsou hry založené na blockchainu, zejména hry typu play-to-earn, které dobře fungují s NFT. Ty přispějí k růstu kryptografického průmyslu tím, že umožní herním platformám a jejich vývojářům získávat kapitál a odměňovat uživatele. Interoperabilita NFT také umožní konvergenci sběratelství, hraní her, socializace a investování. Největší roli v rozšiřování online a sociálního obchodování budou i nadále mít herní a sociální platformy.

Aktuálně sice 75 % prodejů NFT tvoří sběratelské předměty a digitální umění, ale herní NFT a NFT virtuálních světů se mohou stát dominantními kategoriemi již během pěti až deseti let.

Pište si svůj vlastní blog

Líbil se vám tento článek?
16
3

Autor

Kryptoměny beru jako jednu z největších příležitostí svého života. Byla by škoda ji promeškat.

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.